PDA

Zobacz pełną wersję : stare filmy z lodowki i nie tylko - jaka czulosc

tomski
04-06-2009, 14:47
Szanowni,
Znalazłem ostatnio w mojej domowej lodowce filmy przeterminowane ponad 4 lata. Są to jakies Fuji superie oraz slajd elitechrome kodaka i jeszcze jakis B/W. Chetnie bym w tzw. miedzyczasie je wyprztykal tylko nie jestem pewien jaką ustawic im czulosc. Czy powinienem liczyc sie ze spadkiem czulosci? Podkreslam ze filmy byly w lodowce (pomijając czas kiedy byly poza w momencie przeprowadzki).

Mam tez parę filmow roznych rodzajów przechowywanych poza lodówką. Czy w ich przypadku spadek czułosci bedzie wiekszy? A moze powinienem dac sobie z nimi spokoj, bo ponad 4 lata to za duzo, zeby trzymały parametry...?

bede wdzieczny za jakies wskazówki

pozdrawiam
tomski

jarecky
05-06-2009, 00:44
Po 4 lata w lodówce filmy powinny być ok. Z tego co wiem, obniżenie czułości postępuje szybciej dla filmów wysokoczułych. Dla b/w ISO 400 po 8-10 latach czułość spada ok. o połowę.

Dla pewności negatywy możesz lekko prześwietlić (ustawiając mniejsze iso np. 320 dla 400 albo pamiętać o korekcie ekspozycji). Slajd naświetlaj nominalnie.

Materiały trzymane poza lodówką są bardziej ryzykowne. Jeśli masz ich więcej poświęć jedną sztukę na próbę. Ale wg mnie po 4 latach powinny być w dobrej formie.

PS Ja obecnie robię na Fotopanie HL 100 (naświetlany na 50) z terminem 1991 ;-) Pierwsza rolka na naświetlana na ISO 100 nie wyszła rewelacyjnie ;-/

tomski
05-06-2009, 10:51
Dla pewności negatywy możesz lekko prześwietlić (ustawiając mniejsze iso np. 320 dla 400 albo pamiętać o korekcie ekspozycji). Slajd naświetlaj nominalnie.

Ok, rozumiem. A czy wywoływanie tez wtedy trzeba robic jak dla iso 320?

A moze wlasnie najpewniejsza by byla metoda gdyby przyjąc ze te filmy są np. o połową mniej czułe i tak tez je potemy wywoływac... taki pomysł mi do głowy w tym momencie przyszedł...?

Materiały trzymane poza lodówką są bardziej ryzykowne. Jeśli masz ich więcej poświęć jedną sztukę na próbę. Ale wg mnie po 4 latach powinny być w dobrej formie.
To pocieszające...:-D

jarecky
05-06-2009, 12:10
Ok, rozumiem. A czy wywoływanie tez wtedy trzeba robic jak dla iso 320?

A moze wlasnie najpewniejsza by byla metoda gdyby przyjąc ze te filmy są np. o połową mniej czułe i tak tez je potemy wywoływac... taki pomysł mi do głowy w tym momencie przyszedł...?

Materiały cz/b wywołujesz dla takiego iso dla jakiego naświetlałeś, chyba że chcesz świadomie niedowołać lub przewołać.

Tak na prawdę dopiero przetestowanie przynajmniej jednej sztuki da Ci wiedzę jak naświetlać resztę.