PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom i adjustment brush

Krycha
02-06-2009, 22:33
Witajcie mam pytanie do znawców tegoż programu, coś sobie ostatnio w nim pokopałem za dużo, kiedyś przy używaniu pędzla ADJUSTMENT ustawionego na exposure efekt widziałem natychmiastowo, teraz widzę jakby maskę efektu w postaci czerwieni a sam efekt właściwy pojawia się przy wyłączaniu pędzla, trochę mnie to wnerwia, bo lepiej mi się pracowało mając włączony natychmiastowy podgląd, jak to tego wrócić??? restartowałem ustawienia programu, ale nie pomogło, auto mask mam wyłączony - help ;)

Jaśnia
02-06-2009, 23:26
Podczas edycji pędzlem adjustment brush klawiszem "O" przełaczasz się pomiędzy trybami pracy.

Krycha
02-06-2009, 23:31
Że ja wcześniej nie wpadłem na pomysł, żeby pytać na forum - trochę dziś się tego oszukałem ;) Dzięki wielkie o to chodziło!

bckp
03-06-2009, 09:53
Można jakoś wyczyścić wszelkie ustawienia? Odinstalowanie i usunięcie katalogu c:\Documents and Settings\uzer\Application Data\adobe nic nie dało. Po zainstalowaniu były poprzednie ustawienia.

Jaśnia
03-06-2009, 10:25
Krycha nie ma sprawy

bckp a nie lepiej zrobić format c: :-D

LR menu -> Edit -> Preferences -> zakładka -> Presets i tam wybierasz co chcesz wyczyścić, używać w przemyślany sposób

powodzenia

bckp
03-06-2009, 10:33
Faktycznie wystarczyło wejść do menu. Myślałem, że nie obejdzie się bez kompilacji kernela.

Krycha
04-06-2009, 11:07
Dobra to skoro wszystko wiecie ;) to czy są dostępne presety do lightrooma np z profilami kolorów innych marek? ;) (tak chodzi mi o 5D ;) )

Krycha
04-06-2009, 12:31
Aha to http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles - znam, ale podobno są profile C5D?