PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] w drodze między Narwią a Hajnówką / Podlasie

Jeremy
03-06-2009, 21:38
1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img168.imageshack.us/img168/2558/fog.jpg)

2.

źródło (http://img168.imageshack.us/img168/8902/fog2.jpg)

Mich77
03-06-2009, 21:46
Jak dla mnie, te zdjęcia są bez życia. Więcej kontrastu by się przydało napewno.

harb
04-06-2009, 07:45
ładny kadr i motyw na dwojce - jest wiele do poprawienia obróbką

borregaard
04-06-2009, 07:51
Gdybyś nie wrzucił "surowizny",to byłoby ładne Podlasie.

Jeremy
04-06-2009, 13:01
Dzięki.
To faktycznie surowizna, bo tak właśnie tam było :)

Ale jeśli ktoś ma ochotę, to chętnie spojrzę na propozycje poprawy obróbki.

akustyk
04-06-2009, 13:29
jesli nie musisz dolaczyc do klubu "jedynego slusznego kontrastu" to ja bym tak zostawil.
pierwsze zdjecie jest srednie kompozycyjnie (nie ma zwiazku miedzy kapliczka a reszta kadru),
a na drugim pokusilbym sie o jakis filtr polowkowy

ale pakowanie kontrastu to rozwiazanie.... pod publiczke tego forum. ktora ma dosc ograniczone
horyzonty w dziedzinie fotografii krajobrazowej ;)

kulten
04-06-2009, 13:43
ale pakowanie kontrastu to rozwiazanie.... pod publiczke tego forum. ktora ma dosc ograniczone
horyzonty w dziedzinie fotografii krajobrazowej ;)

Interesujące poglądy wygłaszasz kolego o wyjątkowo nieograniczonych horyzontach.

akustyk
04-06-2009, 13:51
Interesujące poglądy wygłaszasz kolego o wyjątkowo nieograniczonych horyzontach.
no smialo,. dodaj cos jeszcze...

harb
04-06-2009, 13:54

cóz mozna dodać więcej ? przegladajac Twoje prace nie ma się wrazenia ze jestes prekursorem nowego, lub chciażby szerokiego spojrzenia w tematyce zwanej krajobrazem - nie rozumiem więc po co ironia i prowokacja z Twojej strony ---- żle spałeś dzisiaj ????? :-D

kulten
04-06-2009, 13:56

Z mojej strony koniec OT w wątku kolegi. Wolisz swoje prostackie maniery, twój problem.

Jeremy
04-06-2009, 14:42
Ponawiam pytanie: czy ktoś z Was się pokusi o wersję z inną obróbką?

Marcin T
04-06-2009, 14:43
ja chętnie. Poszło PW

harb
04-06-2009, 14:47
Ponawiam pytanie: czy ktoś z Was się pokusi o wersję z inną obróbką?

już dawno wysłałem Ci pw, ślij nefa na maila

harb
04-06-2009, 16:52
otrzymałem Twego nefa, chciałem sie wykazać :mrgreen::mrgreen::mrgreen: niestety to co zobaczyłem to powiem krótko - masakra , na dzien dobry trzeba podciagnac +1,5 ev (ciemno jak w bunkrze)a to objawiło sie takim kolorowym szumem, ze nie ma naprawdę sensu brac sie za te fotkę, odszumianie zabierze połowę detali - point ostrosci ustawiony na las, w puszce widzę masz ustawienia, podbite ostro ( dobrze ze to nef - doradzam ustawienia fabryczne a resztę korygowac w programie ) ale w tym wypadku naprawdę szkoda czasu na to zdjęcie
mam poprawionego jpga z tego w wątku , wyśłę Ci na pw - moja rada, dobry pomiar swiatła to podstawa

pozdrawiam :-D

Marcin T
04-06-2009, 17:18
Potwierdzam wypociny Jaśka. Przede wszystkim czerwony szum zniszczył to zdjęcie.
Przy takich warunkach lepiej nosić statyw i zejść z iso najniżej jak się da, do tego wartość przysłony ustawić nieco wyżej :)

borregaard
04-06-2009, 22:11
Nie miałem Nefatywu ,więc z jotpega...

źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=2l19i89sps0b1jdebw4.jpg)

T_P_
04-06-2009, 22:51
Przyglądałem się pierwszej odsłonie i przyznam, że ma coś, co przyciąga mój wzrok... Pomimo niedociągnięć daję plusa...

T_P_

Jeremy
04-06-2009, 23:41
Nie miałem Nefatywu ,więc z jotpega...

Dzięki za próbę.
Widzisz, tylko tak wcale nie było w rzeczywistości...
Było mgliście i ciemniej - tuż przed zachodem słońca.

borregaard
05-06-2009, 05:18
Dzięki za próbę.
Widzisz, tylko tak wcale nie było w rzeczywistości...
Było mgliście i ciemniej - tuż przed zachodem słońca.
Ale,ale.... ja nie wiem jak tam było ,to moja wizja i próba "wyciągnięcia" czegoś z foty..Nie jest istotnym jak było,ale jak pokazane i czy jest "zjadliwe".Nikt,oprócz Ciebie ,nie wie w jakich warunkach robiłeś,sprzedajesz wizję i albo kupią ,albo nie.Tylko jeszcze należy to dobrze wykonać..:-D

Był wieczór jest ....ranek.:wink: :mrgreen:

jchyra
05-06-2009, 10:10
Odczepcie się od chłopaka, dobre zdjęcia to są :-D W mgle nie powinno być za dużo kontrastu, wieczorem nie powinno być za dużo światła, tylko na Podlasku powinno być trochę więcej ciekawych widoczków ;-) Moim zdaniem klimat jest, nie ma tyko specjalnie ciekawych obiektów.

Jeremy
05-06-2009, 13:40
borregaard, dzięki za próbę :)
Jarku - a Tobie za dobre słowo, choć nie mam się co porównywać z Twoimi zdjęciami regionu.....

Postanowiłem poznęcać się nad dwójką i zrobiłem coś chyba zupełnie innego:

źródło (http://img41.imageshack.us/img41/3779/kontrasth.jpg)

Jest lepiej, czy gorzej?

harb
05-06-2009, 13:58
Odczepcie się od chłopaka, dobre zdjęcia to są :-D W mgle nie powinno być za dużo kontrastu, wieczorem nie powinno być za dużo światła, tylko na Podlasku powinno być trochę więcej ciekawych widoczków ;-) Moim zdaniem klimat jest, nie ma tyko specjalnie ciekawych obiektów.

trochę demagogi uprawiasz Jarku - nikt Jaremie żle nie zyczy, mamy tez pojęcie jak bywa i we mgle (ostatecznie tutaj nie jest ona taka, zeby nie mozna było dobrze nświetlić klatki - tutaj nie chodzi tylko o kontrast - to zbyt duze uproszczenie ), wiemy jak jest również o zachodzie czy tez wschodzie - po prostu zdjecia mają klimat ale są niewłasciwie zrobione, cięzko jest z takiego materiału zrobić fotografię choćby na średnim poziomie poprawną technicznie - gdyby nie to fotki, szczególnie mz. dwojka byłaby super

Jarema jak i my również, zapewne wyciagnie z tej lekcji wnioski

Jeremy
05-06-2009, 14:58

No, ba! ;)

jchyra
05-06-2009, 17:10
Jarku - a Tobie za dobre słowo, choć nie mam się co porównywać z Twoimi zdjęciami regionu.....

Dziękuję, choć przez ostatnie siedem lat ten "region" to prawie wyłącznie kawałek lasku, nazywany Puszczą, który stał się fotograficzną twierdzą do zdobycia. Taki plan. Całe zastępy filmów, pikseli i bajtów giną na polu walki, także jak na razie nie chcę rozpraszać frontu na tereny otwarte, Zostanę w lesie :-D

Co nie znaczy, że nie mogę się (w miarę konstruktywnie) mądrzyć na forum. Podlasie to piękna kraina, ale na oko - nie na obiektyw. To nie mazurskie czy tatrzańskie samograje. Tu fotografa otacza spokojny duch pięknego zacofania. Czar pryska, gdy zerka się przez obiektyw a nie przez duszę. Największych niespodzianek podlaskiej wsi nie byłem w stanie sfotografować. Na pewno wiele, wiele razy magiczne Podlasie pokazał Wiktor Wołkow. Na pierwszym Twoim zdjęciu była zapowiedź podlaskiego, chropowatego klimatu. Dlatego zareagowałem gdy zobaczyłem, że plik może ulec ulizaniu. Ale fotografie Podlasia, takie jak osobiście lubię, dostały by tu prawdziwe baty za stronę techniczną. A ja mam takie zboczenie i uważam, że krajobraz podlaski nie może być fotograficznie gładki, tak jak staruszek na ławkach nie wypada fotografować w stylu glamour.

trochę demagogi uprawiasz Jarku - nikt Jaremie żle nie zyczy, mamy tez pojęcie jak bywa i we mgle (ostatecznie tutaj nie jest ona taka, zeby nie mozna było dobrze nświetlić klatki - tutaj nie chodzi tylko o kontrast - to zbyt duze uproszczenie ), wiemy jak jest również o zachodzie czy tez wschodzie - po prostu zdjecia mają klimat ale są niewłasciwie zrobione, cięzko jest z takiego materiału zrobić fotografię choćby na średnim poziomie poprawną technicznie - gdyby nie to fotki, szczególnie mz. dwojka byłaby super

Zawsze czuję się niezręcznie, gdy ktoś na moje żartobliwe teksty odpowiada poważnie... nie wiem co powiedzieć. Może trochę wytłumaczyłem się akapit wyżej.

Jeremy
05-06-2009, 20:57
A ja mam takie zboczenie i uważam, że krajobraz podlaski nie może być fotograficznie gładki, tak jak staruszek na ławkach nie wypada fotografować w stylu glamour.
I to jest bardzo dobrze powiedziane.

borregaard
05-06-2009, 21:03
A ja mam takie zboczenie i uważam, że krajobraz podlaski nie może być fotograficznie gładki
Czyżby....nawet kilka pikseli cienia chmurki Ci przeszkadza...:wink: :grin::grin:

barbi
05-06-2009, 21:46
Dla mnie duży urok ma jedynka. Gdybyś jedynie wyostrzył ten kącik z krzyżem zdjęcie byłoby z klimatem. Mimo Twoich zachęt, aby ktoś poprawił te zdjęcia, wydaje mi się, że lepiej by było, abyś sam to zrobił. Zasugeruj się tylko podpowiedziami i rezultat na pewno będzie rewelacyjny, i oczywiście pod warunkiem, że Twoim zdaniem podpowiedzi będą pomocne (włącznie z moim zdaniem) :)

mOSAd
06-06-2009, 03:36
Podoba mi się jedynka, tak jak ją autor pokazał.