Zobacz pełną wersję : SB-900 i zdalne blyskanie
Jakie ustawienia trzeba poczynic aby SB-900 blyskala zdalnie z D80. I nie chce jej wyzwalac lampa wbudowana. Posiadam takze radiowy wyzwalacz ''Phottix PT-04'' i tez nie daje sobie rady z tym.
Prosze o pomoc.
jacek.gold
02-06-2009, 10:07
Piotr_ (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=3703) on nie chce wbudowaną tylko radyjkiem ;)
a czy założyciel ma nadajnik i odbiornik? bo wypadało by mieć 2 urządzonka
na body zakladasz nadajnik, do lampy podpinasz odbiornik, ustawiasz te same kanaly na nadajniku i odbiorniku i to cala filozofia, aha no i wypada to ustrojstwo wlaczyc ;)
Lampe w tryb M i ustawiasz taka moc jaka jest Ci potrzebna.
a czy w ustwieniach lampy trzeba ustawic opcje SU-4 na ON czy OFF,
i mam ustawione pokretlo wlacznika na REMOTE
na lampie mam :
kanal: 1
grupa: A
w puszce:
Kanal: 1
grupa:A i jak mam ustawic w tej grupie? sa opcje: Tryb- TTL, AA, M
??
to wez Ty sie zdecyduj czy chcesz uzywac CLSa czy PT...
Jesli chcesz chinczykow uzywac to lampy nie ustawiaj na fotocele (su-4) tylko wlacz na manual i recznie ustaw np 1/8 mocy
i zrob to co pisalem we wczesniejszym poscie.
Jezeli chcesz uzywac CLSa to w puszce i w lampie ustawiasz ten sam kanal i ta sama grupe, czy wybierzesz TTL, AA, czy M nie ma wiekszego znaczenia.
aha - lampa mus byc w trybie remote (nie pamietam czy ten tryb tak sie nazywa ale mysle ze w instrukcji znajdziesz wszystko co potrzeba zeby odpalic CLSa)
ok dzieki , juz sobie poradzilem i dziala.
Zrobilem przez wyzwalacz radiowy.
Wczesniej blyskalem na wyzwalaczu z SB-600, po kupnie SB-900 stopka w 900tce jest jakos wieksza i chyba nie laczylo cos. Wiec dokupilem Sanki (nie wiem jak to sie fachowo nazywa) i lampa na te sanki a obbiornik polaczylem kabelkiem z lampa. Ten zestawik oczywiscie na statywie. A na aparacie nadajnik.
I dziala, GIT