Zobacz pełną wersję : mrożenie ruchu lampą studyjna w plenerze
Czy światło zastane będzie miało wpływ na mrożenie ruchu przez lampę studyjną przy fotografowaniu dynamicznych obiektów w pełnym słońcu ?
Al Bundy
03-06-2009, 15:53
Przetłumacz mi to pytanie :D
Plener. Postać w ruchu, światło zastane ,kadr np pod słońce. Lampa studyjna oświetla postać ( w zamierzeniach ma zamrozić ruch). W jakim stopniu światło zastane będzie wpływ na możliwość zamrożenia ruchu błyskiem z lampy studyjnej.
Przez zastosowanie lampy studyjnej czas synchronizacji mam np 1/125s co na pewno nie zamrozi sceny poruszającej się postaci, teoretycznie błysk powinien sobie z tym poradzić ale mam właśnie wątpliwości w jakim stopniu zastane będzie wpływać na możliwości mrożenia przez błysk.
Sceny podobne do tych: http://www.modelmayhem.com/po.php?thread_id=96872&page=22#post6114341
Generalnie - czas błysku w lampach studyjnych jest dłuższy niż z lampy błyskowej i ma inną charakterystykę (krzywa narastania/opadania) i ruchu Ci nie zamrozi.
Do takich zabaw polecam światło błyskowe ;-)
z praktyki
bowens gemini 500
bez problemu mroza (jak napisales) ruch.
kazda lampa ma podany czas blysku - to jest wyznacznik.
praktycznie jest tak ze jak wiesz czas nasiwtlania i przyslona to sa dwa parametry ktore zapewniaja poprawna ekspozycje. czas naswietlania odpowiada za rejestracje swiatla zastanego a przyslona za blyskowego - tyle w skrocie.
ustaw parametry tak by dobrac jak najkrotszy ( o jak najmniejszej sile) blysk swiatla blyskowego do przyslony jaka wynika z zalozonego, zmierzonego czasu.
zobacz sobie parametry bowensow. niektore maja cholernie krotkie blyski przy cholernie wielkiej sile.
pozdro
olo
Właśnie przymierzam się do lamp Bowensa gemini 750, właśnie ze względu na krótki czas błysku. Moje wcześniejsze pytanie wynikało z wątpliwości czy lampa da radę zamrozić , gdyz czas naswietlania mamy usankcjonowany czasem synchronizacji aparatu z lampami błyskowymi , a ten parametr odpowiada za naswitlanie zastanego. Czy to ( czas synch. 1/125s) nie wpłynie tak na całą ekspozycje ze obiekt w ruchu będzie rozmazany i lampa nic na to nie zaradzi ??
Może tak być. Jeśli ten czas (1/125") będzie zbyt długi, a obiekt zbyt szybki i zbyt jasny, to możesz dostać taką dziwną poświatę. Może to wyjść tak, jakby na zdjęcie nieostre (z poruszonym obiektem) nałożyć drugie zdjęcie ostre. Jeśli błysk będzie na pierwszą lamelkę, to ta poświata będzie przed obiektem. Jeśli uda ci się synchronizacja na drugą lamelkę, to poświata będzie za obiektem. Im bardziej przymknięta będzie przysłona, tym mniejszy będzie wpływ światła zastanego, ale w konsekwencji tło będzie ciemne lub czarne. Wiele zależy od stosunku mocy błysku do światła zastanego, ale jeśli piszesz o słonecznym dniu, to lampa może nie dać rady.
Plener. Postać w ruchu, światło zastane ,kadr np pod słońce. Lampa studyjna oświetla postać ( w zamierzeniach ma zamrozić ruch). W jakim stopniu światło zastane będzie wpływ na możliwość zamrożenia ruchu błyskiem z lampy studyjnej.
Przez zastosowanie lampy studyjnej czas synchronizacji mam np 1/125s co na pewno nie zamrozi sceny poruszającej się postaci, teoretycznie błysk powinien sobie z tym poradzić ale mam właśnie wątpliwości w jakim stopniu zastane będzie wpływać na możliwości mrożenia przez błysk.
Sceny podobne do tych: http://www.modelmayhem.com/po.php?thread_id=96872&page=22#post6114341
1. zdjęcia ruchu jakie pokazałeś w linku sa na czasie krótszym niz 1/125. Zapomnij by robic to tak jak kombinujesz. Tam jest 1/250 i to jest dłuuuugo. Nie są to jakieś rewelacyjne foty, zapewne w powiększeniu nie wyglądaja tak dobrze.
2. lampy studyjne (zwykłe) mają za długie czasy błysku na zabawy w zamrażanie. Gemnini 750 ma jak na takie lampy wyjątkowo dobry ten parametr. Najlepsze byłyby lampy Profoto, ale ich cena .... Tylko, że czasów i tak trzeba użyć krótszych. Migawka centralna się kłania. Albo hybrydowa.
3. większośc fotografów radzi sobie używając lamp reporterskich w trybie FP (u canona HSS), mając krótkie czasy błysku i migawkę rzędu np 1/1000s
4. inna opcja - body z migawka hybrydową (np D70), synchronizacja z krótkimi czasami - 1/500 bez problemu z lampami nikona z iTTL, albo z lampami bez iTTL nawet 1/1000 - 1/2000. Mozna lampom z ITTL zakleić styki i mieć też tak krótką migawkę.
szukaj rozwiązań u strobistów - wątki przyklejone w dziale lampy błyskowe
adrian9627
31-10-2014, 21:43
A co sądzicie o tej lampie studyjnej ?
http://fripers.pl/product_info.php/info/p4402_Lampa-studyjna-MSN-II-800-Jinbei-z-odbiornikiem-radiowym.html
Podobno czas T.0.5 = 1/10000s pytanie jak T1 ; >
Ktoś ma ,używa testował (najlepiej z pocket wizardem) ?
Jeżeli to jest czas dla pełnej mocy to rewelacja. Tylko coś w to wątpię.
adrian9627
31-10-2014, 22:09
Jeżeli to jest czas dla pełnej mocy to rewelacja. Tylko coś w to wątpię.
Nie wiem ,ale to jest ich jedyna lampa w której chwalą się tym czasem.
Co ciekawe dla 400,500,600 i 800 Ws parametr piszą ten sam.
Piszą. Coś za ogólnie, a diabeł tkwi w szczegółach.
adrian9627
31-10-2014, 22:35
Gdyby tak dali jedną na test...
Od razu by im sprzedaż poszybowała w górę ,jeśli moje podejrzenia okazały by się słuszne :D
Gdyby tak dali jedną na test...
Od razu by im sprzedaż poszybowała w górę ,jeśli moje podejrzenia okazały by się słuszne :D
Marzyciel ;) Jesli ta lampa trzyma takie parametry po 3-4 godzinnej pracy to z checia kupie ze 3 sztuki
Co do testow - przeciez masz 10 dni na zwrot towaru kupujac przez i ternet
A co sądzicie o tej lampie studyjnej ?
http://fripers.pl/product_info.php/info/p4402_Lampa-studyjna-MSN-II-800-Jinbei-z-odbiornikiem-radiowym.html
Podobno czas T.0.5 = 1/10000s pytanie jak T1 ; >
Ktoś ma ,używa testował (najlepiej z pocket wizardem) ?
O ile dobrze pamiętam opis i recenzje tej lampy, to jest ona sterowana IGBT, więc taki czas dla małej mocy błysku to nic specjalnego, szczególnie, że lampa ma 1/128.
MSN w pierwszej wersji miały przy pełnej mocy czas ok 1/800s.
Tu jest test porównawczy MSN 400 i HD600:
http://arufu.net/alf-no-ikikata/2014/3/jinbei-msn-400-vs-hd-600-freeze-motion
Dla 1/128 to jak najbardziej mozliwe. Niech podadzą dla full. i t 0,1
Jak pisałem - diabeł tkwi w szczegółach
adrian9627
01-11-2014, 17:45
Jakbym potrzebował 1/128 mocy z 800Ws to wybrał bym jednak Sb900...napewno lżej ; )
Pewnie tak, ale pewnie po to by pracować w trybie FP.
Natomiast SB na pełnej mocy będzie silna, ale ona ma wtenczas dłuższy błysk. Krótki błysk będziesz miał na 1/64 mocy, a wtedy sb900 będzie słabsza od tej studyjnej.
Wszystko zależy od tego czy musimy pracować na krótkim błysku czy mozemy na krótkim czasie migawki.
Niuans czasami istotny.
philip100
12-12-2014, 23:49
Witam,
Podepnę się pod temat jeśli można
Na tę chwilę, do mrożenia ruchu posiadam zestaw czterech YN560III i chciałbym przesiąść się na większą moc (tylko studio - woda, itp).
Z budżetowych, "mrożących" lamp studyjnych na dzień dzisiejszy znalazłem tylko 2 modele:
- Einstein E640 (biorę pod uwagę tylko używki, nowe odpadają z oczywistych względów - budżetowe tylko w US)
- Godox QT-600 / lencarta superFast 600 (waga i wielkość zniechęcają)
Jest jeszcze jakaś niedroga alternatywa, którą przeoczyłem?