PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Transfer jest do kitu :)

micek1968
04-06-2009, 19:30
Oprócz nowego Nikona mam jeszcze starą idiotkę Canona... Zrzucając zdjęcia z Canona na dysk program elegancko sortuje mi zdjęcia według daty wykonania (odpowiednio do innych folederów z datą w nazwie)
Myślałem że Nikon ma podobnie ale niestety Nikon Transfer potrafi zrzucić pliki z karty aparatu tylko według daty zrzutu "Transferring date" lub "Sequential numeber".
Czy da się to jakoś zmienić? Może ktoś używa innego programu który potrafi zrzucać tak jakbym chciał (według daty wykonania) :)

lesio1999
04-06-2009, 20:19
Cam2pc (free)

micek1968
04-06-2009, 20:36
Cam2pc (free)

thx.. spróbuję

krzysztof jot
05-06-2009, 13:03
Oprócz nowego Nikona mam jeszcze starą idiotkę Canona... Zrzucając zdjęcia z Canona na dysk program elegancko sortuje mi zdjęcia według daty wykonania (odpowiednio do innych folederów z datą w nazwie)
Myślałem że Nikon ma podobnie ale niestety Nikon Transfer potrafi zrzucić pliki z karty aparatu tylko według daty zrzutu "Transferring date" lub "Sequential numeber".
Czy da się to jakoś zmienić? Może ktoś używa innego programu który potrafi zrzucać tak jakbym chciał (według daty wykonania) :)

w NT jest tyle opcji dowolnego ustawienia nazw plików i folderów, ze naprawde nie wiem czego moze jeszcze brakowac.. wystarczy Tylko pomyśleć trochę i wyedytować sobie okno " create subfolder..." ...

T&T
05-06-2009, 16:47
A po co używać do zrzucania zdjęć jakikolwiek program? Nie lepiej zrobić to poprzez system za pomocą czytnika?

baxx0
05-06-2009, 18:14
A po co używać do zrzucania zdjęć jakikolwiek program? Nie lepiej zrobić to poprzez system za pomocą czytnika?

A do tego kosztują parę złotych... Odpuść 4 piwa i kup...

thorcik
06-06-2009, 19:41
ja np. jestem leniwy i dzięki NT dodaję sobie kopirajt.

jarek_wt
07-06-2009, 21:28

Czytnika ????
Nie potrzeba żadego czytnika - można przypiąć puszkę do PC (przynajmniej D300), tyle że wtedy szybkość transmisji nie jest jakoś szczególnie imponująca ....
W moim przypadku NT "zalatwia" dwie sprawy - automatycznie tworzy stosowny katalog i numeruje zdjęcia niezależnie od sesji ...

stef
07-06-2009, 22:20
Czytnika ????
Nie potrzeba żadego czytnika - można przypiąć puszkę do PC (przynajmniej D300), tyle że wtedy szybkość transmisji nie jest jakoś szczególnie imponująca ....
W moim przypadku NT "zalatwia" dwie sprawy - automatycznie tworzy stosowny katalog i numeruje zdjęcia niezależnie od sesji ...
W życiu bym nie podłączył puszki bezpośrednio do PC - jakiś czas temu,
gdy zapodziałem czytnik, leciałem do sklepu po nowy,
żeby tylko nie podłączać puszki.
No, ale to może takie moje zboczenie...

Tomar
08-06-2009, 00:37
A co złego widzisz w podlaczeniu puszki bezposrednio do pc , pomijajac oczywiste ograniczenia ? Moze to dziwnie zabrzmi ale od dwoch lat w ten sposob lacze D300.

Valwit
08-06-2009, 01:10
nt moze tez z czytnika kopiowac. fajna jest opcja kopiowania w 2 miejsca jednoczesnie. dzieki temu od razu robi sie backup

motzel
08-06-2009, 08:42
w NT jest tyle opcji dowolnego ustawienia nazw plików i folderów, ze naprawde nie wiem czego moze jeszcze brakowac.. wystarczy Tylko pomyśleć trochę i wyedytować sobie okno " create subfolder..." ...

Albo jestem ślepy, albo nie ma tam możliwości skopiowania zdjęcia do folderu o dacie z EXIFa (jest data transferu, ale nie ma daty zrobienia zdjęcia). A właśnie tego mi brakuje.

freefly
08-06-2009, 10:18
A co złego widzisz w podlaczeniu puszki bezposrednio do pc , pomijajac oczywiste ograniczenia ? Moze to dziwnie zabrzmi ale od dwoch lat w ten sposob lacze D300.

A ja czasami nawet robię fotki bez karty w aparacie za pomocą Nikon Control, zapisując zdjęcie bezpośrednio na dysku z podglądem na monitorze.

jurekb
08-06-2009, 11:10
Ja zawsze podłączam puszki do PCta, nigdy nic się nie stało. Nie chce mi się wyciągać karty z aparatu.

shaddixx
08-06-2009, 12:39
ale był przypadek spalenia elektroniki aparatu po podłączeniu przez usb do kompa. Pendrivy sie palą to i czasami puszka moze.

marszull
08-06-2009, 19:51
U mego kolezki ostatnio elektronika obiektywu poszla po podlaczeniu aparatu do kompa

krzysztof jot
08-06-2009, 21:36
Ja zawsze podłączam puszki do PCta, nigdy nic się nie stało. Nie chce mi się wyciągać karty z aparatu.

kwestia specyfiki pracy.Ja zapełniam 3 - 4 karty po 8MB w jeden dzień, a mam zawsze dwu-trzy dniowe imprezy, a czasem i tygodniowe - zgrywanie z puszki zabiłoby Mnie :). Szybki czytnik, NT i "specjalny" system zmiany nazw pozwala mi wszystko idealnie zlokalizować w kilka sekund nawet na długo po sesji.

deep
08-06-2009, 21:57
8GB (dlaczego automat mi poprawia duże GB na małe gb?)

stef
08-06-2009, 22:29
ale był przypadek spalenia elektroniki aparatu po podłączeniu przez usb do kompa. Pendrivy sie palą to i czasami puszka moze.

...dokładnie.

docxxx
08-06-2009, 22:52
Zawsze istnieje mozliwosc zrzucenia body na ziemie. Moj kolega jak juz podlaczal aparat przez usb kladl go na ziemie. Powtarzal: "z ziemi nie spadnie".
Poza tym czytnik kosztuje grosze.

Zink
10-06-2009, 13:58
Był też przypadek spalenia elektroniki po włożeniu baterii. Strach wyjmować baterię do ładowania.
Poza tym, przy częstym wkładaniu karty można niechcący wygiąć styki w gnieździe.

Zawsze istnieje mozliwosc zrzucenia body na ziemie. Moj kolega jak juz podlaczal aparat przez usb kladl go na ziemie. Powtarzal: "z ziemi nie spadnie".
Ale może niechcący rozdeptać :D

micek1968
10-06-2009, 14:25
Mam czytnik i umiem podłączyć puszkę do kompa ale wolę zapuścić programik który ładnie posortuje zdjęcia według daty wykonania... (np po powrocie z wakacji) a nie wrzuci tak jak to robi NT do jednego wora... grzebałem w NT i znalazłem tylko ustawienia żeby wrzucał do sekwencyjnego katalogu (kolejno numerowane) lub po dacie transferu.... no chyba że macie inną wersje NT która ma więcej opcji.. . a Cam2PC alegancko zrobił to co chciałem ...