PDA

Zobacz pełną wersję : Dylemat N70-300 VR czy Sigma 300/4

Wojdus
01-06-2009, 18:40
Witam
Jestem nowym nikonistom i forumowiczem tej zacnej stronki,którą od dłuższego czasu przeglądam.

Już parokrotnie skorzystałem z porad i uwag ,jakie tutaj zamieszczacie.

Ale nie obwijając w bawełnę mam prośbę do koleżeństwa.Mam dylemat z kupnem obiektywu. Wybrać nowy N 70-300 VR,czy też zdecydować się na zakup na Allegro używanej Sigmy 300/4 ,(o której nie mogę znależć nic konkretnego w internecie-może ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z tym obiektywem?).Obiektyw ma służyć do robienia zdjęć zwierzaczków i kwiatów,a będzie podpięty do D300.
Czekam z nadzieją na Wasze komentarze i sugestie.

noktoto
01-06-2009, 19:54
Witamy na forum!

O Sigmie akurat jest dyskusja parę tematów niżej, o Nikkorze jest na forum mnóstwo informacji. Natomiast faktycznie chyba nie ma porównania tych szkieł.

Jako że byłem posiadaczem Sigmy 300/4 TeleMacro (tylko tą wersją warto się interesować), a obecnie używam 70-300VR to wydaję mi się że mogę Ci trochę pomóc.

Sigma jest oczywiście jaśniejsza, ale przy pełnym otworze to niestety mydło (przynajmniej mój egzemplarz tak miał), po przymknięciu do f5,6 robi się natomiast ostra i jak dla mnie ma lepszą plastykę od Nikkora, a także dużo ładniejszy bokhen. AF działa w niej dość ślamazarnie, pomaga ogranicznik. Minimalna odległość ostrzenia, wyraźnie mniejsza niż w 70-300 VR, pozwala na odwzorowanie 1:3 co niewątpliwie może się przydać przy zdjęciach kwiatków. Ciekawym patentem jest wbudowana osłona przeciwsłoneczna, a cały obiektyw to typowa stara solidna konstrukcja - dużo metalu :) Jest też mocowanie do statywu. Bez problemu działa z konwerterami 1,4x (ja osobiście wolę kadrowanie programowe).

Nikkor jest natomiast szkłem dużo bardziej uniwersalnym i poręcznym, a wciąż przyzwoitym optycznie, dodatkowo posiadającym szybki AF i stabilizację. Warto pamiętać, że przy 300 mm ten obiektyw spisuje się gorzej (ostrość gorsza od Sigmy) niż w reszcie swojego zakresu.

Ja wybrałem Nikkora (który mi się właśnie popsuł :( ).

Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem sytuację.

Pozdrawiam

Wojdus
01-06-2009, 22:48
Dziękuję >noktoto< za porównanie szkiełek i rozjaśnienie moich szarych komórek ,co pomoże mi w podjęcie decyzji w sprawie kupna obiektywu .