Zobacz pełną wersję : Capture NX2 Vs Apple Aperture2
Gregez1975
01-06-2009, 23:07
Witam,
Przymierzam się do zakupu jednego z tych programów - abstrahując od platformy komputerowej: który z nich można uznać za lepszy? W Capture NX2 podoba mi się intuicyjność i AI programu. Czy ktoś ma doświadczenia z softem Apple?
Oba programy są w zbliżonej cenie. Czy są równie przyjazne i oferują podobne możliwości? Osobiście skłaniam się do Capture bo to Nikon a więc pewnie z NEFów wyciśnie więcej?
marszull
01-06-2009, 23:28
moim zdaniem najlepiej przetestowac triale i wybrac to co Ci bardziej bedzie odpowiadac
ja testowalem LR i Aperture i wybralem LR
ale moj kolega przy podobnych testach wybral Aperture
i obydwaj jestesmy zadowoleni ;-)
PS co do NX to za bardzo nie znam (tez chwileke testowalem ale mi zupelnie nie odpowiadal), ale na pewno duzy plus to czytanie ustawien aparatu przy rawach nikonowskich
Capture NX i intuicyjność programu? :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen: z której strony? Chociaż właśnie w w tej chwili obrabiam fotki w tym anty-wyznaczniku wszelkiej przyjemności obróbki zdjęć i ze smutkiem stwierdzam, że kolory, szczególnie po zaaplikowaniu jakiejkolwiek korekty, są o niebo lepsze od tych w ACR 5.4 :evil: ten program jest tak beznadziejny, że trzeba mieć do niego naprawde sporo cierpliwości. No i wydajność - w nikonie chyba nie słyszeli o czymś takim jak więcej niż jeden rdzeń. W CS4 praktycznie wszystkie operacje na rawie odbywają się w czasie rzeczywistym, tutaj trzeba mimo naprawdę mocnego kompa (Q9550 @ 3.6 ghz) czekać na najprostsze rzeczy jak korekta ekspozycji całymi wiekami :cry:
Przymierzam się do zakupu jednego z tych programów - abstrahując od platformy komputerowej: który z nich można uznać za lepszy? W Capture NX2 podoba mi się intuicyjność i AI programu. Czy ktoś ma doświadczenia z softem Apple?
Oba programy są w zbliżonej cenie. Czy są równie przyjazne i oferują podobne możliwości? Osobiście skłaniam się do Capture bo to Nikon a więc pewnie z NEFów wyciśnie więcej?
Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie co jest dla ciebie najważniejsze :jakość zdjęć czy szybkość działania. . Jeśli to pierwsze to nie znajdziesz lepszego programu od NX2. Poza tym w Aperture nie mozna selektywnie zmieniać wybranej części zdjęcia co dla mnie jest minusem na dzień dobry.
tutaj trzeba mimo naprawdę mocnego kompa (Q9550 @ 3.6 ghz) czekać na najprostsze rzeczy jak korekta ekspozycji całymi wiekami :cry:
To musisz mistrzu mieć niezły bajzel na swoim kompie :mrgreen: Posiadam jednego z wolniejszych dwurdzeniowców i nie widzę tego co ty widzisz. NX2 nie jest może rekordzistą w prędkości działania, ale można z nim spokojnie pracować . Wystarczy trochę "myków" wykonać.
Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie co jest dla ciebie najważniejsze :jakość zdjęć czy szybkość działania. . Jeśli to pierwsze to nie znajdziesz lepszego programu od NX2. Poza tym w Aperture nie mozna selektywnie zmieniać wybranej części zdjęcia co dla mnie jest minusem na dzień dobry.
Da sie, ale trzeba uzywac dedykowanych wtyczek, ktore niestety nie sa tanie :-(
To musisz mistrzu mieć niezły bajzel na swoim kompie :mrgreen: Posiadam jednego z wolniejszych dwurdzeniowców i nie widzę tego co ty widzisz. NX2 nie jest może rekordzistą w prędkości działania, ale można z nim spokojnie pracować . Wystarczy trochę "myków" wykonać.
No może z wiekami przesadziłem, ale o ile w ACR wszystko dzieje się w czasie rzeczywistym, o tyle w NX2 przy korekcji ekspozycji muszę poczekać juz sekundę. To razy 500 zdjęć daje 10 minut zaprzepaszczonych na samym poprawianiu ekspozycji. Przy czym w ACR jadę suwakiem płynnie i widzę "o, tutaj jest już na tyle jasno/ciemno na ile potrzeba".
W NX przesuwam lekko - czekam sekunde - za ciemno - przesuwam lekko - za jasno - czekam sekundę - trafiam. Syfu nie mam, gdyby był, to i ACR by się wlókł, a tymczasem śmiga jak należy. Widzę, że ACR do praktycznie każdej czynności używa 2 rdzeni, czasem 3, czasem 4. NX2 chyba jeszcze nie zauważył dobrodzejstwa więcej niż jednego rdzenia.
Da sie, ale trzeba uzywac dedykowanych wtyczek, ktore niestety nie sa tanie :-(
My tu nie o wtyczkach a o programie . Aperture 2 na czas obecny tego nie ma i basta :)
No może z wiekami przesadziłem
Fakt
To razy 500 zdjęć daje 10 minut zaprzepaszczonych na samym poprawianiu ekspozycji
Skoro 10minut to taka ogromna strata, NX2 zdecydowanie nie jest stworzony dla ciebie . Podjąłeś słuszną decyzję :mrgreen:
northrop
03-06-2009, 00:24
tutaj trzeba mimo naprawdę mocnego kompa (Q9550 @ 3.6 ghz) czekać na najprostsze rzeczy jak korekta ekspozycji całymi wiekami :cry:
zamiast patrzec na swojego procka, to zrob sobie przysluge i zobacz ile pamieci zjada ten program, to sie przekonasz dlaczego jest taki, a nie inny efekt. NX to po prostu notoryczny zjadacz pamieci. ;)
Skoro 10minut to taka ogromna strata, NX2 zdecydowanie nie jest stworzony dla ciebie . Podjąłeś słuszną decyzję :mrgreen:
W sumie 10 minut wyszło mi z najprostszych obliczeń, w praktyce jest znacznie dłużej. Każda czynność na każdym zdjęciu trochę trwa, a jak się człowiek przyzwyczai do lepszego, to mu ciężko wrócić. Od 3 dni intensywnie korzystam z NX2 i nawet mi sie zaczyna podobać, ale zdania w kwestii wydajności nie zmienię. W Nikonie nie wiedzą, co to dobra optymalizacja.
zamiast patrzec na swojego procka, to zrob sobie przysluge i zobacz ile pamieci zjada ten program, to sie przekonasz dlaczego jest taki, a nie inny efekt. NX to po prostu notoryczny zjadacz pamieci. ;)
Program na rawach zjada mi nie więcej niż 1.5 gb, cache na dysku wyłączyłem, odszumianie wyłączyłem. Przy 4gb pamięci nie wydaje mi się, żeby było to problemem.
Aaa, może ktoś wie : czy zapisując rawy w 14 bitach otwierają się one właśnie z takich próbkowaniem? Bo w ACR trzeba na wejściu zmienić 8 bit na 16 bit.
babatikididoba
03-06-2009, 21:53
ze smutkiem stwierdzam, że kolory, szczególnie po zaaplikowaniu jakiejkolwiek korekty, są o niebo lepsze od tych w ACR 5.4 :evil: ten program jest tak beznadziejny, że trzeba mieć do niego naprawde sporo cierpliwości.
Co do tych kolorów, też jestem w rozterce!
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=101343
Ale kombinuje z tym tematem................