Zobacz pełną wersję : Tamron AF 28-300mm F/3.5-6.3 XR Di VC LD Asferyczny [IF] Makro
Moi drodzy szukam jakiejś uniwersalnej spacer-loopy. Mam pytanie czy ktos z Was mógłby mi coś powiedzieć o obiektywie Tamron AF 28-300mm F/3.5-6.3 XR Di VC LD Asferyczny [IF] Makr. nie oszukujmy sie - jakości Nikosia 50/1.8 to tam napewno nie uświadcvzymy. Jednak potrzebuję takiego obiektywu - czasem nie mam możliwości zmiany (pogoda i kurz i inne syfy w powietrzu) dlatego taki spacer zoom by sie przydał. Interesowałem sie tez nikosiem 18-200 vr ale troszke brakuje mi na dłuższym koncu wiec wole skrócic na krótszym koniuszku i zadowolic sie 28 mm. O tyle niewygodne, że obiektyw bedzie uzywany z d80 czyli razy 1,5. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć czy w porównaniu z nikosiem 18 - 200 vr jakość zdjęć w tamronie 28-300 z VC bedzie o wiele gorsza czy tez porównywalna? z góry dziękuję za podpowiedzi.
Nie wiem jak jest z N18-200VR ( chyba miałem wadliwą sztukę i dlatego szybko oddałem ) to jak dla mnie T 28-300 spełnia wszystkie wymagania dotyczące popularnego i wygodnego spacerzooma. Jednak posiadając Dx zastanowiłbym się nad nowym T18-270VC, miałem poprzednią wersję T18-250 i generalnie w zakresie 18-200 dawał sobie dobrze radę, myślę że nowa wersja z VC będzie jednak lepsza od poprzedniej.
Ja osobiście nie mogę złego słowa powiedzieć o T28-300VC ( oczywiście nie porównujemy go do "świętej trójcy" Nikona ), mając na względzie przymusowe gorsze właściwości optyczne wynikające z tak dużego zakresu ogniskowych.
wilk325, a czy Tamron 28-300, jest pod "pełną klatkę" :?:
zgadza zgadza ;) obiektyw tamrona 28 - 300 vc jest pod pełną klatkę
Jak wyżej, jest pod FX i do tego bardzo wygodny zakres.
wilk Dzięki wielkie za podpowiedx i opinie ;)
Czytałem na foto-video digital, że 18-270 podobno nie jest tak ostry w centrum kadru na całej długości jak 28 - 300. Jakis test robili bodaj w lutym albo styczniu. Wierzyć ... hmmmm.
Przy dx i 28 mm brakowac bedzoe szerokosci.
i think ... 18 - 270 zalresowo byłby lepsiejszy tzn bardziej odpowiadający.
:)
wilk325, czy może masz wyrobioną opinię dla tzw obiektywów uniwersalnych jak ten Tamron, czy Nikkor 24-120VR :?:
Poszukuję czegoś pod FX.
Fotografować będę głownie w domu i na spacerach dzieci, czasem jakieś zabytki.
Możesz mi coś podpowiedzieć, jaki obiektyw jest warty zainteresowania.
wilk325, czy może masz wyrobioną opinię dla tzw obiektywów uniwersalnych jak ten Tamron, czy Nikkor 24-120VR :?:
Poszukuję czegoś pod FX.
Fotografować będę głownie w domu i na spacerach dzieci, czasem jakieś zabytki.
Możesz mi coś podpowiedzieć, jaki obiektyw jest warty zainteresowania.
24-120VR nie miałem więc się na jego temat nie wypowiadam.
Ze względów uniwersalnych ( lekki, spacerowy, z VR-em i do tego z dużym zakresem ogniskowej ) kupiłem T28-300VC i sobie go bardzo chwalę, niestety jedna z jego wad to światło ( w domu na pewno Ci go zabraknie i do tego zakresu prac Ci go nie polecam ), druga to zakres powyżej 250mm.
Jest to super zabawka do fotek krajobrazowych gdzie jest dużo światła, ewentualnie statyw - tak ja z niego korzystam, tam gdzie potrzebuję światła zakładam zdecydowanie jasne szkła.
wilk325, serdeczne dzięki.
Muszę jeszcze rozważyć, czy warto brać coś tańszego, czy jednak ze stałym światłem np 2.8 ale krótszego.
Pozdrawiam