PDA

Zobacz pełną wersję : D300... czy warto czekać na następce

nickt
04-06-2009, 12:25
Przymierzam się do zakupu D300, ale tak się zastanawiam czy aby na pewno jest to dobry moment...
Plotki o pojawieniu się następcy pojawiają się już bardzo długo, niemal pewnym terminem był kwiecień a tu mamy już czerwiec i dalej cisza. Pojawił się w między czasie D5000 ale czy niedługo wyjdzie D300s tudzież D400??

Wiem, że to pytanie na poziomie spekulacji bo pewnie nikt i tak tego nie wie, ale czy ten moment jest dobry na kupno D300 w cenie 5400zł bo chyba tyle teraz kosztuje...

Na pewno zostanę z Nikonem bo mam parę obiektywów i na pewno nie przejdę na pełną klatkę i nie chciałbym za miesiąc wystawiać tu na forum D300 z przebiegiem 400 strzałów ;)

Kurcze no dylematy dylematy...

wasilewk
04-06-2009, 12:29
Na pewno zostanę z Nikonem bo mam parę obiektywów

A może zaczekaj na Nikona S (bez lustra) ? Zawsze to większy wybór.

Pzdr.

bladii77
04-06-2009, 12:29
Fajne dylematy....Jak jesteś elfem to możesz poczekać..Niestety, dla ludzi czas leci nieubłaganie, a każdy dzień bez aparatu to dzień stracony :(
Kupować, na nic sie nie oglądać, jak wyjdzie nowy D400 to ceny przez rok bedą nierealne

Krycha
04-06-2009, 12:46
Taka gonitwa do niczego nie prowadzi, pomiędzy d300 a d300s nie będzie kroku milowego, różnic w obrazie nie zobaczysz raczej, tak jak z D90-tki, pytanie czy musisz już mieć body czy za rok? Jeśli finanse Ci nie pozwalają to kup coś w miarę swoich możliwości, a kiedy? kiedy będziesz już czuł że właśnie dziś chcesz iść pofocić bez zmartwień czy w sklepie jest coś lepszego ;)

shadow_alex
04-06-2009, 12:59
To w końcu który będzie, d400 czy d300s?
Bierz d300, bo to naprawdę zacny sprzęcik, tylko obadaj w sklepie sprawy z AFem.

wasilewk
04-06-2009, 13:03
To w końcu który będzie, d400 czy d300s?
....

D300s (http://fotoblogia.pl/2009/05/29/plotki-specyfikacja-nikona-d300s/) podobno już tuż tuż.

Dla mnie ciekawsza będzie odpowiedź Nikona na Olympusy i Panasoniki 4:3 - np. Nikon S.

Pzdr.

luxius
04-06-2009, 13:24
jakby to była lustrzanka bez ruchomego lustra co tak klepie i z optyka klasyczną....

robin102
04-06-2009, 13:29
Jeśli Twoje zdjęcia które chcesz robić mogą pooooczekać, a Ty jesteś przekonany, że nowym modelem zrobisz zdjęcia których starym w żaden sposób nie dało by Ci się zrobić to czekaj. W sumie to też przyjemne jest. Kasa w kieszeyni i cały czas po necie zamiast zdjęcia robić ;)

wasilewk
04-06-2009, 13:44
jakby to była lustrzanka bez ruchomego lustra co tak klepie i z optyka klasyczną....

Popatrz na Panasonica G1 (albo GH1): Nie ma lustra, pryzmatu - a robi fotki (całkiem niezłe) i wymienne obiektywy ma. Tylko ta matryca; jak znaczek pocztowy !

Pzdr.

prz3mo
04-06-2009, 14:06
Przymierzam się do zakupu D300, ale tak się zastanawiam czy aby na pewno jest to dobry moment...
Plotki o pojawieniu się następcy pojawiają się już bardzo długo, niemal pewnym terminem był kwiecień a tu mamy już czerwiec i dalej cisza. Pojawił się w między czasie D5000 ale czy niedługo wyjdzie D300s tudzież D400??

Wiem, że to pytanie na poziomie spekulacji bo pewnie nikt i tak tego nie wie, ale czy ten moment jest dobry na kupno D300 w cenie 5400zł bo chyba tyle teraz kosztuje...

Na pewno zostanę z Nikonem bo mam parę obiektywów i na pewno nie przejdę na pełną klatkę i nie chciałbym za miesiąc wystawiać tu na forum D300 z przebiegiem 400 strzałów ;)

Czego brakuje Ci w D300?
Jeśli D300 spełnia Twoje wymagania i chcesz nim robić zdjęcia to kupuj.
Jeśli chcesz kupić korpus dla lansu i nie będziesz mógł spać po nocach, jak za jakiś czas pokaże się następca to zdecydowanie czekaj na D300s(400).

Merde
04-06-2009, 14:25
Popatrz na Panasonica G1 (albo GH1): Nie ma lustra, pryzmatu - a robi fotki (całkiem niezłe) i wymienne obiektywy ma. Tylko ta matryca; jak znaczek pocztowy !

31x25mm? Toż to prawie full frame! ;-)

badabuzz
04-06-2009, 15:05

Kolego, absolutnie nie warto czekać- no bo na co? Nic nie wiadomo. A wyczekiwać, to można w nieskończoność.
D300 to puszka kompletna, solidna i nowoczesna- absolutnie nie jest przestarzała. Warto ją kupić dzisiaj a nie jutro.

Kupując ją teraz już robisz zdjęcia i działasz. Czekając niczego nie jesteś pewien a fotek ani widu ani słychu, nie mówiąc o 'wdrażaniu się' w nowy korpus.
Na dzień dzisiejszy D300 jest ostatnim słowem nikona w klasie tych aparatów, więc nie ma co mieć wątpliwości czy aby nie kupujemy staroci.
Jeśli potrzeba ci skrzydeł- poczytaj jak wiele dobrego można tu znaleźć o D200- dalej robi zdjęcia, dalej jest świetny, dalej daje radę.
A ty rozważasz jego następce.

Pamiętaj również, że patrząc na plotki:
a) daleko się nie zajdzie :)
b) parametry ww. pogłosek to nie jest coś co rozpala wyobraźnie. Ot, upgrade.

piotrzuraw
04-06-2009, 20:50
No wlasnie mialem kupic d300 w ubieglym tygodniu w piatek, ale pomyslalem ze moze cena spadnie jak wejdzie cos nowego. Ale w poniedzialek cena d300 poszla w gore o £50 i teraz to juz niewiem o co chodzi. Bylo £1099 a teraz £1149, mam w nosie czekanie w sobote wale do sklepu.... hmmm a moze cena spadnie :)

shadow_alex
05-06-2009, 09:09
Jeszcze jedno.... lato idzie:)
Bierz d300, nie pożałujesz.

Mariusz888
05-06-2009, 09:48
Czekanie jest bez sensu... D300 to świetna puszka, a jak już poprzednicy napisali czas ucieka - straconych kadrów żadna puszka Ci nie przywróci ;) po za tym co zyskasz w następcy D300? Też odchylany ekranik? lepsze LV? dłuższe filmy? (jeśli tak to lepiej kupić D5000) - puszki się rozwijają owszem ale nie jest to na dyle diametralna zmiana żeby czekać i czekać :p ludzie mają do dziś np D50 i D70 i niektórzy trzaskają nimi takie foty że szczęka wbija się w ziemię :D Po za tym multum ludzi foci D300 przecież zarobkowo więc znaczy to że jak im starcza to innym też wystarczy ;) (bo nie wiem do czego tego body potrzebujesz)

Ceny D300 nie spadną nawet jak wyjdzie następca - będzie tak jak z D80 i D90 że jak wyszedł ten drugi to D80 już nie było prawie w sprzedaży i teraz używane chodzą po tyle ile kiedyś spokojnie można było kupić nowy :)

Bierz puchę i w teren i cieszyć się a nie :p

saturnus1981
05-06-2009, 17:02
Dobra cena D300 to byla w sierpniu roku 2008. Wiem bo wtedy kupilem pozniej jak dolar poszedl do gory nie bylo uz fajnie i teraz nie liczylbym na super spadki a abstrahujac od cen to na D300 warto bylo czekac na D400 nie sadze zeby bylo warto czekac. Chyba ze kreca Ciebie filmy HD ktore pewnie beda w D400.

zielin
05-06-2009, 17:17
warto bo moze spadnie cena d300.... ale nikon pewnie wycofa zupelnie d300 przed wejsciem d400 czy s-ki.

totez - nie warto. ;]

Szakall1
05-06-2009, 17:44
po co Ci kupoważ następce D300 jeśli Twój D300 robi dalej zdjęcia ? pieniądze jakiebys musiał dołozyc do następcy wydaj na jakies fajne szkło lub inny gadżet do aparaciku.
Twój atualny sprzęt nie taki kiepski żeby zaraz wymieniać na lepszy bo wszedł nastepca...

Photoartbox
05-06-2009, 17:46
po co Ci kupoważ następce D300 jeśli Twój D300 robi dalej zdjęcia ? pieniądze jakiebys musiał dołozyc do następcy wydaj na jakies fajne szkło lub inny gadżet do aparaciku.
Twój atualny sprzęt nie taki kiepski żeby zaraz wymieniać na lepszy bo wszedł nastepca...

On nie ma jeszcze D300 :)

Darek_D80
05-06-2009, 18:40
Witam
Fajną sprawą jest posiadać najświeższy sprzęcik, lecz jeśli chodzi o trzysetkę to myślę, że nie warto czekać. D300daje użytkownikowi szeroką gamę możliwości, które dla mnie osobiście są do dziś wystarczające i nie ma sensu w tym temacie pisać co potrafią z nim zrobić profesjonaliści i amatorzy fotografii, gdyż na tym forum jest potężna ilość informacji na ten temat. Nie zastanawiaj się i podejmij słuszną decyzję - zakup D300.
Pozdrawiam.
Darek

ray_knox
05-06-2009, 18:50
On nie ma jeszcze D300 :)
to niech sobie kupi :mrgreen:

zresztą, sam też się przymierzam do tego modelu ;)

saturnus1981
05-06-2009, 19:07

Hmmm... ciekawe G1 ma sensor o rozmiarach: 17,3 x 13 mm.

nickt
05-06-2009, 21:08
Dobra dobra spokojnie, już jestem w 100% przekonany...
Teraz mam inny problem, bo jeżeli by się udało to wziąłbym aparat na firmę, tyle, że jest to zakup powyżej kwoty 3500netto a co za tym idzie nie będę mógł tego wliczyć w koszty w danym miesiącu.....no chyba, że moge jako środek na okres krótszy niż jeden rok... co o tym sądzicie?

wasilewk
05-06-2009, 21:29

Raczej to: (http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/panasonic/panasonic-dmc-g1-czarny/)

Pzdr.

piotrzuraw
15-06-2009, 17:58
Moze faktycznie warto poczekac na nastepce D300, ale ja juz nie czekam kupilem dzisiaj i moge po kilku godzinach powiedziec ze jestem bardzo zadowolony :) i lzejszy o kupe kasy :)

nickt
16-06-2009, 00:41
Spokojnie, ja już też kupiłem. Dzisiaj do mnie dotarł...warto było ...nie czekać :P
Dzięki za rady, dzięki Samek za super aparat

Pozdrowionka

karolt
16-06-2009, 15:53
Powiem krótko: dopóki to są tylko plotki - kupuj D300 i rób zdjęcia, szkoda czasu. Dało się robić fotki D70? Dało. To co, jak wyjdzie D400, to D300 automatycznie przestaje robić fajne fotki? Nie. :-) Musisz wybrać, co jest Twoim celem: mieć najnowszy aparat, czy robić fotki? Poza tym - jaki problem w dniu premiery D400 sprzedać D300 i kupić D400? To jest najlepsza taktyka, jeśli chcesz mieć zawsze najnowsze body, każda inna jest nieopłacalna.

A ja żałuję, że nie mogę po prostu zmieniać sobie kolejnych matryc w moim ulubionym body...

messer
16-06-2009, 15:55
A ja żałuję, że nie mogę po prostu zmieniać sobie kolejnych matryc w moim ulubionym body...

DOKŁADNIE!
Czy to niemożliwe? Na pewno możliwe.
Tylko, że pewnie nie tak opłacalne... a szkoda, szkoda i jeszcze raz szkoda.

MARTINK
16-06-2009, 21:17
Spokojnie, ja już też kupiłem. Dzisiaj do mnie dotarł...warto było ...nie czekać :P
Dzięki za rady, dzięki Samek za super aparat

Pozdrowionka

Gratulacje, teraz do instrukcji i do zdjec.

karolt
17-06-2009, 08:54
DOKŁADNIE!

Producentom na pewno bardziej się opłaca wcisnąć Ci nowe całe body...

Był kiedyś taki taki projekt Silicon Film. Mam nadzieję, że kiedyś ktoś wróci do tego pomysłu i będę mógł nadal się cieszyć taką np. F4-ką jak już nikt nie będzie produkował filmów.

costi
17-06-2009, 11:13
DOKŁADNIE!

Niestety, w zasadzie niemozliwe - musialbys wymieniac cala elektronike aparatu.

karolt
18-06-2009, 11:02
A nie wystarczy matrycę i oprogramowanie?

costi
18-06-2009, 11:12
Po czym nowa matryca bedzie miala inna ilosc wyprowadzen, inne napiecia ustalajace punkt pracy tranzystorow czy napiecia na wyjsciu itd. itp. ;)

messer
18-06-2009, 13:15
Być może jednak kiedyś dojdzie do tego, że matryce będą "kompatybilne wstecz" - ich układy wyprowadzeń/złącz itp będą jakoś ustandaryzowane.
Wtedy potencjalnie problemem może być procesor w aparacie, który może być za słaby do obróbki obrazu z danej matrycy, natomiast poza tym - pewnie wystarczyło by odpowiednie oprogramowanie.
Póki co zmiany pomiędzy matrycami są zbyt duże.
Ciężko sobie rzeczywiście wyobrazić matrycę z d80, d300 i d3x na jednej elektronice i podzespołąch.

Ale może kiedyś nadejdzie czas, kiedy te różnice nie będą już tak kolosalne. Najprawdopodobniej doczekamy momentu, kiedy matryce w połączeniu z oprogramowaniem będą dawały różne efekty (tak jak kiedyś błony filmów) - być może wtedy będzie się korzystać z nich wymiennie?
Takie trochę SF, ale podywagować można :)

karolt
18-06-2009, 14:47
Takie trochę SF, ale podywagować można :)

Ja się czasem za głowę łapię jak sobie przypomnę, jak w liceum dziecięciem będąc sobie gadaliśmy z kumplami na korytarzu, jakby to fajnie było mieć aparat taki, że możesz sobie zdjęcie podejrzeć w aparacie zanim zrobisz odbitkę, a najlepiej od razu po zrobieniu tegoż zdjęcia. Nikt wtedy nie myślał, że dosłownie za kilka lat będziemy mieć w ręku np. D70 i robić nim zdjęcia na Islandii(!) To o czym teraz marzymy to chyba pikuś w porównaniu z tamtym skokiem...

costi
18-06-2009, 16:10
Teoretycznie daloby sie to rozwiazac tak, jak jest to robione w srednim formacie: wymienia sie cala tylna scianke, z matryca, ekranem, elektronika itd.

zbig06
18-06-2009, 16:32
D300 ma juz ponad poltora roku i nie jest dramatycznie lepszy od swojego poprzednika D200, z wyjatkiem czystosci zdjec na wyzszych ISO.
Ja osobiscie kupilbym D200 i dobry obiektyw (D200 ma lepszy kolor od D300), albo rozwazyl nastepce D300, pod warunkiem, ze ten nastepca zaoferuje cos wiecej niz tylko drobne zmiany. Na pewno ceny D300 spadna i to mocno, jak tylko pojawi sie nastepny model z tej serii. Pozdrawiam, Z

rooner
18-06-2009, 16:55
Wejście d 300s (?) wydaje się w miarę pewne - jeśli ktoś ma czym robić zdjęcia, mz powinien wstrzymać konie;)
pamiętam, że jak wchodził d300 - d200 kosztował ` 4,5 k
I w ciągu kilku miesięcy cena poleciała w dół - tu zwłaszcza mowa o używkach.
Zresztą, mimo kryzysu cena za to niedługo dwuletnie body wydaje mi się
wywindowana do bólu przez Nikona.

Photoartbox
18-06-2009, 17:52
Wejście d 300s (?) wydaje się w miarę pewne - jeśli ktoś ma czym robić zdjęcia, mz powinien wstrzymać konie;)
pamiętam, że jak wchodził d300 - d200 kosztował ` 4,5 k
I w ciągu kilku miesięcy cena poleciała w dół - tu zwłaszcza mowa o używkach.
Zresztą, mimo kryzysu cena za to niedługo dwuletnie body wydaje mi się
wywindowana do bólu przez Nikona.

Ale, jesli okazaloby sie, ze D300s nie oferuje duzo wiecej niz D300 (czesto tak bywa z wszelkiego rodzaju es-kami) a do tego cena jego (D300s), bylaby na poziomie D300 jak sie pokazal na rynku (rowniez wielce prawdopodobne), to watpie aby ceny D300 (uzywek i resztek nowych) radykalnie spadly. Moze sie nawet okazac, ze D300 znow zacznie robic zdjecia i przezyje swoj renesans.

karolt
19-06-2009, 13:18
D300 ma juz ponad poltora roku i nie jest dramatycznie lepszy od swojego poprzednika D200, z wyjatkiem czystosci zdjec na wyzszych ISO.
Ja osobiscie kupilbym D200 i dobry obiektyw (D200 ma lepszy kolor od D300), albo rozwazyl nastepce D300, pod warunkiem, ze ten nastepca zaoferuje cos wiecej niz tylko drobne zmiany. Na pewno ceny D300 spadna i to mocno, jak tylko pojawi sie nastepny model z tej serii. Pozdrawiam, Z

Nie do końca się zgodzę. Gdybym miał D200, to nie zamieniałbym go na D300. Ale jeśli bym nie miał nic, to bym kupował D300. A kolory to subiektywna sprawa. Na każdego, kto uważa, że D200 ma lepsze kolory, znajdę drugiego, kto będzie twierdził, że to D300 ma lepsze kolory. D300 jednak wyraźnie mniej szumi - dla mnie to by było kluczowe przy wyborze.

No chyba, że w zamian za rezygnację z D300 mógłbym kupić D200 i naprawdę świetne szkło... Tu się zgodzę :-)

messer
19-06-2009, 13:25
Eno. Powiedzenie, że różnice pomiędzy D200 a D300 nie są duże to lekka przesada.
Matryca CMOS i matryca CCD jest zmianą kolosalną. I z nią wiąże się cała masa innych zmian.

Nie wspominając już o miażdżąco lepszym LCD tylnym, zupełnie innym układzie AF i całej reszcie, którą wszyscy znamy.

krzysztof jot
19-06-2009, 13:58
Ja osobiscie kupilbym D200 i dobry obiektyw (D200 ma lepszy kolor od D300)..... Z

no tu to niestety nie masz racji - miałem parę różnych modeli od D100 począwszy. Tak jak np. nie mam wcale ciśnienia na zamianę D300 na D700 bo nie widzę w moich zastosowaniach aż tak kolosalnej różnicy w jakości zdjęc jak w cenie, jak nawed D3 mimo iz go kocham za szybkość i ekstremalna niezawodnosc to jednak taz trudno byłoby na na monitorze komputera wskazać co jest z D3 a co z D300 to do D200 nie kupiłbym gdybym miał teraz oferte za 1500 zł. To jednak przeskok do zupełnie innego wymiaru fotografii cygrowej - między D100 a D200 nie było takiej różnicy jak pomiedzy D200 i D300.
Dlatego jednak Twoje sugestie iz "wielkiej róznicy nie ma" nie moga byc poparte doświadczeniem pracy na tych body i wiedzą praktyczną o nich bo te dwie puszki to po prostu inna bajka, inna epoka.

Jacek_Z
19-06-2009, 14:03
zgadzam się z Krzysztofem. Ja "przeskoczyłem" (niezupełnie : ))z D200 na D700 co prawda, więc krok dalej, ale i D300 to mocno inne body niz D200.
Ale D200 ma zalety - dla nie potrzebujących wysokich ISO to fantastyczne rozwiązanie (patrząc na niską cenę tego body - jak D5000 !). Mam go nadal, używam w studiu naprzemiennie z D700 (w zależności czy potrzebuje ISO 100 i czy zależy mi na minimalnej GO)

zbig06
19-06-2009, 14:44
Rozumiem, ze mozna miec inna opinie. Moje zdanie jest jednak rowniez poparte praktyka i dotyczy jednego z aspektow jakosci zdjec aparatu - koloru. I tu podtrzymuje swoje zdanie, ze kolor D200 jest lepszy niz z D300. Oczywiscie jesli ktos potrzebuje wysokich czulosci - D300 jest lepszym wyborem. Nie zgadzam sie rowniez co do opinii o D700. W ubiegly weekend testowalem D700 i musze powiedziec, ze to swietny aparat, choc w moim przypadku bedzie to dodatek a nie zamiana. DX jest dla mnie znakomitym formatem na sytuacje, kiedy obiektyw jest za krotki. A D700... to jest zupelnie "inna bajka" z ta bardzo mala glebia ostrosci, nie mowiac juz o jakosci na wysokich ISO. No ale trzeba troche innych obiektywow. Takze u mnie docelowo: D200 i D700. Pozdrawiam

Jacek_Z
19-06-2009, 15:03
Rozumiem, ze mozna miec inna opinie. Moje zdanie jest jednak rowniez poparte praktyka
Takze u mnie docelowo: D200 i D700.
Zauważ, że ja mam twój docelowy zestaw i pisze to z praktycznego punktu widzenia.

i dotyczy jednego z aspektow jakosci zdjec aparatu - koloru. I tu podtrzymuje swoje zdanie, ze kolor D200 jest lepszy niz z D300. fakt, nikon chyba na razie nie ma dopracowanego idealnie oprogramowania matryc CMOS i trzeba się czasami natrudzić by dostać to co się chce.

zbig06
19-06-2009, 15:57
Zauważ, że ja mam twój docelowy zestaw i pisze to z praktycznego punktu widzenia.
fakt, nikon chyba na razie nie ma dopracowanego idealnie oprogramowania matryc CMOS i trzeba się czasami natrudzić by dostać to co się chce.

Moim zdaniem to nie tylko sprawa samej matrycy. D80 mial taka sama matryce co D200, notomiast kolor d80 jest duzo gorszy (mniej dokladny) od d200. Powracajac do watku 'czy warto czekac...." moim zdaniem, tak warto, a jak nie mozna czekac to kupic D200, korzystajac ze smiesznie niskch cen tego aparatu.

docxxx
19-06-2009, 21:58
Jesli juz warto czekac, to jak sie ma juz inne body. W przeciwnym wypadku nigdy nie nauczysz sie robic zdjec, bo zawsze mozna powiedz, ze na cos sie czeka.

adler
21-06-2009, 14:56
warto 'cos' kupic i zaczac zdjecia robic : ) masa jest uzywanych aparatow... a jak ktos nie pracowal jeszcze lustrzanka to nawet od razu kupno D3oo czy D7oo to nie da mu 'mocy' na robienie lepszych zdjec niz by to robil D5o / D7os / D8o / D2oo

sam zaczalem od D7os ktory zostal ze mna (obecnie uzywam glownie D3oo), ale pracowalem na D5o i D8o rowniez sporo czasu, teraz przyjdzie D9o do 'rodziny' (mojego kolegi z ktorym wspolpracuje) i powiem ze apart to narzedzie, kazdy model ma swoje plusy i minusy, ale najwazniejsze zeby zdjecia robic glowa bo tego zadna puszka nie zastapi : )

pozdrawiam

badabuzz
21-06-2009, 15:39
Kup Fuji S5Pro :D

zielin
22-06-2009, 12:54
Kup Fuji S5Pro :D
heh tylko gdzie??

piotrzuraw
25-06-2009, 20:21
A ja nie zaluje ze dokupilem ostatnio d300 do mojego d80 z przebiegiem 31689 klatek. A roznica w tym wypadku jest oszolamiajaca, mimo ze zrobilem mase swietnych zdjec klase nizszym d80. Kto chce niech czeka a kto nie to niech kupuje :) Dobrze ze nie skoczylem na d3 bo dostalbym zawalu hehehehe

Pindziol
25-06-2009, 20:47
Moim skromnym zdaniem ceny nówek d300 (patrząc na to co dzieje się w obecnych czasach na rynku) po wejściu jego następcy wiele się nie zmienią. Myślę, że wzrośnie natomiast liczba używek w dobrej cenie, jednak jest sporo takich " gadżeciarzy", którzy się skuszą na taką wymianę. I właśnie na to warto czekać; )

Guciol
25-01-2011, 15:29
Witam wszystkich, Nikon-em robię zdjęcia od 2 lat.

Odgrzewam trupa. Mam zamiar kupić D300S za parę dni, ale zastanawiam się tak samo jak autor wątku czy czasem nie wstrzymać się i poczekać na następcę. Jak uważacie?

Nie spodziewam się cudów po następcy, D300S to chyba szczyt moich wymagań, na pełną klatkę jeszcze za wcześnie dla mnie.

Widziałem testy D7000 z nową matrycą APS-C i wyniki są trochę lepsze niż w D300S. Prawdopodobnie taka matryca wystąpi w modelu po D300S. Proszę o jakieś opinie i punkty widzenia, od ostatniego postu minęło już trochę czasu. O następcy w sieci nic nie znalazłem.

messer
25-01-2011, 15:41
Skoro D300s to szczyt Twoich wymgań -- to nad czym tu się zastanawiać?
Brać, kupować i cieszyć się tym świetnym body!

Później można oczywiście też spróbować robić zdjęcia... :)

Pienia
25-01-2011, 17:39
Skoro D300s to szczyt Twoich wymgań -- to nad czym tu się zastanawiać?
Brać, kupować i cieszyć się tym świetnym body!

Później można oczywiście też spróbować robić zdjęcia... :)

nic dodać, nic ująć...! mogę powiedzieć tylko tyle, że od roku posiadam 300s i jestem bardzo zadowolony...świetna puszka,polecam

p.s. a to już trzecia lustrzanka nikona

Jacek Wrzesińsk
25-01-2011, 21:41
Witam wszystkich, Nikon-em robię zdjęcia od 2 lat.

Odgrzewam trupa. Mam zamiar kupić D300S za parę dni, ale zastanawiam się tak samo jak autor wątku czy czasem nie wstrzymać się i poczekać na następcę. Jak uważacie?

Nie spodziewam się cudów po następcy, D300S to chyba szczyt moich wymagań, na pełną klatkę jeszcze za wcześnie dla mnie.

Widziałem testy D7000 z nową matrycą APS-C i wyniki są trochę lepsze niż w D300S. Prawdopodobnie taka matryca wystąpi w modelu po D300S. Proszę o jakieś opinie i punkty widzenia, od ostatniego postu minęło już trochę czasu. O następcy w sieci nic nie znalazłem. Można z dużym prawdopodobieństwem przyjąć , że tak będzie. Ale idąc tym tropem to nigdy nic sie nie kupi, bo zawsze kiedyś w przyszłości jakieś nowe będzie lepsze. Ot, dylematy:). Moim zdaniem szkoda czasu, jak wyjdzie nowe body to najwyżej zmienisz sobie puszkę i tyle:)

marekm
25-01-2011, 23:28
Na NR jest screen shot strony sklepu w Szwajcarii, który nie przyjmuje już zamówień na D300s. To może oznaczać rychłe nadejście następcy. :rolleyes:

Sin
25-01-2011, 23:41
[...] idąc tym tropem to nigdy nic sie nie kupi, bo zawsze kiedyś w przyszłości jakieś nowe będzie lepsze.
Cykle produkcyjne puszek sa dosc przewidywalne, takze dylematy czy poczekac na nastepce u spodziewnego kresu zywota danego modelu sa jak najbardziej na miejscu. Smiesznym byloby zadac takie pytanie chwile po premierze wspomnianego D300s.

Jacek_Z
26-01-2011, 00:44
Na NR jest screen shot strony sklepu w Szwajcarii, który nie przyjmuje już zamówień na D300s. To może oznaczać rychłe nadejście następcy. :rolleyes:
Nie sądzę. Generalnie pierw jest zapowiedź nowego body, po kilku miesiącach ono jest dostępne. A stare body ciągle wtedy jest do nabycia w sporej części sklepów. Do wyczerpania zapasów.
Gdyby sklep nie przyjmował zapisów z tego powodu jaki piszesz to znaczy, że co najmniej pół roku nie chce handlować body nikona ze środkowej półki.

Jacek Wrzesińsk
26-01-2011, 08:00
Cykle produkcyjne puszek sa dosc przewidywalne, takze dylematy czy poczekac na nastepce u spodziewnego kresu zywota danego modelu sa jak najbardziej na miejscu. Smiesznym byloby zadac takie pytanie chwile po premierze wspomnianego D300s. Absolutnie słusznie! Ale ja wcale nie twierdzę, że pytanie jest śmieszne. Po prostu wyraziłem swoją opinię, ja się dawno wyleczyłem z "cudowności" nowych puszek.

tomkkk
26-01-2011, 09:05
Możemy zrobić tak, że kup teraz d300s a ja zamierzam nabyć go w marcu. Jak do tego czasu wyjdzie następca i uda mi się na niego załapać, to Ci powiem czy było warto. :D Z tymi nowościami to nigdy nic nie wiadomo. Pewne jest to, że następca będzie droższy niż obecna cena d300s. :(

A tak na poważnie, to chyba zależy do czego chciałbyś wykorzystywać ten aparat. Ja od tego sezonu chcę zabrać się za fotografię ślubną a jeśli w następcy będzie o ciut lepsza matryca lub ta z d7000 to w to mi graj.

Długi
26-01-2011, 09:14
Podłączę się pod temat, bo też zamierzam kupić d300s, tyle, że nie na dniach, a miesiącach. Trochę trzeba kasy uzbierać.

Widziałem testy D7000 z nową matrycą APS-C i wyniki są trochę lepsze niż w D300S. Prawdopodobnie taka matryca wystąpi w modelu po D300S. Proszę o jakieś opinie i punkty widzenia, od ostatniego postu minęło już trochę czasu. O następcy w sieci nic nie znalazłem.

Z tym to się nie zgodzę, że wyniki są lepsze od d300s i właśnie dlatego zdecydowałem się na trzysetkę. Dynamika matrycy d300s jest chyba najlepsza w swojej klasie i daleko d7000 do niej. Szumy też są mniejsze w d300s jedynie, co to d7000 ma większy zakres użytkowego iso.
Guciol jeśli jesteś zdecydowany to kupuj, jesli Ci się nie pali, to czekaj jak ja. Jak tylko pojawi się oficjalna data następcy i jeszcze specyfikacja, to ceny d300s pójdą jeszcze trochę w dół. Chyba, że nie ma to dla Ciebie znaczenia, ja i tak muszę poczekać, więc liczę, że taka sytuacja może zaistnieć.

robsonzbydzi
26-01-2011, 09:39
może zamiast czekać na spadek cen d300s czy pojawienie następcy zainteresujcie się rynkiem używanych d300 wielkich różnic między modelami nie ma a ceny używek zrobiły się bardzo atrakcyjne

Guciol
26-01-2011, 10:12
Dzieki za opinię. No i oczywiście nie wytrzymałem i pojechałme wczoraj kupić:D

Robię głównie portrety i ostatnio interesuję się krajobrazami w HDR. W moim starym D5000 głównie brakowało mi bracketing-a na więcej niż 3 klatki i CLS, a teraz będę to miał :lol::lol:

Do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze szkiełka 10-... ale to za najszybciej za jakieś 2 miesiące bo koszty mnie zabiją:-x

Możemy zrobić tak, że kup teraz d300s a ja zamierzam nabyć go w marcu. Jak do tego czasu wyjdzie następca i uda mi się na niego załapać, to Ci powiem czy było warto. :D Z tymi nowościami to nigdy nic nie wiadomo. Pewne jest to, że następca będzie droższy niż obecna cena d300s. :(

A tak na poważnie, to chyba zależy do czego chciałbyś wykorzystywać ten aparat. Ja od tego sezonu chcę zabrać się za fotografię ślubną a jeśli w następcy będzie o ciut lepsza matryca lub ta z d7000 to w to mi graj.

Oczywiście jestem ciekawy co Nikon pokarze :)

Nikonamający_na_7
26-01-2011, 13:05

Chyba chodziło o to, kogo Nikon pokarze. :lol: Dla mnie to też kara ciągle czekać, aż się nowości pokażą!

mklonizer
26-01-2011, 13:36
Ja specjalnie nie czekam na nowości od Nikona spokojnie do moich potrzeb wystarczył by D90 ale uparłem się na D300s i liczę tylko na to że cena pójdzie w dół jak ogłoszą/zaprezentują następce D300s chociaż tyle.

tunerek
26-01-2011, 13:55
Ja specjalnie nie czekam na nowości od Nikona spokojnie do moich potrzeb wystarczył by D90 ale uparłem się na D300s i liczę tylko na to że cena pójdzie w dół jak ogłoszą/zaprezentują następce D300s chociaż tyle.

ja bym na to nieliczył bo cena jest juz niska. Predzej cena nastepcy będzie troszke zaporowa, a może być tak że Nikon zrobi myk i troszke po przestawia ceny nowych puszek i nastepca będzie kosztować coś pomiędzy d300 a d700, ale bliżej d700.

marekm
26-01-2011, 14:04
... a może być tak że Nikon zrobi myk i troszke po przestawia ceny nowych puszek i nastepca będzie kosztować coś pomiędzy d300 a d700, ale bliżej d700.
Wielce prawdopodobne i wtedy zacznie się lawina postów "D400 czy D700" :mrgreen:

tunerek
26-01-2011, 17:08
to samo mi sie wydaje bo D800 troszke dlugo wychodzi. Co może znaczyć że mogą wyjść dwie puchy na raz tylko w cenie 6 i 9k i znowu bedzie różnica w cenie pomiędzy pro i amatorskie. Teraz tak na poważnie czy różnica pomiędzy D300s i D400 będzie taka kolosalna jak pomiędzy D200 i D300(matryca...) rzeby wywalic tyle kasy. Co innego przesiadkaz D200.

Jacek Wrzesińsk
26-01-2011, 18:22
Też uważam , że ceny d300s po wejściu następcy za wiele nie spadną , chyba że kurs dolara poleci gwałtownie na pysk i taki stan się bedzie utrzymywał dłuższy czas. A co do ceny następcy obstawiam na pewno jakąś kosmicznie wysoką wartość , tak było zawsze , zresztą d7000 na wyjściu kosztował ok.4 tyś., to w przypadku segmentu wyższego szpece z Nikona już się o to postarają.

Długi
26-01-2011, 19:11
Dlatego ja nie czekam na następcę d300s tylko muszę kasę uzbierać. Jak trochę stanieje, to dobrze jak nie to trudno ale wybór już padł :)

Edelmann
26-01-2011, 19:53
Nie ma chyba jednej odpowiedzi na pytanie - czy warto , czy nie warto czekać na następcę D300S. Jeśli ktoś nie zarabia zawodowo , jest amatorem i posiadaczem sprzętu klasy niższej -czytaj D90, D5000, i potrzeba mu jedynie możlliwości takich których nie ma jego puszka ( szybkość serii , mechanizm autofocusa, tryb cichego wyzwalania migawki, etc ) to zapewne D300S będzie dobrym i wystarczającym wyborem, bo jest to sprzęt naprawde poczciwy. Jeśli zaś taki osobnik jest cierpliwy , potrafi użytkować sprzet latami ale chciałby mieć NOWE a przy tym jest w stanie poczekać, to czemu nie ? Warto w takim przypadku faktycznie cierpliwie wstrzymac się "deczko" aż ceny następcy naprawde znormalnieją i po prostu nabyć .
Wielu forumowiczów mądrze powtarza, że nowe jest wrogiem dobrego a wiele puszek w momencie premiery ich następcy nagle przestaje robić zdjęcia. Moje skromne zdanie jest takie, że zapewne potencjalny D400 nie będzie raczej na pewno jakąś technologiczną przepaścią nad poprzednikiem i nie zaoferuje nam w praktyce nic wielce nowatorskiego. Nie wiem co by to musiało być, żeby rozsądny i niezbyt zamożny człowiek widzial sens dopłacania względem dobrze utrzymanej używki D300S kolejne 3 kpln do następcy? Dobry fotograf zrobi o wiele lepsze zdjęcie na D300S niż ktoś taki jak ja miałby zrobić na D400/D700 czy jakimkolwiek innym.

Sam posiadam D90 i brakuje mi wspomnianych dobrodziejstw z D300 i kusi mnie taka maszyna, owszem. Ale ponieważ jestem amatorem, który ciagle się uczy i jeszcze "kaleczy dzieło", więc postanawiam rozsądnie i cierpliwie poczekać aż zakup czegoś z półki wyżej nie będzie w moim przypadku "rzucaniem pereł przed wieprze"- nie ważne czy to będzie D400 czy dopiero D500. :lol:

imat
27-01-2011, 16:55
...ja już nie czekam, D300s właśnie czeka by naładować baterie. Sam myślałem dużo o czekaniu na kolejny "d" trzycyfrowy ale co to zmieni ? Nic. Biorąc do ręki D300s po D70 którego do teraz urzywam jest to przeskok duuuużżżyyy. Następca D300s nie wniesie cudów, trzeba brać nie czekać!

erbe
27-01-2011, 17:06
A ja czekam...
Wg. NR wszelkie najbliższe premiery mają być pomiędzy 8-12lutego (8 lutego jest konferencja Nikona w U.S,9-12 targi foto w JP)
Jeśli wtedy nie pojawi się następca to do lata nie będę czekał i zagości u mnie sprawdzone D300s

jabkos
28-01-2011, 00:01
A ja czekam...
Wg. NR wszelkie najbliższe premiery mają być pomiędzy 8-12lutego (8 lutego jest konferencja Nikona w U.S,9-12 targi foto w JP)
Jeśli wtedy nie pojawi się następca to do lata nie będę czekał i zagości u mnie sprawdzone D300s

O, i ja się także podpiszę pod tym ;-)

ekonet
28-01-2011, 00:26
A za co ta kara ma być?

tomkkk
28-01-2011, 08:37
A ja czekam...

Mam nadzieję, że jeśli faktycznie wyjdzie w takim terminie, to do maksymalnie maja cena jego zejdzie do akceptowalnej granicy, bo już mam śluby umawiane więc lipa by była. Albo kupić teraz d300s za spoko kasę albo czekać że do maja cena następcy spadnie, bo jak nie to szarpnie troszkę po kieszeni :(

marekm
28-01-2011, 09:16
A ja czekam...
W lutym, następcy D300s bym się nie spodziewał. Ogłoszą pewnie ze dwa kompakty i może jakieś szkło. Nowa puszka, a może nawet dwie, pojawi się pewnie na jesieni.

erbe
28-01-2011, 09:25
W lutym, następcy D300s bym się nie spodziewał. Ogłoszą pewnie ze dwa kompakty i może jakieś szkło. Nowa puszka, a może nawet dwie, pojawi się pewnie na jesieni.

"Nikon D300s slowly phasing out"

http://nikonrumors.com/2011/01/26/nikon-d300s-slowly-phasing-out.aspx#more-17216

Ps.wybaczcie że cały czas się tym podpieram ale dla mnie jest to ciekawy argument.

tomkkk
28-01-2011, 09:32
To może proponuję ogłosić konkurs na daty premier nowych puszek.Osoba która poda poprawną datę wygrywa :) Może forum nikoniarze.pl zasponsoruje jakieś atrakcje? :)

KAWON
28-01-2011, 21:14
To może proponuję ogłosić konkurs na daty premier nowych puszek.Osoba która poda poprawną datę wygrywa :) Może forum nikoniarze.pl zasponsoruje jakieś atrakcje? :)To ja obstawiam, że D400 pojawi się dopiero w 2012 roku.

_QMAN_
31-01-2011, 00:47
Ja obstawiam D400-Październik 2011
I czekam na nagrodą za poprawny typ :D

Winio
31-01-2011, 10:09
Z nowościami jakie się pojawiają jest jeszcze jedno małe "zagrożenie". Zazwyczaj pierwsze serie nie są wolne od różnego typu niedopracowań, które mimo, że dotyczą zazwyczaj oprogramowania, to potrafią skutecznie namieszać. Dlatego ja zawsze zakładam taki bezpieczny okres ok. pół roku na testowanie przez użytkowników, którzy zazwyczaj w tym okresie wyłapią większość niedoskonałości. I choć sprzęt z półki d300 i wyżej teoretycznie powinien być odpowiednio przetestowany już przez testerów Nikona, to jednak patrząc na to co się dzieje (nie tylko na rynku foto) to niestety nie możemy być pewni, że sprzęt kupimy i po prostu będziemy nim robić zdjęcia. Ale to tylko moje subiektywne spojrzenie na ten wymiar zakupu nowości. A może dyskretna przestroga? :)

panoramix
31-01-2011, 23:27
Jak pamiętamy, podczas targów CES Nikon nie zaprezentował żadnych nowości. Producent szykuje premiery na targi CP+ jednak, najprawdopodobniej będą to tylko kompakty. W związku z tym wiele osób zastanawia się, kiedy Nikon zdecyduje się zaprezentować nowe lustrzanki.

Prawdopodobnie pierwsza z premier odbędzie się pod koniec wiosny i może to być następca modelu D700. Natomiast następców D3s i D300s poznamy pod koniec sierpnia, co pozwoli producentowi wystawić nowe produkty podczas targów CliQ, które odbędą się na początku września.

Więcej na Optyczne.pl (http://optyczne.pl/3689-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html)

laaval
03-02-2011, 12:09
Ciekawostka (http://www.lider24.media.pl/p/pl/47922/nikon+d800.html) w jednym z polskich sklepów

wasilewk
03-02-2011, 12:17
Duży korpus z lampą ?

docxxx
03-02-2011, 12:31
Ja mam D300 i spokojnie czekam na wyjscie nowej puszki. Tak sobie mysle, ze gdybym nie mial aparatu to i tak bym poczekal. Bez urazy, ale miedzy bajki mozna sobie wlozyc wypowiedzi co niektorych odnosnie "stracisz tyle pieknych zdjec". Az sie cofa. Nie rozsadnym jest kupowac produkt, jesli wiemy ze na bank zaraz wyjdzie jego nastepca. To jest po prostu nielogiczne.
Oczywiscie o profesjonalistach (czyt. tych, ktory aparatem pracuja, a nie "pstrykaja") nie mowimy. Profesjonallista nie pyta o takie *******y.

jo44
03-02-2011, 12:32
Ciekawostka (http://www.lider24.media.pl/p/pl/47922/nikon+d800.html) w jednym z polskich sklepów
Ta "ciekawostka" wraca na forum jak bumerang - nie wiem już który raz.

Guciol
03-02-2011, 12:58
Nie rozsadnym jest kupowac produkt, jesli wiemy ze na bank zaraz wyjdzie jego nastepca. To jest po prostu nielogiczne...

To tylko Twój punkt widzenia.. co do D300 to cena obecnie jest całkiem przystępna (niestety dalej wysoka).

Nowszy aparat na pewno wejdzie z ceną wyższą. Czekać zawsze można, ale czy nowszy model będzie miał jakieś niezwykłe cechy, które w porównaniem z D300 będą rewolucją?? NIE.

Nielogiczne są takie wypowiedzi jak Twoje, logiczne jest rozważanie wad i zalet każdego z rozwiązań.

zaraz wyjdzie jego nastepca...

Jeszcze dodaj kiedy będzie to "zaraz" trochę nabierze sensu Twoja wypowiedź.

pawelpiotrm
03-02-2011, 13:55
Fakt kadry uciekają i jeśli ktoś nie ma aparatu a jest w miejcu które go inspiruje to powinien coś mieć. 5 lat temu za D300 którego nie było ludzie daliby się pokroić więć dzisiaj można śmiało go polecać ;-)

JrC
03-02-2011, 14:12
@docxxx - jeżeli "wiemy" to tak - wtedy nie ma dyskusji ;) ale nie mówimy o sytuacji kiedy Nikon ogłosił premierę i specyfikację D400/D800 i do sklepów trafi za 2-3 tygodnie - ale o rzeczywistości kiedy ani parametry, ani data sprzedaży nie są znane - jak będziesz czekał 0.5 roku / rok na body to tak właśnie będzie - "stracisz tyle pięknych zdjęć" - tylko po to, żeby "kiedyś" (bliżej nie określone) mieć najnowszy model lustrzanki... fajnie... tylko pytanie czy 'robienie zdjęć' ~= 'mieć fajne body' ;)

tomkkk
15-02-2011, 09:00
Targi się skończyły i niestety następca D300s nie pojawił się. Prawdopodobnie koniec lata tego roku będzie jego premiera, więc w marcu ruszam do sklepu po D300s.

mklonizer
15-02-2011, 09:39
ja nie czekałem na koniec targów :)