Zobacz pełną wersję : Padły styki w D200 lub w obiektywie
Witam
Mam małą zagwozdkę. Na 2 dni przed wyjazdem "w dzicz" padł mi główny obiektyw, czyli Nikkor 105/2.8D. Sprawa ma się następująco. Nie mam informacji o przysłonie obiektywu, wyświetla migający "fEE", AF działa i ostrzy tak jak trzeba. Myślałem początkowo, że zapaskudziły się styki. Przetarłem je zarówno w aparacie, jak i w obiektywie. Niestety nadal nic. Co ciekawe, inne obiektywy działają z moim D200, więc pomyślałem, że padła elektronika w szkiełku. Podłączam je do D70s i... działa! Zastanawiam się, co w takim razie poszło nie tak, że korpus i obiektyw przestały ze sobą współpracować. Najgorsze jest to, że zaraz znikam na 2 miesiące, a tym szkłem będę robił (a przynajmniej miałem robić) jakieś 95% kadrów. Awaryjnie muszę przygotować chyba zestaw makro M42, bo na serwis chyba nie mogę liczyć.
Jeśli ktoś ma pomysł co może być problemem, będę bardzo wdzięczny za radę.
SPLpolska
03-06-2009, 16:32
Wygląda jakby D200 widziało go jako manualny obiektyw i czekało na wprowadzenie jego danych... a wszystkie styki od obiektywu Ci odbijają do końca? ciekawy przypadek...
Styki wydają się odbijać ok. Przetarłem je izopropanolem, niestety bez skutku.
Gdyby D200 widział go jak manual, pal sześć, dałoby się z niego korzystać. Niestety, mam non stop komunikat fEE i naciskanie spustu przy jakichkolwiek ustawieniach nie daje wyzwolenia migawki.
A nie odblokował się ten "pipek" na obiektywie blokujący przysłonę w skrajnym położeniu?
Przy odblokowanym zdjęcia daje się robic, ale minimalny ruch pierścieniem przysłon powoduje właśnie fEE.
A nie odblokował się ten "pipek" na obiektywie blokujący przysłonę w skrajnym położeniu?
Przy odblokowanym zdjęcia daje się robic, ale minimalny ruch pierścieniem przysłon powoduje właśnie fEE.
To pierwsza rzecz, którą sprawdziłem. Niestety to nie to.
A te obiektywy działajace na D200 to AF, czy AF-S?
Wszystkie af - starsza wersja Tamron 17-50 i Nikkor 28-80.
Chyba jednak czeka mnie serwis, niestety będzie już "po ptokach"... a dokładniej po "robalach"..
Ale to są obiektywy D, czy G (Tamrona nie miałem, a 28-80 był i taki, i taki). Jeśli te dwa są G, to może w D200 padł czujnik położenia pierścienia przysłon.
Chyba jednak czeka mnie serwis, niestety będzie już "po ptokach"... a dokładniej po "robalach"..
Współczuję problemu. Na szczęście masz jeszcze D70.
Tamron to "G", ale Nikkor 28-80 to starutki, poczciwy "D". Oba śmigają aż miło.
Heh, chyba okaże się, że D70s jest nadal nie do zdarcia :D
A spróbuj odblokować ten "pipek" i lekko docisnąć ręką pierścień przysłon. W moim 105 D micro daje się on dodatkowo obrócić o jakieś pół milimetra (na obwodzie). Może coś się lekko wytarło?
Niestety "nie rabotajet".
Testowałem różne ustawienia i dociskanie pierścienia przysłony, pipka podręczyłem, niestety bez efektu. Włożyłem do torby Sonnara 85/2.8, Xanara 135/3.5 i Industara 50/2.8. Z tym zestawem sobie poradzę, choć bez tej wygody co 105/2.8. To będzie pierwszy taki wyjazd bez tego szkła. Czas potrenować "full manual", bo do "semi manualu" w makro już się przyzwyczaiłem ;)
Wydaje się, że to jednak rzeczywiście wina obiektywu. Po podłączeniu do TC lub pierścieni pośrednich mam ciągle ten sam problem. Podłączę jakikolwiek inny obiektyw, wszystko chodzi jak trzeba. W każdym razie serwis mnie czeka, szkoda tylko, że zgodnie z prawem Murphy'ego, w najmniej oczekiwanym momencie.
miałem podobnie i to jednak były styki
styki wymieli koszt jakies 100 zł
tylko pwenie wymienia ci okleiny - 600 zl