Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Marta

streetfighter69
01-06-2009, 23:53
Po dluzszej przerwie na dobry poczatek:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img195.imageshack.us/img195/65/dsc86732web.jpg)

streetfighter69
02-06-2009, 22:30
152 odslony i 0 komentarzy? :D Az tak zle czy az tak dobrze? ;)

icek
03-06-2009, 07:34
Byłem tu 3 razy zanim coś napisałem ... cóż fajnie wyszło to światło na włosach ... ale tylko to poza tym kolor skóry dla mnie za bardzo czerwony, czerwono- różowy, kadr niefortunny chyba że tak zamierzałeś chociaż wygląda na obciętą głowę, sporo miejsca z lewej strony a z prawej już zabrakło ...

Pozdrawiam Paweł

NBA
03-06-2009, 12:40
Fajna kontra:)

mOSAd
03-06-2009, 15:38
OK. Musiałem sobie zdjęcie trochę obrobić, by w ogóle stwierdzić coś merytorycznego... Powyższe tak mnie odrzuciło fatalnym balansem bieli i nasyceniem barw, że nie mogłem się skupić na pozostałych rzeczach. Po kolei zatem: fatalna obróbka. Do wspomnianych powyżej dołączę jeszcze zbyt duży kontrast, który jak zmniejszysz, to od razu będzie lepiej (do modelki pasuje delikatność, a nie ostre barwy). Standardowo czerwień i pomarańcz saturacja w dół plus rozjaśnienie. Żółcie - w zależności od tego jakie modelka ma włosy (nie umiem określić). Nie udało mi się "oczyścić" białek oczu, tak jakbym chciał natomiast - coś tam dziwnego się dzieje zatem z balansem kolorów chyba. W czarno-bieli zdjęcie prezentuje się całkiem nieźle, więc jeśli problemy z obróbką - można uciec w tym kierunku (mooooocno rozjaśnić trzeba jednak). Przydałby się dobry makijaż dziewczynie, by wyrównać tonację skóry. Po zmianach, wyszło mi, że dziewczyna chyba ma alabastrowy niemal, biały bardzo i blady odcień skóry, tak?
Poza obróbką, przede wszystkim zły grymas - "uśmiech". Mnie się nie podoba, ale jeśli to najlepsze na co dziewczynę stać, to niech już będzie... ewentualnie nie uśmiechać się. Niezdecydowany kadr - albo centralnie, albo... zdecydowanie niecentalnie. A tak, mamy taki nijako z pociętymi wloskami po prawej na dodatek. Ciachnij z obu stron mocno, tak że znikną czernie - inne zdjęcie będzie, ale czy aby nie lepsze?

Ogólny odbiór powyższego zdjęcia - kosz. Po obróbce - nawet ujdzie (jak będziesz chciał to pokażę, co udało mi się z JPEGa wydłubać, choć RAW tu jest niezbędny, ale kierunek można pokazać jakiś).

Sztolcman
03-06-2009, 17:40
Zgadzam się z mOSAdem. Też się nim pobawiłem i po obróbce zdjęcie wiele zyskuje. Światło samo w sobie jest ciekawe, tylko kolor popsuł odbiór. Po rozjaśnieniu i zdjęciu żółci i czerwieni robi się naprawdę fajne.

altrey
03-06-2009, 17:54
Witam

Kurcze pierwsza mysl jaka mi sia nasuwa po obejrzeniu tej foty ze to facet byl ;) .... kurcze no jak patrze caly czas i ciagle go tam widze nie wiem czemu....

POzdrawiam,
Pawel

mOSAd
04-06-2009, 23:56
Takie rysy...

streetfighter69
06-06-2009, 00:27
To wlasciwie fota z takiej luznej sesji, bez wizazu i przygotowania. Strzelalo czterech fotografow, jeden przez drugiego i bardziej przypominalo to testowanie nowch lamp niz prawdziwa sesje :) Obrobke poprawilem sam juz po wrzuceniu zdjecia na forum i jest duzo lepiej ale to zdjecie i tak nie powedruje do portfolio hehe ;D Jutro prawdziwa sesja wiec trzeba bedzie sie sprezyc.