Zobacz pełną wersję : szerzej niż 20mm
robin102
03-06-2009, 19:06
Rozważam zakup szerszego szkła niż aktualnie posiadane 20mm na pełnej klatce niby szeroko, ale by się przydało szerzej. Budżet ograniczony więc pod uwagę biorę sigmę 14mm f2,8 HSM chyba taką jak Hondac ostatnio na giełdzie sprzedawał. Używał ktoś tego szkła dłuższy czas. Jest to coś warte ? Kurcze może lepiej zomik 12-24 choć ciemnica w nim straszna. Przeznaczenie nie krajobrazowe, a raczej religijno gastronomiczne ;)
Inne propozycje w tym zakresie jak najbardziej wskazane, oby tanio, jasno, szybko ostrzyło i najlepiej stałka.
Za porady z góry dziękuję bo focenie szerokim katem to dla mnie kraina nie znana.
Tokina 11-16 2.8? Zakres - prawie jak stałka :mrgreen: Jasno - jak na zumowy szeroki kąt to bardzo. Czy szybko ostrzy - tego nie wiem. Tylko to tanie teraz już nie jest...
Photoartbox
03-06-2009, 20:36
robinowi chyba chodzi o szklo na pelna klatke, ta Tokina podobno na 15-16 mm na pelnej obleci, ale tania to faktycznie nie jest.
A racja, moja wina, nie doczytałem. Ale na Fuji mu będzie śmigać ;)
edit:
BTW: Robin, co się stało z Twoim avatarem ?
mibartek
03-06-2009, 20:58
podobno Sigma 14/3.5 jest całkiem spoko
był u bjorna test i stwierdził, że nie widzi dużych różnic w stosunku do wersji 2.8 oprócz światła.
ludzie sobie chwalą też Tokinę 17mm ale jak stałkę to jednak chyba lepiej w 14mm celować.
ps: nie wiem czy robinowi do końca chodzi o FX jeżeli rozważa 12-24 ;-)
ale przy sigmie 14mm pod FX i DX to jakby "dwie" całkiem użyteczne ogniskowe.
Photoartbox
03-06-2009, 21:27
ps: nie wiem czy robinowi do końca chodzi o FX jeżeli rozważa 12-24 ;-)
Sigma 12-24 jest jak najbardziej pelnoklatkowa ;)
mibartek
03-06-2009, 21:32
Sigma 12-24 jest jak najbardziej pelnoklatkowa ;)
o kurcze. od razu mi się Nikkor przed oczyma pojawił ;-) zapomniałem o tej Sigmie
mam S14/2.8 i nie narzekam na te szkło, przy tej ogniskowej raczej ciężko się doszukać problemów typowych dla sigmy :)
wykorzystywana głównie do pleneru i nieco do kotleta :D
robin102
04-06-2009, 08:36
Mimo, że często i to bardzo często używam aparatu DX szkło szerokie wolał bym pod FX. Ta tokina ciekawa jest,no ale stałke bym jednak wolał, chyba, że tą sigme 12-24.
podobno Sigma 14/3.5 jest całkiem spoko
Ale to chyba mocno stare szkło ?
BTW: Robin, co się stało z Twoim avatarem ?
Zdjąłem awatar żeby nikt mnie nie obrażał prosto w twarz. Za stary już na to jestem i nie daje na to przyzwolenia ze wszystkimi tego konsekwencjami.