Zobacz pełną wersję : Delta EL-4 - opinie?
Znajomy zainteresował się tym:
http://www.allegro.pl/item641319053_delta_el4_bl_3_lad_do_mb_d10_nikon_d 300_d700.html
Rozwiązanie alternatywne, o wiele tańsze, no i nie trzeba MH-21/22 żeby to ładować.
Mam tylko jedną obawę: ładowarka nie wygląda na procesorową, a ładowanie ogniw li-ion 'na czas' to proszenie się o kłopoty.
Ma ktoś może ten wynalazek, żeby potwierdzić, bądź zaprzeczyć?
Mam ten wynalazek i na razie nie stwierdziłem żadnych problemów z ładowaniem choć szczerze mowiąc jak dotąd udawało mi się ładować ten zestaw na zasadzie całkowitego rozładowania i potem pełnego naładowania do zapalenia się zielonej diody.
Inny problem związany z tym zestawem jest taki, że jeżeli masz zamiar tego używać z zamiennikiem gripa Alpha to niestety nie bardzo to do siebie pasuje. Da się zamknąć delikatnie podważając plastik ale nie wygląda to zbyt urodziwie :/
jak dlugo trzyma ta delta?
Rozumiem.
Na aukcji napisano "blablabla, posiada diodę informującą o ładowaniu akumulatora', ale z tego co mówisz, dioda zmienia kolor, gdy bateria się naładuje. To doprze, ma więc pewnie jakiś układ monitorujący stan akumulatora, więc wygląda, że faktycznie ma szanse sensownie z tym współpracować.
Kolega Slon pyta jak długo trzyma ta bateria - dołączę się do tego pytania. Wiem, ze D700 jest bardziej prądożerne od D300, ale jako używam nikonowych EN-EL4a, to mogę się z okazji D300 jakoś ustosunkować.
mnie bardziej cos takiego bedzie interesowalo:
http://www.foto-tip.pl/sklep/nikon_en_el4a-p-452.html
gdyz bede mial dostep do MH-21.
Adak, jak dlugo (ew. ile zdjec) trzyma nikonowski en-el4a w d300?
Chyba jestem kiepskim źródłem informacji, bo robię tylko w JPG i pratycznie tylko serie - niespecjalnie patrzę w wyświetlacz.
Powiem tak - w pełni naładowany EN-EL4a wytrzymał 12500 klatek robionych samymi seriami, jpg, AF-C i zostało mu jeszcze 2 czy 3% energii.
Z kolei koszyk z 8xAA załadowany 2000mAh Eneloopami wytrzymuje przy takim samym traktowaniu na pewno 3000 klatek - wtedy jeszcze wskaźnik pokazywał 2 kreski (czyli tak jak nowy).
Mówię tu o D300 - podobno d700 żre więcej prądu :-)
wejdź kolego do szukajki... było o tym dużo, sam się wypowiadałem w tym temacie. Krótko- polecam!
Dzięki - musiałem wpisać 'EL4' zamiast 'EL-4', ale znalazłem.
Nie tak znowu wiele było i nie tylko o Delcie, ale 'jakieś' pojęcie to daje.
No nic - zobaczymy. Może nie wyparuje aparatu :>
Tak informacyjnie - na Góraszce zrobiłem 2900 zdjęć z kawałkiem, praktycznie wszystko seriami, ciągły autofokus i wszystko w RAW. Info za aparatu mówiło, że jeszcze mi zostało 49% akumulatora.
shaddixx
19-06-2009, 21:00
ktoś wie czy istnieje jakaś alternatywa dla MH-21/22?
ktoś wie czy istnieje jakaś alternatywa dla MH-21/22?
prosze bardzo:
http://www.allegro.pl/item660665001_ladowarka_do_en_el4a_nikon_d2x_d2h_d 3_d700_d300.html
:-D
shaddixx
20-06-2009, 03:20
OOoo fcuk, to jest wyjście na moj problem. Dzieki, nie wiedziałem ze już delta ma swoje ładowarki.
OOoo fcuk, to jest wyjście na moj problem. Dzieki, nie wiedziałem ze już delta ma swoje ładowarki.
gdzies nawet ktos juz sie wypowiadal o tej ladowarce, ale nie moge przypomniec sobie gdzie.
Jak kupisz ten akku delty (sam en-el4a), to daj znac jak sie sprawuje
shaddixx
20-06-2009, 11:04
sam aku sie bardzo dobrze sprawuje z tego co wiem. problemem dla mnie zawsze bylo kombinowanie samej ładowarki do tego. Zamawiam na dniach.