Zobacz pełną wersję : Ultralekki statyw do d700 +ciężkie szkła => wykonalne?
urbanned
03-06-2009, 16:11
No właśnie jak w temacie?
Podpinam sigmę 70-200, do tego mam jeszcze dwa inne obiektywy (na razie) sigmę 20, która nie jest ciężka i dość ciężkiego PC24.
Obecnie używam klasycznego Manfrotto 055PROB ze zwykłą głowica na pokętła i oczywiście wszystko jest cacy poza tym cholernym ciężarem i jego gabarytami po złożeniu, które doprowadzają mnie do rozpaczy.
W sumie jeśli nie dałoby się jakoś pogodzić d700+70-200+ultralekkiego statywu to jestem w stanie sobie temat montowania na nim 70-200 odpuścić. Tego obiektywu używam sporadycznie i do wówczas mogę sobie zawsze sięgnąć po stare, dobre, bydle 055PROB.
Poradźcie coś bo ja wymiękam w tym temacie....
PS oczywiście głowica musi byc kulowa ;>
Gitzo 1540GT+Markins Q3/Q10.
Bardzo dobry wybór,
ale możesz jeszcze pomyśleć o 055CX3 lub Manfrotto 055CX4 i do tego głowica 468MGRC4 HYDROSTATIC, takiego zestawu z powodzeniem stosowałem
do D3 + N70-200 i dawał swobodnie radę.
1540 jest wycofany z produkcji, aktualny model to Gitzo Traveler 1541T (GT1541T)
Jeśli Gitzo, to ja radzę jednak o numer większy: 2541 + Markins M10. To bez wysiłku uniesie D700 + 70-200, a waży niewiele więcej; statyw + ta głowica nie przekracza 2 kg. Z 1541 mogą być problemy z tym zestawem (ale nie z szkłem 20 mm) przy wyciągnięciu na pełną wysokość.
kichu1979, to, ze jest wycofany to nie znaczy, ze nie mozna go kupic ;) Ale numer wiekszy (25xx) tez moze byc ;)
zgadza sie, tyle ze poprzednimi modelami a obecnymi troche zmian konstrukcyjnych bylo na plus...
dokladnie juz nie pamietam, ale jak sie przygladalem seriom 2 i 3 to wlasnie lepiej bylo kupic aktualny
niz poprzedni
urbanned
03-06-2009, 23:07
Czyli jednak to co chcę osiągnąć (wysokość 180 + waga ok 1kg) jest nieosiągalne.
Ten Gitzo 1540/1541 faktycznie niezły tylko kurcze żeby był 10cm wyższy.....
A wogóle to gdzie je kupujecie? Widzę, żę w Polsce niełatwo je dostać....
Ten Gitzo 1540/1541 faktycznie niezły tylko kurcze żeby był 10cm wyższy.....
A wogóle to gdzie je kupujecie? Widzę, żę w Polsce niełatwo je dostać....
Wysokości są zaniżone, ostatnio kupiłem GT3541LS, który wg katalogu ma wysokość 146cm tylko po rozłożeniu musiałem stołek szukać bo z głowicą jest za wysoki a mam 180cm wzrostu.
Kupisz spokojnie u hesji, czyli Imfoto.
jak pisze wilk, wez poprawke na to, ze z 10cm wysokosci doda Ci sama glowica, a nastepne 10 zalozone na ta glowice body
zgadza sie, tyle ze poprzednimi modelami a obecnymi troche zmian konstrukcyjnych bylo na plus...
dokladnie juz nie pamietam, ale jak sie przygladalem seriom 2 i 3 to wlasnie lepiej bylo kupic aktualny
niz poprzedni
Po to sa te zmiany, zeby bylo na plus ;) ale mialem przyjemnosc obcowania z 1540 i gdyby nie brak funduszy to nie czekalbym na 1541 ;) (czyt. skonczylo sie na Velbonie, ktorego opisywalem tutaj na forum, ale jak wygram w totka to biore wilkowe 35xx ;) )
W Polsce oficjalnym dystrybutorem Gitzo jest firma Millroy, a kupic bez problemu mozna np. w Pstryku.
Gitzo 1541T rozlozone na maxa z glowica Gitzo1178M i D300 ma wysokosc ok.136 cm. (mierzone do wizjera), z wysunieta kolumna- ok. 160 cm.
northrop
04-06-2009, 08:13
Jeśli Gitzo, to ja radzę jednak o numer większy: 2541 + Markins M10. To bez wysiłku uniesie D700 + 70-200, a waży niewiele więcej; statyw + ta głowica nie przekracza 2 kg. Z 1541 mogą być problemy z tym zestawem (ale nie z szkłem 20 mm) przy wyciągnięciu na pełną wysokość.
predzej polecilbym 2530/2531 zanim polece komus 2541. ale sa to osobiste preferencje. co do M10 to tutaj nie ma co kombinowac, swietna glowica. no i tak samo proponuje wyciagnac srodkowa kolumne z Gitzo ;)
a ogolnie, to w Gitzo ponizej 25xx bym raczej nie schodzil.
swoja droga, 2530+M10 rozlozone na maxa, to 155cm do wizjera (z wyciagnieta kolumna).
Gitzo 1541T rozlozone na maxa z glowica Gitzo1178M i D300 ma wysokosc ok.136 cm. (mierzone do wizjera), z wysunieta kolumna- ok. 160 cm.
Jest roznica w wysokosci (i to spora) miedzy wersja T, a bezT ;)
1541 (http://www.gitzo.com/code/gitzo/GT1541?actualPathCategoryKey=1CAT:AAA1:2CAT:BB59:3 CAT:CC49:4CAT:D464&curMarketId=MARKET:MKT1)
1541T (http://www.gitzo.com/Jahia/site/gitzo/pid/4765?kindOfProductCollectionRequest=productDetail&productCode=GT1541T&productDescription=SER.1%206X%20TRAVELER%204S%20G-LOCK&curBrandId=BGI&market=MKT1&actualPathCategoryKey=1CAT:AAA1:2CAT:BB59:3CAT:CC4 9:4CAT:D464&curMarketId=MARKET:MKT1)
A jak komus za nisko to niech sobie kupi 5560/5561 :mrgreen:
urbanned
04-06-2009, 10:26
^^
Nie no ja o tym wiem tylko, że kieruję się starą zasadą nie wyciągania kolumny ale może to zasada, którą trzeba schować do szafy....
Dobra patrzę co tam ma to Imfoto :)
jak ma byc z definicji bez glowicy to moze 3541LS... bedzie ciut ciezszy od serii 24xx/23xx (1,7 vs 1,5kg) ale ma wiekszy udzwig (18kg), jest stabilniejszy i generalnie bardziej rozwojowy... mozna go uzyc takze z duzymi szklami w przyszlosci...
tu masz z kolei jedna z lepszych o ile nie najlepsza recke 1541T - kupa zdjec - przy czym zeby wyswietlily ci sie wszystkie musisz sie tam na tym forum zarejestrowac... ale jesli rozwazasz to warto :)
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=538298
urbanned
04-06-2009, 12:37
^^
Dziękuję.
Już czytam :)
http://www.pstryk.pl/details:5945/gitzo+gt2541l+mountaineer+carbon+tripod+w.+column
http://www.pstryk.pl/details:7806/gitzo+gt1541+mountaineer+carbon+tripod+w.+column
http://www.pstryk.pl/details:5941/gitzo+gt2540+mountaineer+carbon+tripod+w.+column
Mam takie trzy typy...
seria 1 bym sobie nie zawracal glowe, chyba, ze chce isc lekko wtedy model 1541T (czyli Traveler)
w pozostalych dwoch 2541L jest juz starym modelem - zamiast niego szukaj 2542L
i bralbym raczej L niz nie-L, roznica wagi i wysokosc zlozone niewielka, a dodatkowa wysokosc zawsze moze sie przydac
aktuLNY katalog gitzo do sciagniecia o tu
http://www.gitzo.com/webdav/site/gitzo/shared/gitzo/pdf/cataloghi/GITZO_2009_CATALOGUE_GB.pdf
patrz strona 48 katalogu
urbanned
05-06-2009, 11:14
Ten 2542L faktycznie ciekawszy ale szukam go i w Polsce chyba nie ma możliwości kupić.
http://www.speedgraphic.co.uk/prod.asp?i=19527&1=Gitzo+GT2542L+Mountaineer+Tripod
placisz karta, w okolo tydzien masz statyw... kupowalem w tym sklepie - jest ok
alternatywa to meczyc pl-dystrybucje niech ci sciagna
wydaja tyle kasy na statyw bralbym jednak aktualny model
urbanned
05-06-2009, 11:21
Hohohho znalazłem go w Niemczech - o ponad 1000 drożej wychodzi niż ten 2541L.... Chyba się zdecyduję na niego.
Acha pytanie jeszcze gdzie w Polsce można dostać MArkinsa?
http://www.speedgraphic.co.uk/prod.asp?i=19527&1=Gitzo+GT2542L+Mountaineer+Tripod
placisz karta, w okolo tydzien masz statyw... kupowalem w tym sklepie - jest ok
alternatywa to meczyc pl-dystrybucje niech ci sciagna
wydaja tyle kasy na statyw bralbym jednak aktualny model
Hmmm wychodzi przyzwoicie...
Spróbuję pobuszowac po tej stronce ale od razu spytam jak z transportem?
o niemczech jako kierunku zakupow sprzetu foto radze zapomniec... uk wypada z tego co porownywalem najkorzystniej... chociaz teraz ze wzgledu na kursy walut jest ciut drozej
markins w polsce nie ma dystrybutora... najblizej o tu
https://www.photoproshop.com/index.php
przy czym jak nie beda mieli na stanie to musisz sie liczyc z tym, ze zamowisz i mozesz np. miesiac poczekac na nastepna dostawe
jesli od reki, to szukaj ewentualnie na ebay
urbanned
06-06-2009, 17:12
Markins q10 czy Markins M10?
Kiedys bylo Q10, teraz jest M10.
urbanned
06-06-2009, 19:18
No to teraz jasne.
Dobra jestem zdecydowany na 2542L i Q3 :)
Teraz musze pokombinować jak je dostać :)
Dzięki za rady.
Mozesz dolozyc do M10, skoro juz bierzesz numer wieksze nogi ;) i ceny w Europie sa zbojeckie jezeli chodzi o Markinsa... chociaz ceny Gitzo tez nie sa cudowne ;)
urbanned
06-06-2009, 21:14
^^
Tak ale dla mnie każdy gram ma znaczenie a Q3 jest lżejsza. I tak już naciągnąłem własne wymagania jeśli chodzi o wagę statywu....
northrop
06-06-2009, 21:18
^a w ktorym kraju ceny nie sa zabojcze? ;)
urbanned
21-06-2009, 12:46
Zakupiony w tym http://www.speedgraphic.co.uk/prod.a...taineer+Tripod sklepie 2542L już do mnie przyszedł.
Niestety ma ślad po zadrapaniu/uderzeniu na podstawie kolumny - nie ma to co prawda żadnego znaczenia jeśli chodzi o jego funkcjonalność ale skoro wywaliłem tyle pieniędzy tooczekiwałbym, że dostanę nówkę a nie z jakiejś wystawy, gdzie każdy mógł go sobie "macać". Pewnie w ten sposób "nabył" to uszkodzenie. Tak to juz jest jak kupujesz zagranicą.
No ale do rzeczy, teraz chcę dokupić do niego głowicę i zgodnie z poleceniami będę się decydować na Markinsa. Ze względu na cenę, rozmiar i możliwości najbardziej pasuje mi Q3 tylko, że nie wiem czy po podpięciu do niego d700 będę mógł operować w pozycji pionowej bez dokupowania dodatkowego stelarzu. Chodzi o to czy ze względu na niewielką wysokość głowicy, opuszczenie o 90stopni wogóle będzie możliwe?
Jesli ktoś miałby jakies doświadczenie z tą głowicą proszę o pomoc.
Jak juz kupiles 2542L to wez markinsa M10. Jest to jednak wieksza solidniejsza glowica a roznica
w wadze raptem 100g. Z M10 nie bedziesz mial na pewno tego typu problemu.
urbanned
26-08-2009, 11:48
Właśnie kupuję sobie Markinsa M20, do tego płytkę P700U ale nie wiem którą płytkę do Sigmy 70-200/ 2,8 wybrać...?
Może ktoś pomoże?
...
przeczytałem wszystkie posty ale ten komentarz na końcu jest bezcenny xD
czemu autorze tematu zmieniłeś zdanie na M20? skoro dopiero narzekałeś na 100gram więcej w porównaniu Q3 do M10 a zdecydowałeś się na 170gram dorzucenia na M20 :]
Robi Ci się znowu mały ciężar 2kg zestaw.. a przecież tak narzekałeś o te 100gram :P
tomek2009
22-09-2009, 12:47
Witajcie,
Jestem tu po raz pierwszy. Chciałbym się przyłączyć do tego wątku, bo mam podobny problem. Potrzebuję jak najlżejszy statyw i głowicę z docelowym zastosowaniem do dalekich podróży, trekkingu w górach, ale i również mogący mieć zastosowanie przy innych okazjach (w miarę uniwersalny). Konkretnie chodzi o taki statyw, który jest wygodny w użyciu i mocny - tak, że jak go gdzieś wsadzę w plecaki przygniecione, albo na tym usiądę, albo jak będą tym rzucali na lotnisku, to nic się z nim nie stanie, żadne łączówki nie odpadną i stelaże nie popękają. Inne kryteria: mój wzrost - 176, cena do 2000, musi udźwignąć 80-200/2.8 z D700. Takim pewnym wzorcem dla mnie jest NGET2 żeby nie jego waga. Na tą chwilę mam na oku: 055 CX Pro 3. Proszę Was o rady i dziękuję z góry
o o czym piszesz + statyw karbonowy - zapomnij
karbon jest wytrzymaly (czyli duzo potrafi utrzymac przy swojej niewielkiej wadze), ale wlasnie nie lubi takiego traktowania jak piszesz - pekniecie dla niego = smierc
adalbert
18-06-2012, 13:51
Stary wątek - ale nadszedł (dla mnie) moment na jego odświeżenie:
Po dość długim obcowaniu z MF055pro postanowiłem zainwestować w statyw - jak w temacie, czyli ultralekki.
Założenia użytkowe są następujące:
1. Koniecznie musi się mieścić w lotniczym bagażu podręcznym (z ew. zdemontowaną głowicą)
2. Największe szkło, które będę podpinał do zestawu to 70-200
3. Dobrze by było, by nie wystawał także zanadto nad Kata KT 3N1-33 (wysokość 45cm)
Generalnie ma służyć jako lekki statyw wyprawowy (wycieczki górskie) - najczęściej będzie dźwigał 14-24
Wstępnie wybrałem model gitzo GK2580TQR (w zasadzie zestaw: nogi GT2540T + kolumna GH2780TQR)
To największy z serii Traveler, który udało mi się znaleźć.
Moje wątpliwości w zasadzie dotyczą głowicy - nie znalazłem w sieci zbyt wielu informacji na jej temat (a opinie np. B&H są najoględniej ujmując - różne)... i wolałbym markinsa
Niestety samego GT2540T nie jestem w stanie nigdzie kupić (model wycofany z produkcj (http://www.6x7.com.pl/catalogsearch/result/index/?cat=5&dir=desc&order=relevance&q=traveler)i i oferowany wyłącznie w takim zestawieniu jak powyżej)
Rozważam także zestaw Gitzo GT1542T + Markins M10 - ale tu chłodzi mój zapał większa ilość sekcji (5 vs 4), mniejsza nośność (7 vs 12) i generalnie przekonanie, że 70-200 jednak stabilniej będzie siedział na serii 2 niż na 1...
Osiołkowi w żłoby dano... :(
P.S. Tak - wiem, że 3 sekcyjne są stabilniejsze (najchętniej kupiłbym model 2531) ale do podręcznego się nie zmieści ...
P.S.1 Będę wdzięczny za sugestie, gdzie najkorzystniej można w tej chwili kupić wyżej wymieniony zestaw (najtaniej znalazłem w fotoformie) lub proponowane przez Was alternatywy do mojego wyboru
Podbijam posta - ze względu na konieczność szybkiego podjęcia decyzji - zawężę prośbę do kwestii samej głowicy (nie kolumny jak błędnie napisałem we wcześniejszym poście) GH2780QR (http://www.6x7.com.pl/gh2780qr-center-ball-head.html)
Czy ktoś z Was miał okazję ją testować?
Czy też w powyższej sytuacji kupić zestaw, odsprzedać głowicę i zainwestować w markinsa?
Podbijam posta - ze względu na konieczność szybkiego podjęcia decyzji - zawężę prośbę do kwestii samej głowicy (nie kolumny jak błędnie napisałem we wcześniejszym poście) GH2780QR (http://www.6x7.com.pl/gh2780qr-center-ball-head.html)
Czy ktoś z Was miał okazję ją testować?
Czy też w powyższej sytuacji kupić zestaw, odsprzedać głowicę i zainwestować w markinsa?
Głowicę mam i używam. Nie znam Markinsa i w przypadku tej głowicy nie muszę jej znać. Rewelacyjna głowa, suuper udźwig, a praca kuli jest genialna. Przez swoją wielkość ( piszę o kuli ) jest bardzo dokładna i łatwa w ustawieniu, regulacja siły docisku w związku z tym jest też precyzyjna.
Mnie się z nią pracuje bardzo dobrze i polecam ( no ale ja na tym często 500/4 + TC i D3x stawiam ).
adalbert
19-06-2012, 21:53
Dzięki wilku za odpowiedź :)
Uspokoiłeś mnie - liczyłem właśnie na info od użytkowników wybranego przeze mnie zestawu, czy choćby jego części.
Znalazłem wcześniej na trzech anglojęzycznych forach wpisy osób, które po zakupie odsprzedawały głowicę i zamawiały albo markinsa albo coś z arca swiss.
W związku z tym, że nie był to odosobniony przypadek zacząłem się zastanawiać, czy gitzo nie wymyślilo sobie sprytnego sposobu (zestawiając ją z interesującymi nogami) na pozbycie się głowicy, która - nie wiem, może zalega im w magazynie? - nie cieszy się zbyt dużą popularnością (a swoje przecież kosztuje).
Zatem pora ostatni raz przespać się z tym pomysłem i jutro zamówić.
Dzięki raz jeszcze :)