PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Na polnej drodze

harb
04-06-2009, 12:13
zapraszam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img99.imageshack.us/img99/7207/dsc1946k1aborm.jpg)

większa wersja http://img99.imageshack.us/img99/741/dsc1946k1abord.jpg

pozdrawiam :-D

Marcin T
04-06-2009, 12:14
Oooo Powtórka z pleneru około Rewalowego ;)
Ładnie oddałeś klimat tamtego poranka.

Szuwar
04-06-2009, 12:15
Janku - odnoszę wrażenie jakby całą fota była poruszona. Nie chodzi mi o ostrosć tylko o poruszenie. Szczególnie widać na większej wersji.

A może za długo siedzę przed kompem? :-D

kulten
04-06-2009, 12:19
Odważny bój z kontrastami. Ładnie Ci wyszło.

Marcin T
04-06-2009, 12:20
Tak, czas się zdrzemnąć ;)

morzon
04-06-2009, 12:21
Bardzo przyjemny sielski obrazek w ulubionym światełku. To lubię ;)

borregaard
04-06-2009, 12:22
Na Podlasiu byłeś..? I nie dałeś znać...!? Nieładnie :twisted:......:mrgreen:
Fajne,moje klimaty.Ładne zdjęcie.

wasilewk
04-06-2009, 12:23
A masz może wersję obrobioną pod NX ?

Szuwar
04-06-2009, 12:27
Janek - przepraszam. Wszystko OK.

Nie wiem dlaczego, ale jak klikam na link do wiekszej wersji to muszę jeszcze sobie lupką powiększyć i dopiero wtedy widzę, że wszystko jest w porządku.

Co do zdjęcia - to co u innych się nie zawsze sprawdza u Ciebie świetnie zdało egzamin. Chodzi mi o centralnie umieszczoną drogę. Jest świetnie.

Kolory jak zawsze.

harb
04-06-2009, 12:30
Janku - odnoszę wrażenie jakby całą fota była poruszona. Nie chodzi mi o ostrosć tylko o poruszenie. Szczególnie widać na większej wersji.

SzuwarU F-9, 1/200sek , 14mm - mozna poruszyć przy takim czasie ? i takiej ogniskowej oraz dość długiej praktyce czyli wprawnej ręce, fakt bez statywu :-D tam było dziwne światło - jedno zdjęcie z tamtego poranka juz tutaj poległo, ale to wydaje mi się.... być dobre :)

Wasilewk - moje wszystkie zdjęcia sa obrabiane NX-em to równiez, ps-em tylko zmniejszam

pozdro:-D

Szuwar
04-06-2009, 12:33
SzuwarU F-9, 1/200sek , 14mm - mozna poruszyć przy takim czasie ? i takiej ogniskowej oraz dość długiej praktyce czyli wprawnej ręce, fakt bez statywu :-D

A ja wiem co Ty robiłeś poprzedniego wieczoru :mrgreen:

SzuwarU wydaje mi się.... być dobre :)

Powiem więcej - JEST bardzo dobre :-D

wasilewk
04-06-2009, 12:33
...
Wasilewk - moje wszystkie zdjęcia sa obrabiane NX-em to równiez, ps-em tylko zmniejszam

pozdro:-D

Ooops !
Po prostu zamarzyły mi się tamte kolorki... sorry...

Pzdr.

harb
04-06-2009, 12:38
Ooops !
Po prostu zamarzyły mi się tamte kolorki... sorry...

Pzdr.

nie rozumiem do końca - o jakich kolorkach piszesz :-D(czy mam rozumieć ze wczesniej były inne, jezeli tak to kiedy i jakie foty masz na myśli)

widzę że się też doczekałeś D700 gratuluję :-D

wasilewk
04-06-2009, 12:43
nie rozumiem do końca - o jakich kolorkach piszesz :-D(czy mam rozumieć ze wczesniej były inne, jezeli tak to kiedy i jakie foty masz na myśli)

widzę że się też doczekałeś D700 gratuluję :-D

Dziękuję.

WSZYSTKIE Twoje poprzednie fotki mają żywsze kolorki - to dla tych kolorków zamierzam kupić NX2 (60 dni niestety minęło...) - oglądam je od ponad roku.

Pzdr.

P.S.
Załuję, że się wtrąciłem, ale coż: raz kozie...

harb
04-06-2009, 13:15
Dziękuję.

WSZYSTKIE Twoje poprzednie fotki mają żywsze kolorki - to dla tych kolorków zamierzam kupić NX2 (60 dni niestety minęło...) - oglądam je od ponad roku.

Pzdr.

wszyscy dojrzewamy do pewnego stylu, moj ostatnio się zmienia idę w fotografie bardziej miekką, bardziej plastyczną być moze ma to przełozenie na kolory - choć staram sie aby nie zmieniać kolorów
D700 ma duzo lepsza plastykę od wczesniejszych moich puszek, daje duze mozliwosci kreowania nowego spojrzenia, nie muszę już nadrabiać kolorami, choć mnie się wydaje że kolory są takie same, tylko teraz moje zdjęcia nie są tak bardzo kontrastowe i tak ostre (wcześniej niektórzy mieli pod tym kątem uwagi)
dziękuję że mi o tym wspomniałeś zwrócę na to uwagę

pozdrawiam :-D

Marcin T
04-06-2009, 13:20
D700 ma duzo lepsza plastykę od wczesniejszych moich puszek
Taa, to baaardzo szeroki temat, nad którym dyskusja pochłonęła kilka MB miejsca na dysku serwera. Definicji tej plastyki chyba nie ustalono :mrgreen: Wszyscy to jakby widza a nie da się tego przepisać ;)

wojtek6308
04-06-2009, 15:03
Bardzo mnie się podoba :-D więcej wykrztusić ( napisać ) nie mogę :-D

baku127
04-06-2009, 15:12
tylko teraz moje zdjęcia nie są tak bardzo kontrastowe i tak ostre (wcześniej niektórzy mieli pod tym kątem uwagi)

I za to zaczynam cię lubić:mrgreen:
A tak na poważnie ,to fotka bardzo pozytywna,miła w odbiorze.

Shooter
04-06-2009, 17:19
Janusz - klasyka.

T_P_
04-06-2009, 17:52
Zdjęcie jest po prostu ładne- od kadru po koloryt... Zielony, niczym z Reali... ;)

T_P_

swiatlo
04-06-2009, 19:47
Janusz, nie obrazisz się jak skopiuję swój komentarz z drugiego forum?
Oto on:
Świetne! Poza tym piękna kompozycja - drzewo jest idealnie sharmonizowane z układem chmur. Drzewo wraz z chmurami wspólnie tworzą cudowną dynamikę.
I świetnie do tego pasuje droga. Zdjęcie wręcz malarskie.
Obok tego ze szwedzkimi brzózkami to następne z Twoich najlepszych.

Dodam jeszcze uwagę o czymś co zauważyłem dopiero tutaj. Otóż tamte forum mam ustawione na czarne tło, to mam ustawione na jasne tło. I to zrobiło ogromną różnicę w postrzeganiu tego zdjęcia.
Zdjęcie jest cudowne, harmonia układu chmur i drzewa definiuje to zdjęcie, jednak kiedy oglądam go na czarnym tle to nabiera jeszcze dodatkowego wymiaru. Dlatego dobrze że go wpierw zobaczyłem na drugim forum.
Czy jemu by nie pomogło aby go umieścić w czarnej ramce? Zwykłej czarnej ramce? Nie wiem, tak się zastanawiam.

harb
04-06-2009, 22:17
Janusz, nie obrazisz się jak skopiuję swój komentarz z drugiego forum?
Oto on:
Świetne! Poza tym piękna kompozycja - drzewo jest idealnie sharmonizowane z układem chmur. Drzewo wraz z chmurami wspólnie tworzą cudowną dynamikę.
I świetnie do tego pasuje droga. Zdjęcie wręcz malarskie.
Obok tego ze szwedzkimi brzózkami to następne z Twoich najlepszych.

Dodam jeszcze uwagę o czymś co zauważyłem dopiero tutaj. Otóż tamte forum mam ustawione na czarne tło, to mam ustawione na jasne tło. I to zrobiło ogromną różnicę w postrzeganiu tego zdjęcia.
Zdjęcie jest cudowne, harmonia układu chmur i drzewa definiuje to zdjęcie, jednak kiedy oglądam go na czarnym tle to nabiera jeszcze dodatkowego wymiaru. Dlatego dobrze że go wpierw zobaczyłem na drugim forum.
Czy jemu by nie pomogło aby go umieścić w czarnej ramce? Zwykłej czarnej ramce? Nie wiem, tak się zastanawiam.

dzięki :-D tak na czarnym tle zdjecia mz. generalnie prezentuja sie lepiej

erde
04-06-2009, 22:21
bardzo przyjemny i świetnie wykonany kadr. takie lubię

Nikonozaur
04-06-2009, 22:40
Pięknie tu.

andrzejp
04-06-2009, 22:53
Klasyczny Kadr - super,
kolory super-reala pewnie:-D

Wolę stonowane kolory niż za żywe ( cukiereczki ), choć czasami zależy od tematu zdjęcia.
Cóż mam powiedzieć Janusz, klasyka zawsze mi się podobała i Twoje jest piękne.

Pablo 77
04-06-2009, 23:34
Klasyka i to sie bardzo podoba:)

Skrzat
05-06-2009, 00:32
O wszystkich istotnych kwestiach już się wypowiedziano.

Mam wrażenie, że "wciąga" mnie ta fotka do środka:o

Prostota i naturalność to jej największy atut.

harb
05-06-2009, 12:56
dziekuję wszystkim za odwiedziny i komentarze :-D