Zobacz pełną wersję : F80 padło
kowalski
02-06-2009, 12:09
Kurcze,
Bateria w miarę nowa (jakieś może 10 rolek bez lampy). Wkładam film, zamykam, włączam. Aparat zrobił bzyk-bzyk i wyświetla 'E'. No to otiweram ponownie, okazało się, że za mało filmu wyciągnąłem z rolki i nie zaskoczył. Poprawiam, zamykam, włączam. Aprat robi bzyk-bzyk-bzyk, wyświetla 'E' a następnie się wyłącza.
Od tej pory nie reaguje na cokolwiek, jest permanentnie wyłączony.
Jakieś pomysły?
Bateria w miarę nowa
Noo to trzeba kupić nowe bateryjki i zobaczyć.A poźniej bedziemy sie martwić...
kowalski
02-06-2009, 15:39
Sprawdzę wieczorem. Ale przed padem aparat pokazywał pełne naładowanie baterii (na ile to można ocenić na F80).
Sokolik Wędrowny
02-06-2009, 16:14
Sprawdzę wieczorem. Ale przed padem aparat pokazywał pełne naładowanie baterii (na ile to można ocenić na F80).
Nie sugerowałbym się tym. Mój F80 pokazuje "pełne naładowanie" od włożenia baterii po ich śmierć. Padają z "pełnym naładowaniem" na korpusie... Niemniej po standardowych kilku(nastu) rolkach. Co w moim przypadku przekłada się na ok. rok użytkowania... :)
W F80 wskaznik baterii ma dwa stany:
1. baterie pelne
2. bateria pusta
Tylko czesto nie zobaczysz tego 2 stanu, bo F80 bedzie juz martwe. Nawet jak przy jednej klatce wszystko cacy to na drugiej moze juz otworzyc migawke ale juz nie zamknac, a wskaznik bedzie martwy, tak samo jak wyswietlacz LCD.
Moje F80 robi na komplecie baterii ok. 13-15 rolek (nie uzywam wbudowanej lampy). Jak masz w tym korpusie baterie od ponad roku, od razu wymien je na nowe.
99.9% problemow z F80 to problem z padnieta bateria. Taka uroda tego korpusu.
Aha, nie kupuj super-hiper-srutu-tutu-ENERGIZERA czy innego DJURACELA, bo szkoda kasy. W moim F80 swietnie sprawdzaly sie Panasonici, Sanoyo czy Varty po 9zl za sztuke.
kowalski
02-06-2009, 23:47
Dzięki za sugestie.
Kupiłem duracella, bo był 30% tańszy od panasonica :) Włożyłem i aparat ożył! Tada....
Tyle że, kurde, nie chce działać. Jak jest 'off' to wyświetla 'E' w miejscu na numer klatki, a po włączeniu dodatkowo wyświetla mrugające 'Err' W miejscu na prędkość migawki. Bateria wysiadła w trakcie ładowania filmu. Próbowałem tego i owego, ale bez skutku. Czy włożę film, czy wyjmę, nic się nie zmienia.
Macie jakiś pomysł na przywrócenie aparatu do życia? Czeka na mnie Ekrtar 100 :)
spróbuj przetrzeć styki od czujnika czułości filmu.
miron19j
03-06-2009, 00:22
spróbuj przetrzeć styki od czujnika czułości filmu.
ja bym raczej obstawiał na rolkę "czytającą" film. Jeżeli aparat padł podczas ładowania filmu, to możliwe, że zrobiła ona np. pół obrotu i ustawiła się gdzieś w nietypowym położeniu. Spróbowałbym ruszyć ją ręcznie (obrócić do oporu).
"E" oznacza, że w aparacie nie ma filmu (empty = pusty)
ja bym raczej obstawiał na rolkę "czytającą" film. Jeżeli aparat padł podczas ładowania filmu, to możliwe, że zrobiła ona np. pół obrotu i ustawiła się gdzieś w nietypowym położeniu. Spróbowałbym ruszyć ją ręcznie (obrócić do oporu).
Dokładnie. Mnie się to również przytrafiło W F80. Najlepiej wyciągnij film i włóż z powrotem.
Spróbuj wcisnąć przycisk migawki do końca - jakbyś robił zdjęcie - u mnie to było panaceum na błędy, które pojawiały się po wyczerpaniu baterii.
kowalski
03-06-2009, 11:45
Hej, działa! :) Dzięki za sugestie!
Właśnie tak samo mi intuicja podpowiadała, że to ma coś wspólnego ze stanem mechanizmu naciągającego film, który utknął gdzieś w połowie jak mu się prąd skończył.
Sam nie wiem jak to w końcu naprawiłem - pokręciłem rolkami, włożyłem film, zamknąłem, otworzyłem, wyłączyłem, włączyłem i się odetkało :)
Super! Ektar 100 się nie zmarnuje.
No to super,że się udało.Przyjemnej zabawy.
kruszyna
21-06-2009, 13:55
W moim f80 zauważyłem to samo że pada bez ostrzeżenia. Ale jak jest założony grip i 4xaku to ładnie pokazuje że jest połowa itd.