Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-70 czy Sigma 17-70
ddaanniieell
18-09-2006, 23:47
Witam
pytanie do znajacych oba obiektywy, co polecacie jako pierwsze szklo?
roznica w cenie ok 200zl.
nikkor - szybki AF
sigma - troche jasniej
a tak z doswiadczenia, co lepiej sprawdza sie w dzialaniu? co bardziej zawodzi?
pozdrawiam
Daniel
ddaanniieell
19-09-2006, 10:27
ALF, drogi.. nie stac.
a co z tych 2?
pozdrawiam
Daniel
różnica niewielka...sigma 1350, tamron 1500...
a może tamron 28-75/2,8 - 1250?
ddaanniieell
19-09-2006, 11:06
ALF, oj dla mnie wielka.
nikkor 1000
sigma 1100
tamron 1500 + z 50
a 28-75, mialem, ale brak szerokiego mi przeszkadzal bardzo (a podzial na 3 obiektywy troche niewygodny, moze kiedys za jakis czas - rok)
czy rzeczywiscie jedno oczko przyslony wiecej rekompensuje gorszy silnik?
zakladam, ze jakosc zdjec z obu porownywalna.
i kwestia ekonomiczna, jak moga tracic na wartosci oba szkla? ktory zachowa dluzej, lepsza cene?
pozdrawiam
Daniel
Ja sam wybieralem m.in miedzy tymi obiektywami, kusil mnie zakres ale sotatecznie wybralem tamrona 17-50. W tym watku podkleilem kilka sampli wszystkie na pelnej dziurze http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=31009
Pozdr
ddaanniieell
19-09-2006, 15:03
dobra, przekonany, bedzie tamron 17-50
pozdrawiam
Daniel
hehe , Alf to ma dar przekonywania :lol:
Mam już od dzisiaj body D80, kupię Tamrona 17-50/2,8
raz a dobrze. Pozdrawiam
baaa...nawet sam siebie przekonałem...w listopadzie kupię tamrona 17-50 :D bo potrzebuję drugi standard...
A jak ma sie jakosc 28-75 do 17-50 ?
Zastanawiam sie nad tym pierwszym , chyba bardziej by mi odpowiadal , tylko kwestia jakosci.
Mysle, ze to porownywalne szkielka jesli chodzi o jakosc , bokeh itd. ale wole sie upwenic.
A tak juz poza tematem jak sie maja do nich odpowiedniki Sigmy (jakosc,wykonanie itp) ?
ze zdjęć, które widziałem i które zrobiłem 28-75 to szkła porównywalne...jasnych sigm nie znam na tyle, żeby autorytatywnie się na ich temat wypowiadać, jednak kiedyś porównywałem zdjęcia z kilkunastu szkieł sigm i o ile zdjęcia z długich szkieł bardzo mi odpowiadały, to z krótkich już tak ciekawie nie było...to jednak niuanse i moje własne odczucia...
Ok , dzieki to jest wyczerpujaca odpowiedz :-)
Pewnie dlatego widze czesto u innych taki zestaw : krotki Tamron a dluga Sigma.