PDA

Zobacz pełną wersję : D700 i auto iso przy lampie

Rieek
04-06-2009, 13:08
Witam, jestem dość świeżym użytkownikiem Nikkona i mam problem gdy robie d700 zdjęcia w ciemnych pomieszczeniach ( kościół sala itp...) bez lampy błyskowej wszystko jest cacy i zdjęcia na automatycznym doborze iso wychodzą mi żyleta i dobrze doświetlone( jasny obiektyw) problem pojawia sie gdy chce dodać trochę cieni i doświetlić delikatnie lampą, w tym momencie iso ustawione jest automatycznie na 200 co powoduje ze zdjęcia wychodzą ciemne ( no poza pierwszym planem ) z dużymi cieniami. Z racji rodzaju zdjęć nie zawsze jest czas na manualne ustawienia wiec tryb auto jest mi niezbędny do pracy ...

Pozdrawiam

R
04-06-2009, 13:17
przy autoiso po wlaczeniu lampy iso ustawi sie automatycznie na najnizsze ustawione manualnie. nie wiem czy kontrolowanie dodatkowego parametru jakim jest lampa byloby mozliwe.

Rieek
04-06-2009, 13:24
a czy istnieje w takim razie jakaś możliwość zdefiniowania mu minimalnego iso jakie może dać po włączeniu lampy ?

messer
04-06-2009, 13:38
Ale jeśli robisz z lampą - po co w ogóle ci autoiso?
To bez sensu.

Ustaw parametry ekspozycji tak, jak chcesz, by było naświetlone "tło" - czyli na tyle, na ile potrzebujesz światła zastanego.
A lampę skompensuj tak, by w zadowalającym Cię stopniu doświetliła pierwszy plan.

Jeśli używać lampy - to aparat w "M". Taka rada ode mnie.

Trevor
04-06-2009, 13:47
nie wiem czy dobrze pamiętam, nie mam body pod ręką i robie z lampą w M jak kolega wyżej sugeruję.
Do sedna:
Wydaje mi się, że jak ustawisz lampę na slow sync to auto iso chyba ma lampę gdzieś.

maki
04-06-2009, 14:35
Troche to dziwne co piszesz, bo z moich obserwacji wynika że system nikona przy zdjęciach z lampą chętniej podnosi ISO (jeżeli jest AUTO) niż dodaje błysku. Jakoś tak to kalkuluje, że błyska nie za dużo a ISO idzie w góre. Dlatego też z lampą AUTO iso zawsze wyłączam i robie w trybie M. Natomiast niezależnie czy AUTO iso włączone czy nie włączone - zawsze najniższe bedzie takie jakie Ty zadasz. Chcesz zaczynać od 800, to bedzie min 800.

Pozdr

messer
04-06-2009, 14:35
Z tym "slow sync" to tak właśnie nie jest fajnie do końća.
No bo aparat ustawi parametry ekspozycji tak, żęby poprawnie naświetlić _całość_ kadru, jak gdyby lampa była wyłączona.
Pytanie: Czy warto wtedy komepsować ekspozycję na minus, żeby zostawić miejsce na błysk lampy, lub tego typu "kombinacje"?
Chyba sensowniej ustawić aparat w M i mieć ten "problem" z głowy.
Poświęcisz 3-4 kadry na optymalne ustawienie - a dzięki temu masz całą serię zdjęć wykonaną w sposób powtarzalny, co czasami bardzo pomaga prz korygowaniu WB w postprocessingu... a przy mieszanym świetle to jakby jest często potrzebne :)

Tomasz67
04-06-2009, 14:41
Witam, jestem dość świeżym użytkownikiem Nikkona i mam problem gdy robie d700 zdjęcia w ciemnych pomieszczeniach ( kościół sala itp...) bez lampy błyskowej wszystko jest cacy i zdjęcia na automatycznym doborze iso wychodzą mi żyleta i dobrze doświetlone( jasny obiektyw) problem pojawia sie gdy chce dodać trochę cieni i doświetlić delikatnie lampą, w tym momencie iso ustawione jest automatycznie na 200 co powoduje ze zdjęcia wychodzą ciemne ( no poza pierwszym planem ) z dużymi cieniami. Z racji rodzaju zdjęć nie zawsze jest czas na manualne ustawienia wiec tryb auto jest mi niezbędny do pracy ...

Pozdrawiam

Witaj. To jest przypadłość tego programu w Nikonach. Ja robię tak, mam ustawione auto iso 200-1600, po włączeniu
lampy kręcę kółkiem pomocniczym i patrzę na drabinę światłomierza na matówce i dotąd podnoszę ISO aż uzyskam
niedoświetlenie rzędu 1 do 1,5 działki i to jest naświetlenie tła-światło zastane, lampa oczywiście w trybie Ato-BL-
tryb zrównoważenia oświetlenia. Takie nastawy zapewniają doskonałe naświetlenie sceny, łapie światło zastane,
oraz lampa lekko doświetla pierwszy plan.
Pozdrawiam Tomek.

Rieek
04-06-2009, 17:05
Tomaszu wielkie dzięki za rade, przetestowałem i efekt jest zadowalający , sprawdziłem to na A przy preselekcji przesłony i mam cały plan ładnie doświetlony :) pozdrawiam

Tomasz67
04-06-2009, 17:32
Tomaszu wielkie dzięki za rade, przetestowałem i efekt jest zadowalający , sprawdziłem to na A przy preselekcji przesłony i mam cały plan ładnie doświetlony :) pozdrawiam
Cieszę się, że mogłem pomóc, życzę dobrego światła.

karolt
09-06-2009, 14:46
Ale jeśli robisz z lampą - po co w ogóle ci autoiso?
To bez sensu.

Hehe, może po to, że jest czasem niezbędne przy robieniu zdjęć także z lampą? :-)
Tak, tryb M bywa dobrym rozwiązaniem, ale przetestuję jeszcze ten sposób Tomasza.

andrej1
12-06-2009, 18:46
Witaj. To jest przypadłość tego programu w Nikonach. Ja robię tak, mam ustawione auto iso 200-1600, po włączeniu
lampy kręcę kółkiem pomocniczym i patrzę na drabinę światłomierza na matówce i dotąd podnoszę ISO aż uzyskam
niedoświetlenie rzędu 1 do 1,5 działki i to jest naświetlenie tła-światło zastane, lampa oczywiście w trybie Ato-BL-
tryb zrównoważenia oświetlenia. Takie nastawy zapewniają doskonałe naświetlenie sceny, łapie światło zastane,
Pozdrawiam Tomek.

Nie bardzo rozumiem - mówisz, że kręcisz pomocniczym kółkiem żeby zmienić wartość ISO a przecież od tego jest kółko główne, może ja cos pomyliłem możesz trochę jaśniej.

Tomasz67
13-06-2009, 12:41
Nie bardzo rozumiem - mówisz, że kręcisz pomocniczym kółkiem żeby zmienić wartość ISO a przecież od tego jest kółko główne, może ja cos pomyliłem możesz trochę jaśniej.

Witaj. Nic nie pomyliłeś, które kółko jest główne a które pomocnicze jest kwestią twoich własnych ustawień w aparacie. Zaletą mojej rady jest też to, że Twoje nastawione ręcznie ISO dla obiektu oddalonego i doświetlanego lampą będzie ustawione na przykład na wartość 800 ISO, to po skierowaniu aparatu na bliski plan zostanie automatycznie
obniżone do na przykład 200 ISO, aby nie prześwietlić zdjęcia. To podstawowa zaleta tego programu, przy sztywnym
ISO-czytaj ustawionym ręcznie na daleki plan, oraz sztywnej ekspozycji-czytaj M przy szybkiej reporterce, można nie
zdążyć, lub zapomnieć o zmniejszeniu ISO do bliskiego planu i zdjęcie otrzymujemy z potężnym przepałem.Ktoś powie że lampa słabiej błyśnie, nic z tych rzeczy każda lampa ma określoną moc minimalną, która przy wysokim ISO, oraz bliskiej odległości spowoduje prześwietlenie zdjęcia.
Jako ciekawostkę powiem, że tylko programy automatyczne w Nikonie przy współpracy z lampą wiedzą kiedy trzeba
dla danej ekspozycji podnieść lub obniżyć ISO, robią to nie mniej inteligentnie niż doświadczony fotograf, przy ustalaniu ekspozycji na światło mieszane- zastane plus lampa, stosują niedoświetlenie tła rzędu 1.5 do 2 działek, czyli coś koło tego co doradziłem koledze. Program tematyczny Nikona jest na tyle jeszcze sprytny, iż rozróżnia czy w
podłączonym obiektywie mamy włączony VR czy nie, i co robi gdy widzi że stabilizacja działa ?, ano wydłuża czas ekspozycji
dla uchwycenia światła zastanego-sprawdźcie np. program Portret.

Pozdrawiam Tomek.

andrej1
13-06-2009, 21:49
[QUOTE=Tomasz67;1324365]Witaj. Nic nie pomyliłeś, które kółko jest główne a które pomocnicze jest kwestią twoich własnych ustawień w aparacie. Zaletą mojej rady jest też to, że Twoje nastawione ręcznie ISO dla obiektu oddalonego i doświetlanego lampą będzie ustawione na przykład na wartość 800 ISO, to po skierowaniu aparatu na bliski plan zostanie automatycznie
obniżone do na przykład 200 ISO, aby nie prześwietlić zdjęcia....

Witaj Tomku fajnie, że mnie uświadomiłeś. Faktycznie jest tak jak mówisz kółka można "zamienić"- no, ale ja dopiero się uczę i dobrze, że są ludzie, którzy chcą się swoją wiedzą podzielić.
Pozwolisz, że skoro już o tym mówimy to zapytam jeszcze o pewne sprawy, które wynikły w trakcie robienia tego eksperymentu:
1. Aparat ustawiony w tryb M
2. ISO auto -min., które jest ustawione automatycznie w body na ISO 200 max. na ISO 1600
3. Lampa ustawiona TTL BL
4. Ustawiam czas otwarcia migawki i wartość przysłony
No i tak drabinka pokazuje niedoświetlenie kręcę ISO 800-1200-1600 i wartości nie spadają dopiero 5000 i są dwie kreski niedoświetlenia na drabince pstrykam patrzę w histogram ISO 1600 moje MAX. co ze zdjęciem czy jest niedoświetlone? - jest sens kręcić ISO do 5000 skoro body pstryka w max.1600?, czy lampa błyska wtedy większą mocą?.
Do czego są potrzebne ustawienia w menu braketing/lampa błyskowa:
1. Czas synchronizacji błysku.
2. Czas migawki dla błysku
Trochę tego jest, ale czytam instrukcję i nie mogę sobie z tym poradzić.
Pozdrawiam Andrzej

Tomasz67
14-06-2009, 13:42
Witaj Andrzeju. Przy ustawieniach auto ISO-200-1600-gdzie 1600 jest ustawioną przez Ciebie górną granicą, zdjęcie wykonywane jest przy 1600 ISO, mimo że nastawiłeś kółkiem ręcznie 5000, reasumując w tym przypadku tło zostało mocno nie doświetlone ale że robiłeś z lampą, to lampa uzupełniła brakujące światło mocniej błyskając. Żeby móc nastawić to większe iso, górna granica musi być też przestawiona-jest to zabezpieczenie, ciekawym jest jakie musiały być słabe warunki oświetleniowe, bądź nastawiłeś w manualu bardzo krótki czas, bądź przymknąłeś przysłonę zdrowo że światłomierz nakazał ustawienie iso 5000. Czas migawki dla błysku mam ustawione na 1/60 s, sterowanie lampą-TTL, błysk modelujący- włączony,tryb AUTO FP-włączony-działa z lampami zewnętrznymi, powoduje że możesz wykonywać zdjęcia z czasami krotrzymi niż czas synchronizacji lampy-przydaje się na dworze podczas sesji plenerowej do doświetlania cieni w portrecie.
To narazie tyle jak coś jeszcze to pytaj.
Pozdrawiam Tomek.

magat
14-06-2009, 14:51
witam serdecznie, Panie Tomaszu mam pytanie, jak do tego mają się zasady korekty ekspozycji, czy postępujemy zgodnie z panującymi regułami ?

Tomasz67
14-06-2009, 16:18
witam serdecznie, Panie Tomaszu mam pytanie, jak do tego mają się zasady korekty ekspozycji, czy postępujemy zgodnie z panującymi regułami ?
Witam. Korekta ekspozycji dotyczy ustawień innych niż M-pełny manual-fakt drabinka światłomierza pokazuje co by było gdyby. Korekcji możesz dokonać w aparacie oraz na lampie, korekcje ekspozycji się dodają, tylko trzeba się przyzwyczaić do tego co pokazuje światłomierz w aparacie oraz wyświetlacz na zewnętrznej lampie błyskowej, mając aparat i lampę, oraz bezpłatną technologię cyfrową poeksperymentuj i zobacz jak wygląda dane zdjęcie i jak zapanować nad równowagą światła zastanego z błyskowym i do tego jak poradzić sobie z balansem bieli w pomieszczeniach oświetlanych światłem mieszanym-żarówki, świetlówki energooszczędne i tym podobny badziew, chodzi głównie o wredną żułtą dominatę na zdjęciach. W takim reportarzu ratuje tylko zapis raw, jak automat trafił to spoko, jak nie to zotaje dobranie precyzjnej temperatury barwowej w Kelwinach. Nic jednak nie uratuje zdjęcia jeśli jest nie ostre, poruszone, niedoświetlone bądz prześwietlone. Dziś możliwość urzycia tak dużych wartości ISO daje ogromny komfort fotografowania, za moich młodych lat standardem był film o czułości 50-100-ISO o 400 iso można było pomażyć a zdjęcia się robiło, o komputerach i Inernecie nikt w Polsce nie słyszał, dziś jest Forum Nikon gdzie znajdziesz odpowiedz na każde z nurtujących Cię pytań.
Pozdrawiam Tomek.

andrej1
15-06-2009, 22:11
.... ciekawym jest jakie musiały być słabe warunki oświetleniowe, bądź nastawiłeś w manualu bardzo krótki czas, bądź przymknąłeś przysłonę zdrowo że światłomierz nakazał ustawienie iso 5000.

Witam Tomku dzięki za odpowiedzi. Warunki, jakie panowały o ile dobrze pamiętam-, bo zdjęcia poszły już do kosza to późne popołudnie, zachodzące słońce wpadające przez okno bez dodatkowego zewnętrznego oświetlenia godz. Ok 19.00, czas 1/80s, przysłona coś koło 6.
Tryb AUTO FP-włączony, gdzie to znajdę i co z czasem synchronizacji błysku.

magat
16-06-2009, 08:22
dziękuję Tomaszu za odpowiedź ...

Tomasz67
16-06-2009, 16:45
.... ciekawym jest jakie musiały być słabe warunki oświetleniowe, bądź nastawiłeś w manualu bardzo krótki czas, bądź przymknąłeś przysłonę zdrowo że światłomierz nakazał ustawienie iso 5000.

Witam Tomku dzięki za odpowiedzi. Warunki, jakie panowały o ile dobrze pamiętam-, bo zdjęcia poszły już do kosza to późne popołudnie, zachodzące słońce wpadające przez okno bez dodatkowego zewnętrznego oświetlenia godz. Ok 19.00, czas 1/80s, przysłona coś koło 6.
Tryb AUTO FP-włączony, gdzie to znajdę i co z czasem synchronizacji błysku.

Witaj. Tryb AUTO FP włączamy Menu Ustawień Osobistych-e.Braketing/lampa błyskowa-Tryb Auto FP, czas synchronizacji błysku masz domyślnie włączony na pierwszą kurtynę i wynosi bez włączonego auto FP 1/200s, czyli lampa prawidłowo naświetla całą klatkę w czasie od bulb do 1/200s, lampa wbudowana może mieć maksymalny czas synchronizacji 1/200s-nie działa w programie Auto FP, Auto FP działa tylko z zewnętrznymi lampami.
Pozdrawiam Tomek.

andrej1
16-06-2009, 22:39
....Tryb AUTO FP włączamy Menu Ustawień Osobistych-e.Braketing/lampa błyskowa-Tryb Auto FP.....

W moim D700 tej opcji ustawień nie ma, może ustawia się ją inaczej.
Tomku zerknij na linka poniżej może się z tym spotkałeś.

http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=102764

Pozdrawiam Andrzej

Tomasz67
17-06-2009, 09:47
....Tryb AUTO FP włączamy Menu Ustawień Osobistych-e.Braketing/lampa błyskowa-Tryb Auto FP.....

Tomku zerknij na linka poniżej może się z tym spotkałeś.

http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=102764

Pozdrawiam Andrzej
Witaj. Lightrooma 2.3 nie używam, tak więc z tą sytuacją się nie spotkałem. Masz do swojej puchy instrukcję???
Jak nie to zarejestruj się na stronie Nikona i tam jest do przejrzenia.
Pozdrawiam Tomek.

andrej1
17-06-2009, 13:05
Dzięki Tomku za pomoc, będę szukał.
Pozdrawiam Andrzej

baku127
17-06-2009, 16:33
Tomasz67 powiem ci tak:masz chłopie cierpliwość,ale chwała Ci za to ,że się potrafisz dzielić Swoim doświadczeniem.

andrej1
17-06-2009, 23:05
Tomasz67 powiem ci tak:masz chłopie cierpliwość, ale chwała Ci za to ,że się potrafisz dzielić Swoim doświadczeniem.

baku127 nie sztuką jest dużo wiedzieć i dusić to w sobie, sztuką jest dzielić się tym wszystkim, co wiesz i zarazem zdobywać nowe doświadczenia. To tak jak z piłkarzem lepiej zrobić dobrą akcję a na końcu dobrze dograć jak byle jak strzelić i zdobyć bramkę. Takie są moje odczucia, jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam. Ja wiem, że nawet najwięksi -ucząc nie odkrywają swoich tajemnic i doświadczeń do końca, i też wiem, że pewnie lepiej jest dojść do pewnych spraw samemu. Ale w końcu jest to forum, na którym to wszyscy możemy się dzielić swoimi doświadczeniami i przeżyciami.
Pozdrawiam wszystkich Andrzej

alpaczino
22-06-2009, 16:45

...ciach...

Pozdrawiam Andrzej

W D700 tryb Auto FP ustawia się czasem synnchronizacji błysku: 1/250s Auto FP lub 1/320s Auto FP - ustawienie osobiste e1: Czas synchronizacji błysku. Resztę doczytasz w instrukcji obsługi na stronach 305-306.

Pozdrawiam

andrej1
22-06-2009, 19:59
Dzięki alpaczino już znalazłem, jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam Andrzej

davnes
22-01-2010, 23:16
Witaj. To jest przypadłość tego programu w Nikonach. Ja robię tak, mam ustawione auto iso 200-1600,

po włączeniu lampy kręcę kółkiem pomocniczym i patrzę na drabinę światłomierza na matówce i dotąd podnoszę ISO aż uzyskam
Pozdrawiam Tomek.

mam kilka pytań odnośnie tej techniki:
czy tylko tryb M w chodzi w grę czy tez można stosować ta technikę w innych trybach dajmy na to priorytetach?
po co przestawiasz ręcznie ISO skoro masz włączone auto ISO w aparacie a aparat i tak wróci do swojego ustawienia ?
jak ta technika sprawdza się w przypadku pleneru gdzie świeci mocno słońce a chcemy leciutko doświetlić cienie pod oczami?

mOSAd
23-01-2010, 03:27
Używając trybu M masz możliwość dokładnego zapanowania nad stosunkiem światła zastanego do błyskowego. Jest to po prostu wygodniejsze niż tryb A, ponieważ w A, by doświetlić lampą słabiej, należy wykonać dwie operacje:
1) wybrać korektę ekspozycji na plus
2) wybrać korektę siły błysku lampy na minus
Żonglowanie i dostosowywanie tych dwóch parametrów w warunkach trochę trudniejszych niż słoneczny dzień, nie jest zbyt przyjemne. A i efekty mogą być czasem zaskakujące. Lampa ma ograniczony zasięg przecież, zatem w tym przypadku jest trochę okazji do zupełnie nieudanych zdjęć.

Natomiast w trybie M, jedyne co robisz to zmieniasz ISO. Mniejsze ISO - bardziej brutalna obecność błysku lampy. Większe ISO - więcej światła zastanego i naturalniejsze zdjęcie. Ekspozycja pozostaje właściwie bez zmian, gdyż to zapewnia automatyka dobierająca siłę błysku lampy. Niestety AUTO ISO nie za bardzo ma się na czym oprzeć w takiej sytuacji, bo automat nie wie co jest priorytetem, czy niskie szumy, czy światło zastane.

Oba warianty tak naprawdę używane są w różnych sytuacjach. Żonglerka ISO - gdy światła brak. Żonglerka korektami, gdy światła aż nadto. W słoneczny dzień AUTO ISO ma małe pole do popisu - ustawi się na najniższą wartość i tyle, zatem tryb M należy używać wtedy z uwagą - nie tak nonszalancko jak tryby A, S, P (albo tryb M+Auto ISO przy słabszym świetle). W większości przypadków nie będzie też potrzeby zmiany ekspozycji, a tylko poeksperymentujemy z siłą błysku lampy (modyfikując korektę lub pracując całkowicie w trybie manualnym).

Dodam jeszcze jedną taką myśl - osoby nie fotografujące w trudnych warunkach, będą chętniej wybierały tryby półautomatyczne. Natomiast praca z trudnym oświetleniem, bardzo często wygodniejsza jest w trybie manualnym (z włączonym AUTO ISO lub nie).

plusfoto
23-01-2010, 11:17
Właśnie za taką możliwość bardzo polubiłem 700. Bardzo mi tego brakowało w s5. Tam włączenie lampy natychmiast redukowało czułość do najniższej ustawionej na body. Tutaj pomimo że na wyświetlaczu dzieje się tak samo to w exifie widać że działa wyśmienicie.

davnes
23-01-2010, 21:11
1.czy na ślubach w ogóle jest czas żeby się tak bawić z tym kręceniem i próbowaniem?
2.Jak się ma do tego sposobu manualne ustawienie lampy błyskowej do trybu priorytetu i trybu manualnego?
3.skoro lampa w trybach priorytetowych nie sprawuje się za dobrze po co jest system równoważenia światła zastanego z błyskowym w systemie nikona? "BL"

mOSAd
25-01-2010, 09:12
1. Czasu jest sporo. :D A tak serio, to doświadczenie robi swoje, poza tym wiadomo, że najlepiej robić bez lampy praktycznie. Zatem w słabych warunkach ustawiamy po prostu na tyle mało szumiące ISO by uzyskać dobrą jakość. W zależności od korpusu wybór zwykle będzie się wahał pomiędzy dwoma, trzema wartościami. To nie tak wiele.
2. Aparat wyzwala lampę i nią steruje, ale nie wpływa to na pomiar ekspozycji.
3. Lampa we wszystkich trybach sprawuje się bardzo dobrze. :D Problem jest innego typu. Mianowicie nie da się określić automatycznie najlepszego stosunku światła zastanego do błyskowego. Za dużo zmiennych. Automatyka ma jakieś tam przyjęte zasady i tyle. Nie do wszystkich celów one są wystarczające. Ale w większości standardowych przypadków, nie ma potrzeby wprowadzania lampy w tryb manualny. Przynajmniej w ogólnie pojętej reporterce. Co innego praca "studyjna" gdzie oprócz manipulacji siłą światła, manipulujemy dokładnie na przykład odległościami czy kontrastem sceny.

davnes
25-01-2010, 18:53
a jakie są jeszcze inne sposoby na zmieszanie błysku lampy ze światłem zastanym na drugim planie?
weźmy przykład:
para młoda przed ołtarzem światło pada pod kątem tak że jedno oko pana i pani młodej znajduje się w cieniu-
zadanie-
trzeba doświetlić twarze żeby wyrównać oświetlenie.

grzegorzant
25-01-2010, 22:13
a jakie są jeszcze inne sposoby na zmieszanie błysku lampy ze światłem zastanym na drugim planie?
weźmy przykład:
para młoda przed ołtarzem światło pada pod kątem tak że jedno oko pana i pani młodej znajduje się w cieniu-
zadanie-
trzeba doświetlić twarze żeby wyrównać oświetlenie.
...eeee to znaczy jak z tym światłem że oświetla jedno oko PM i PM ? :) bo nie łapie ??
no chyba, że stoją do siebie twarzami.
Ale po co wtedy wyrownywać oświetlenie twarzy - lepiej zostawić będzie ciekawiej :)

szumigt
26-01-2010, 10:14
...eeee to znaczy jak z tym światłem że oświetla jedno oko PM i PM

Wiem żę to mały OT się z tego zrobi ale to bardzo ciekawe jak sobie w takiej sytuacji poradzić.... Autorowi pytania chodziło chyba o to żę młodzi stoją przed ołtarzem frontem do siebie a światło pada tak że np kościelny stojący za panem młodym zasłania fragment światła padającego z tyłu na niego i na twrzy PM robi się cień ktory powoduje że PM ma pół twarzy w cieniu a pół oświetloną ...

Co do auto ISO przy włączonej lapmie. Ja np mam tę opcję włączoną w 80% przypadków. Poprawcie mnie jeśli coś pokręcę ... Auto ISO reaguje na zmiany ilości światła wpadającego przez obiektyw, tak ?? Nie uwzględnia jeszcze w tym momencie błysku jaki da lampa w momencie wyzwolenia migawki. Teraz następuje moment kiedy wyzwalana jest migawka. Teraz tak jeśli mamy ustawioną lampę w TTL to po 1 błysku elektronika obliczy ilość światła potrzebną do poprawnego naświetlenia klatki i jeśli lampa nie da rady to opcja AUTO ISO podniesie wartość ISO tak aby mieć dobrze naświetloną klatkę. Zakładamy oczywiście sytuację kiedy ISO ręczne ustawione jet na wartość niższą niż wymagana do poprawnego naświetlenia. Teraz jeśli wartość ta jest wyższa od niż wymaga poprawne naśtwietlenie to na logikę powinno nastąpić obniżenie wartości ISO tak co by klatka nie była cała biała... To jest (chyba poprawna ??) teoria ... teraz w domku wieczorem sprawdzę jak to się ma do praktyki ... :)

Jacek_Z
26-01-2010, 13:13
...To jest (chyba poprawna ??) teoria ... nie

Nie uwzględnia jeszcze w tym momencie błysku jaki da lampa w momencie wyzwolenia migawki. Nie. Body i tak wie, że jest używana lampa (m.in. po to ma te 5 styków, a nie 2), więc obniża ISO. To największa wada, bo wtedy łapie sie mniej zastanego. Powinno być kolejna możliwośc wyboru przy pracy z lampą - co jest priorytetem - niskie ISO czy słaby błysk i dużo zastanego.

plusfoto
26-01-2010, 13:27
T u mnie chyba się coś popsuło. Aparat M 1/50 f4, lampa TTL BL i korekta bodajże 1,3 do 1,7, auto iso od 200 do 2000 i każda fotka naświetlona praktycznie w punkt z dużym uwypukleniem światła zastanego. po sprawdzeniu AI w exifie
wahania od 800 do 1800 w zależności od ilości światła zastanego.

Jacek_Z
26-01-2010, 13:33
Być może to zasługa ustawienia BL na minus1,7 jak sie domyślam.
BL nie powinno się używac gdy jest mało światła. Daje wtedy strasznie przypadkowe efekty.

plusfoto
26-01-2010, 13:40
Zdaję sobie z tego sprawę że czasem może ale zdarza się to tak rzadko i tylko gdy nie zwrócę uwagi na drabinkę i wyskoczę poza zakres i AI nie da rady tego skorygować.

davnes
26-01-2010, 18:59
nie

Nie. Body i tak wie, że jest używana lampa (m.in. po to ma te 5 styków, a nie 2), więc obniża ISO. To największa wada, bo wtedy łapie się mniej zastanego. Powinno być kolejna możliwość wyboru przy pracy z lampą - co jest priorytetem - niskie ISO czy słaby błysk i dużo zastanego.

ciekawy jestem jak sobie radzą z lampą inni użytkownicy nikona np; podczas ślubów.

Teraz kwestia światła odbitego od sufitu czy co tam się znajdzie w zasięgu do odbijania ;-)
Czy lampa w trybie ttlbl działa w trybie odwrócenia palnika prosto w górę na sufit lub lekko w tył i na boki?
jak sobie radzicie ze światłem odbitym żeby dobrze naświetlać i mieszać światło zastane?

Pawel Pawlak
26-01-2010, 19:14
T u mnie chyba się coś popsuło. Aparat M 1/50 f4, lampa TTL BL i korekta bodajże 1,3 do 1,7, auto iso od 200 do 2000 i każda fotka naświetlona praktycznie w punkt z dużym uwypukleniem światła zastanego. po sprawdzeniu AI w exifie
wahania od 800 do 1800 w zależności od ilości światła zastanego.

może tak jest w S5 ? W nikonie podobna tak to działa dopiero w d3s. trochę liczyłem na to że nowy soft do D700 to popraw, ale niestety. A może to że w d3s tak jest to też tylko plotka. Przyznam że mi brakuje takiego trybu pracy - Autoiso dobiera max wartoś dla poprawnego naświetlenia, a sabinka z trybie BL i z dość silną koretą równowazy cienie.

szumigt
26-01-2010, 19:22
nie

Nie. Body i tak wie, że jest używana lampa (m.in. po to ma te 5 styków, a nie 2), więc obniża ISO. To największa wada, bo wtedy łapie sie mniej zastanego. Powinno być kolejna możliwośc wyboru przy pracy z lampą - co jest priorytetem - niskie ISO czy słaby błysk i dużo zastanego.

Jak to obniża ISO ?? Czegoś tutaj nie rozumiem. Przecież jak będę miał ustawione wysokie ISO i dodam do tego lampę to opcja AUTO ISO nie obniży mi ISO do 200. Nie wiem może przełączyłem o czym nie wspomniałem ... Na razie obniżenie ISO przy wł AUTO trafiło mi się kiedy miałem ustawione za wysokie ISO (np. wysokie ISO na słońcu). Po za tym ISO w wizjerze nie reaguje kiedy włączam lampę (oczywiście przy wł AUTO) ... z tego wnioskuję że zmiana ISO następuje przy wyzwoleniu migawki.Podniesienie ISO następuje wtedy kiedy lampa na full nie daje rady aby naświetelić kadr. (przykład ISO 200, lampa w TTL w sufit, 1/250 i f22 w ciemnym pomieszczeniu)

Możesz rozwinąć to co powiedziałeś na jakimś przykładzie, bo mnie o intryguje.

Ja mam opcję AUTO ISO włączone w większości wypadków dlatego drąże ten temat.

Pawel Pawlak
26-01-2010, 19:33
włączenie flesza przy aktywnym auto-iso, obniży Ci wartość iso do minimalnej wartościa jaką masz ustawioną.

hubacz
26-01-2010, 19:45
BL nie powinno się używac gdy jest mało światła. Daje wtedy strasznie przypadkowe efekty.HA ! Nieprawda :D

Sprawa nie wyglada tak oczywiscie.

Do tej pory żyłem w przeświadczeniu ze poronioną sprawą jest używanie autoiso z lampą. W D70s czy D200 autoiso z lampą działa pozornie przypadkowo czyli nie widać w wizjerze kiedy się zmienia. W tych "starszych" konstrukcjach ISO zmienia się ono jedynie wówczas gdy tylko lampie braknie zasięgu.
W nowszych konstrukcjach np d300s jest inaczej. Autoiso (przy załączonej lampie) ustawia wartość czułości tak żeby "wyzerować" wartość na drabince ekspozycji czyli poprawnie naświetlić zdjęcie.

Niestety nasz nikon trochę mnie zdziwił. Nie znalazłem wytłumaczenia dlaczego autoiso z lampą wbudowaną działa wg nastawów zadanych w automatycznym doborze iso czyli tak jak bez lampy

Z lampą zewnętrzną ISO regulowane jest maksymalnie w zakresie +/-2EV od ustawionego iso (bazowego) oraz nie widziana jest wartość ISO L1.0.
W praktyce wygląda to tak że jeśli ustawimy wartość maksymalną na iso Hi 1.0 a iso bazowe na 200 to maksymalne do jakiego aparat je podniesie jest iso 800 a minimalne ISO 200. Dla tych samych nastawów maksymalnego iso i iso bazowego ustawionego na 1600 to maksymalne do jakiego aparat je podniesie jest iso Hi 1.0 a minimalne ISO 400.
Dlaczego tak się dzieje nie mam pojęcia :D

EDIT:

A może to że w d3s tak jest to też tylko plotkaPawle czy zatem w DX-owych konstrukcjach starszych niż D300s oraz w FX-ach starszych niz d3s tak nie ma ?

Pawel Pawlak
26-01-2010, 20:00
moje D300/d700 działają tak że jeśl po zapięciu sabiny iso spada do wartości minimalnej zadanej "z ręki". jeśłi mam ustawione auto-iso 200-3200 to po zapięciu flesza ustawi się 200,jeśli na auto iso będzie 1600-Hi1 to po zapięciu flesza będzie 1600. AMEN ;)
Nie wiem dlaczego nikon nie poprawił tego w nowej wersji softu skoro w d300s i d3s to już działa tak jak opisałeś. Szkoda... chyba jednak pora przejść na d3s i d300s ;)

davnes
26-01-2010, 20:10
moje D300/d700 działają tak że jeśl po zapięciu sabiny iso spada do wartości minimalnej zadanej "z ręki". jeśłi mam ustawione auto-iso 200-3200 to po zapięciu flesza ustawi się 200,jeśli na auto iso będzie 1600-Hi1 to po zapięciu flesza będzie 1600. AMEN ;)
Nie wiem dlaczego nikon nie poprawił tego w nowej wersji softu skoro w d300s i d3s to już działa tak jak opisałeś. Szkoda... chyba jednak pora przejść na d3s i d300s ;)

u mnie w d700 to samo-po zapięciu sabimy sb900 iso spada do 200 jesli juz lampa nie wydoli oświetlić to wtedy zadziała autoiso , które będzie podbijało w góre-tylko w ten sposób celowo automatyka zabija światło zastane które przeciez jest tak pożadane!!!!

koniksk
26-01-2010, 21:15
A u mnie jak ustawię autoiso i zmienie czułość np na 3200 to mi zmienia iso od 200 do 3200 w zależności od potrzeby i zawsze jest dobrze (lampa w trybie bl, kompensacja błysku w lampie -1,3). Wynika z tego, że nie przekracza zadanego iso. Natomiast przy ustawionej czułości 200 i autoiso zachowuje się chyba inaczej, tj. dopiero gdy jej mocy zabraknie, body podbija czułość. Z tego co wiem to w układzie aparat+lampa zawsze ma priorytet aparat jeżeli chodzi o czułość. A zastanawiam się czy da się zrobić tak, oczywiście używając pełnej automatyki, aby przy ustawieniu w body iso 200 i autoiso, czułość podnosiła się do zadanej wartości, np 3200 i dopiero po jej osiągnięciu zwiększała się moc błysku. Bo czasami zdarza mi się, że zapominam zmniejszyć na 200.

davnes
26-01-2010, 21:18
A zastanawiam się czy da się zrobić tak, oczywiście używając pełnej automatyki, aby przy ustawieniu w body iso 200 i autoiso, czułość podnosiła się do zadanej wartości, np 3200 i dopiero po jej osiągnięciu zwiększała się moc błysku. Bo czasami zdarza mi się, że zapominam zmniejszyć na 200.

No właśnie i tu jest sedno naszych rozważań!!!
nie ma tak w d700-no chyba ze się mylę ale niestety nie

jm
26-01-2010, 21:18
Zaintrygował mnie ten temat. Na tyle, że zapięłam SB600 do D300s i ...się pobawiłam:)

3 próbne foty testowe, ta sama scena:

1. AUTO ISO 200 - 3200 - f7.1 - 1/60s - Dobrane iso = 900:), w wizjerze pokazuje się 800:D, lampa w TTL, aparat M

2. AUTO ISO 400 - 3200 - f7,1 - 1/60s - dobrane ISO = 1600, w wizjerze wyświetla się 1600, lampa w TTL, aparat M

3. AUTO ISO 800 - 3200 - f7,1 - 1/60s - dobrane ISO = 3200, w wizjerze wyświetla się 3200, lampa w TTL, aparat M

Nr 1 jest tutaj tym małym wyjątkiem.... chyba wyświetlacz w wizjerze nie ma możliwości wyświetlić 900?:)

Ogólnie auto iso działa w esce fajowsko - nie dusi światła zastanego, i podbija ISO w pewnym zakresie zamiast podnosić siłę błysku - fajnie:)
Niedowiarkom ...służę samplami z powyższego testu z zachowanym exifem:)

davnes
26-01-2010, 21:21
jm- w d300s mozliwe nie wiem bo nie mam
w d700 jest inaczej!!!

co masz na myśli pisząc" dobrane iso?"

jm
26-01-2010, 21:24
davnes - wiem, że trochę OT z mojej strony ale wcześniej już kwestia d300 vs d300s vs d700 i auto iso z lampą wypłynęła - chciałam sprawdzić - po prostu podzieliłam się:)

Dobrane - mam na myśli... ustawione przez aparat dla danego zestawu parametrów

davnes
26-01-2010, 21:27
jm-dobrze ze ta kwestie wyjaśniłeś w d300s.
teraz czas na dodatkowe wyjasnienia dot. d700.
Z tego co dotychczas widzimy d300s i d700 działają inaczej-nie bardzo wiem dlaczego w d700 dzieje się inaczej niż "jm" opisuje w swoim d300s

jm
26-01-2010, 21:31
Z tego co dotychczas widzimy d300s i d700 działają inaczej-nie bardzo wiem dlaczego w d700 dzieje się inaczej niż "jm" opisuje w swoim d300s

Nie dotyczy to jedynie mojego egzemplarza d300s :) - chyba? - hubacz wcześniej w wątku opisuje podobne działanie auto iso z lampą w d300s - choć tam nie padają konkretne parametry dla testowej sceny.

Pawel Pawlak
26-01-2010, 22:41
to nie jest kwestai jakeigoś konkretnego D300s :) Po porstu D300s i D3s mają inaczej (lepiej) działające Auto-iso z fleszem. Co tu więcej wyjaśniać ? :)

koniksk
26-01-2010, 23:28
W sumie to nie wiem czy lepiej, na pewno inaczej. Dla mnie jedyny problem jest taki, że zapominam potem przestawić iso z powrotem na 200. Aha i w wyświetlaczu pokazuje mi jedynie aktualnie ustawioną czułość a nie dobraną przez aparat. To też jakiś błąd, może fw. 1.03 to poprawi.

plusfoto
26-01-2010, 23:53
może tak jest w S5 ? W nikonie podobna tak to działa dopiero w d3s. trochę liczyłem na to że nowy soft do D700 to popraw, ale niestety. A może to że w d3s tak jest to też tylko plotka. Przyznam że mi brakuje takiego trybu pracy - Autoiso dobiera max wartoś dla poprawnego naświetlenia, a sabinka z trybie BL i z dość silną koretą równowazy cienie.

Właśnie Pawle się zdziwiłem bo w s5 tak było. Włączenie lampy obniżało iso na co cholernie byłem wkurzony i takie pytanie kiedyś zadałem tu na forum czy w d700jest tak samo. W d700 teoretycznie też bo tak widać na wyświetlaczu ale sprawdź exifa.

Jacek_Z
27-01-2010, 01:37
HA ! Nieprawda :D

Sprawa nie wyglada tak oczywiscie.
W nowszych konstrukcjach np d300s jest inaczej.
EDIT:
Pawle czy zatem w DX-owych konstrukcjach starszych niż D300s oraz w FX-ach starszych niz d3s tak nie ma ?
Zanim napiszesz, że to co ja podaje to nieprawda, to sprawdź. :evil: Bo watek jest o D700
Jak widac poniżej najnowsze modele (s) mają zrobione to inaczej. Przy lampie ustawiają jakies uśrednione ISO.

PS - to co zacytowałes z mojej wypowiedzi dotyczyło trybu BL lampy, uzywanego także w ISO ustawionym na sztywno. I tam także mam rację. BL nie radzę uzywać gdy jest mało światła.

Zaintrygował mnie ten temat. Na tyle, że zapięłam SB600 do D300s i ...się pobawiłam:)

to nie jest kwestai jakeigoś konkretnego D300s :) Po porstu D300s i D3s mają inaczej (lepiej) działające Auto-iso z fleszem. Co tu więcej wyjaśniać ? :)

hubacz
27-01-2010, 07:58
BL nie radzę uzywać gdy jest mało światła

Uzywanie BLa przy scenie gdzie w ogole nie ma swiatla lub trzeba mocno dobłysnąć a światło błyskowe miałoby być dominującym jest w ogole bez sensu. Bo tak jak piszesz efekty są nieprzewidywalne dla fotografa chodz logiczne z punktu widzenia automatyki. Będąc przywiązanym do BLa wystarczy jednak dodać mu korektę +1,2/3 i mamy efekt "prawie" jak dla zwyklego ttla (normalny człowiek nie zauważy różnicy).

Przy lampie ustawiają jakies uśrednione ISO

Nie uśredniane tylko takie jak przy starszych modelach gdy nie ma załączonej lampy

Przepraszam :D

Jacek_Z
27-01-2010, 12:43
.Nie uśredniane tylko takie jak przy starszych modelach gdy nie ma załączonej lampyMożliwe. To było tylko gdybanie. Nie mam D300s ani D3s.

davnes
28-01-2010, 21:58
No to niektóre tematy dot lampy mamy nieco wyjaśnione.
teraz może ktoś napisze jak skutecznie odbijać światło lampy błyskowej od sufitów i scian?
Czy lampa w ttlu z odchylonym palnikiem w sufit dalej będzie działać w ttlu?
jak wy ustawiacie lampę błyskową odbijając światło od sufitu aby dobrze naświetlić fotografowane obiekty(dot. d700)

mOSAd
29-01-2010, 06:21
Nie uśredniane tylko takie jak przy starszych modelach gdy nie ma załączonej lampy
Ummm chyba ja nie rozumiem czegoś. To jak działa ta automatyka w D300s? Jakie ISO jest wybierane? Jakie są zasady? Bo z postu jm mi też wychodzi, że jakieś uśrednione ISO. Może inaczej zapytam.
Mam jakąś tam scenę i chcę ją sfotografować z lampą błyskową w trybie BL lub normalnym (bo rozumiem, że to nie ma znaczenia?). Ustawiam AUTO ISO 200-3200. Nominalne ISO mam ustawione na wartość 400. Automat dobiera mi załóżmy ISO 800. I teraz zmieniam AUTO ISO na 400-3200, to z jakim ISO zostanie teraz wykonane zdjęcie?
Czyli jeszcze innymi słowy - jak zakres AUTO ISO wpływa na balnas światła zastanego i błyskowego? (No bo wpływa z tego co czytam). Są jakieś zasady tym rządzące? Powinno chyba być coś w podręczniku? Czegoś takiego nie ma w D700 i ja mogę dokładnie przewidzieć co zrobi aparat, a dla przypadku D300s nie mam pojęcia o co chodzi.
PS. OK, doczytałem, rozumiem, że D300s próbuje zrównoważyć światła jakoś, by w miarę zachować klimat. Czy tak samo będzie gdy lampa nie będzie w trybie BL? No i czy są podane jakieś zasady jak to aparat wylicza, czy to słodka tajemnica Nikona?
PPS. Zgaduję, że w trybie zwykłym, będzie jak w D700, czyli podbicie nastąpi tylko przy osiągnięciu pełnej mocy lampy. Zatem wreszcie tryb BL miałby sens w trybie M z AUTO ISO. To chyba dobre rozwiązanie mimo pewnej nieprzewidywalności. Aktualnie w D700 w warunkach niedostatku światła tryb BL niczym się (chyba) nie różni od normalnego trybu pracy.

manfred
29-01-2010, 11:33
Strach zapytać ale ja nie wiem w jaki sposób pomocniczym kółkiem podnieśc iso tzn co skracam czas czy zwiększam przysłonę? Masakra istna z tym iso

hubacz
29-01-2010, 14:18
mOSAd sprawa jest duzo prostsza i łatwiejsza do zrozumienia. Zobacza jak autoiso działa bez lampy w innych modelach niz d300s i d3s. W tych 2 modelach gdy założysz lampę autoiso bedzie działało dokładnie tak samo czyli będzie tak ustawiać czułość żeby klatka została poprawnie naświetlona. Ot cała filozofia.

Dziś po kolejnej imprezie zauważyłem ze autoiso ma jednak pewne wady a w zasadzie głowa fotografa ma pewną wade (czyli moja :> )
Autoiso działą nieźle jesli jest światło wówczas wszystkie zabiegi z łapaniem jak najwiekszej ilosci swiatla zastanego (czyli np tryb BL, korekta na "-" itp) sa łatwiejsze.
Problem pojawia się w fotografowaniu z odległości 2-3m w pomieszczeniu okolo 3m przy ciaśniejszych kadrach (powiedzmy zdjecia takie przy kotlecie).
Autoiso chcąc podniesc czułość dla naswietlenia poprawnie zdjęcia winduje ISO tak wysoko ze nie patrzy na minimalna sile lampy. Skutkuje to oczywiscie zbyt mocnym naswietleniem, niewielkimi ale zawsze. Dlatego też przy tym nowym autoiso trzeba troche myslec i nie pozwolić mu zbytnio podnosic czułości ;>

jm
29-01-2010, 14:35
OT - bo dotyczy d300s - otóż w ciemnych pomieszczeniach zamiast BL daję ttl i auto iso działa nadal OK. Nie ma problemów z przesadnym naświetleniem pierwszego planu itp

Odpowiadając mOSAdowi - oczywiście auto iso działa nie tylko w trybie BL, w ciemnych pomieszczeniach nawet lepiej działa w TTL. Co do dokładnego opisu - muszę sprawdzić w wolnej chwili czy Nikon coś w tym temacie mówi, czy nonszalancko zostawił te kwestię do samodzielnego odkrycia użytkownikom:)

davnes
29-01-2010, 17:03
koledzy działania auto-iso jak wynika z waszych wypowiedzi są rożne w zależności od modelu, dlatego jeśli coś opisujecie to wyjaśnijcie jakiego modelu dotyczy bo można poplątania dostać.

Gregson
30-01-2010, 22:56
Moje doświadczenia z auto-iso + SB900 są takie, że należy wyłączyć auto-iso :). Niestety według mnie aparat zachowuje się zbyt nieprzewidywalnie. Zdecydowanie polecam manulaną kontrolę ISO + A + S, oczywiście opierając się na skali światłomierza. Rezultaty w połączeniu z TTL są rewelacyjne, jednak wymaga to nieco wprawy. Auto jest całkiem sympatyczne bez lampy :).

davnes
31-01-2010, 18:42
ponawiam pytanie

Czy lampa w ttlu z odchylonym palnikiem w sufit dalej będzie działać w ttlu?
jak wy ustawiacie lampę błyskową odbijając światło od sufitu aby dobrze naświetlić fotografowane obiekty(dot. d700)

Jacek_Z
31-01-2010, 21:35
Czy lampa w ttlu z odchylonym palnikiem w sufit dalej będzie działać w ttlu?oczywiście, że tak. Tylko na wyświetlaczu lampy nie będzie pokazywany max zasięg, bo nie wiadomo jaki on będzie (poza tym, że będzie mniejszy).

hubacz
31-01-2010, 22:07
bo nie wiadomo jaki on będzie (poza tym, że będzie mniejszy)Może głupie pytanie ale czy aby na pewno ? Czy nie wyniesie on około: odległości od palnika do "sufitu" + od "sufitu" do obiektu ?

Gregson
31-01-2010, 22:12
No niestety to nie takie proste. Po odbiciu uzyskujesz zupełnie inne światło. Jest rozproszone i to różnie, zależnie od wielkości i rodzaju powierzchni od której odbijamy. Tak czy inaczej - lampa w TTLu dokonuje pomiaru naświetlenia pierwszego planu po przedbłysku i dostosowuje moc do błysku właściwego.

Jacek_Z
31-01-2010, 22:12
Może głupie pytanie ale czy aby na pewno ? Czy nie wyniesie on około: odległości od palnika do "sufitu" + od "sufitu" do obiektu ?

Dwa boki trójkąta sa raczej zawsze dłuższe niz trzeci :wink: a w dodatku wchodza straty spowodowane odbiciem (to jest strata około 1,5 EV, gdy ktoś chce liczyć bo nie ma TTL).
Zawsze na wprost zasięg będzie wiele większy.

davnes
02-02-2010, 23:59
jaki zatem jest sens używania auto iso z lampa błyskową w ttlu?

ThomasVoland
03-02-2010, 00:46
Po wstępnych testach na D90 wygląda to tak, że sens auto ISO z lamą wydaje mi się że jest. Działa to trochę nieprzewidywalnie (raz dowali ISO 400, innym razem 1600) ale ustawiając lampę na -1 EV efekty są OK i nie trzeba się przejmować ręcznymi nastawami. Tzn. światła zastanego wpada tyle, żeby tło nie było ciemne, a pierwszy plan jest dopalany na tyle żeby uzyskać czas 1/60 przy iso niższym niż 3200, zazwyczaj w okolicach 800-1600 (w pokoju mam na tyle ciemno , że bez lampy przy tym czasie dopiero 3200 daje radę). Ale fakt faktem, że mogli dać wybór w opcjach czy priorytetem są szumy, światło zastane itp i na podstawie tego automatyka by dobierała iso.

PS. Kiedy lampa ma EV ustawione bez korekty, to trochę za mało zastanego wpuszcza jak dla mnie.

plusfoto
03-02-2010, 11:34
Po wstępnych testach na D90 wygląda to tak, że sens auto ISO z lamą wydaje mi się że jest. Działa to trochę nieprzewidywalnie (raz dowali ISO 400, innym razem 1600)

Przecież o to właśnie chodzi żebyś nie musiał wachlować czasem ani przysłoną tylko iso ma ci wyrównać naświetlenie przy manualu. Ja ustawiam czas 1/40 do 1/90 zależy od efektu zamierzonego F w zależności od głębi jaką chcę uzyskać i oczywiście korektę dla lampy 1,3 do nawet 2 - zależy od pomieszczenia.
Zakres iso przy 700 to 200 do czasem 2000. I praktycznie nie mam problemów.

ThomasVoland
03-02-2010, 15:25
O co chodzi, a jak działa na jakich aparatach to dwie różne sprawy, o których masz 8 stron w tym temacie.

02-04-2011, 21:06
możecie opisac jak d3s dokaldnie działa w trybie auto-iso i AV oraz auto iso oraz M