Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Ghost army
http://fc09.deviantart.com/fs44/f/2009/152/8/6/861e7f336ad1257a4fe80f0f1ba66f2e.jpg
Ostateczna wersja z naniesionymi wszystkimi koniecznymi poprawkami:
http://fc09.deviantart.com/fs44/f/2009/152/b/4/b444421afad485df907c8a905d4bd62c.jpg
dawidlawecki
01-06-2009, 17:32
pyszne :)
Marcin T
01-06-2009, 17:39
Piękne jak każda z Twoich prac :)
Coś tam się dzieje na zboczu góry schodzącym do wody ale to pryszcz ;)
Ops, ale wtopa. Trzeba poprawić bo to wcale nie taki pryszcz. Dzięki za zwrócenie uwagi.
malasana
01-06-2009, 18:22
Rewelacja...
Kontur masywu wydaje się być rozmazany; kompozycja kapitalna. Czy to zdjęcie jest wykonane w HDR?
Pięknie. Trzymasz poziom wysooooko ... :)
Ładne zdjęcie, ale "butelka" (nie pamiętam tytułu wątku) o wiele bardziej mi się podobała, nawet dużo bardziej ( było wręcz rewelacyjnie) :)
Ładne zdjęcie, ale "butelka" ( było wręcz rewelacyjnie) :)
Do diabła z butelką :-D.
Ależ ładne to BW. A te kamyki - miód - malina.
Kadrowo również.
Coś sobie ostatnio wysoko postawiłeś tę ... lub tą ..... no ..... poprzeczkę :-D.
Gratki
Niestety nie mogę edytować swojego postu by podmienić plik z poprawioną krawędzią klifu.
Co do pytania czy to HDR to odpowiedź brzmi, ze to tylko 1 RAW.
Dziękuję Szuwarku. Raczej idę inną drogą, czyt. wszystko spod znaku "mroczne i ponure".
Tutaj jest poprawiona wersja choć ciągle muszę przy niej podłubać: link (http://fc00.deviantart.com/fs46/f/2009/152/0/f/0f2033476f159521ae38ee9e186b9227.jpg) .
borregaard
01-06-2009, 20:32
Noooo,Panie Kolego...tylko pochwalić wypada...:-D
Leatherface
01-06-2009, 21:27
Muszę naczytać się jakichś tutków, książek, nie wiem... Bo im dłużej jestem na forum tym większe braki w obróbce widzę u siebie ;)
Klasa jak zwykle.
Świetny pomysł i wykonanie. Po poprawce, jeszcze lepsze.
no nooooooo chylę czoło...
baaaaaaaaaaaaaaaaaaaajera ;-) zazdroszczę tych przechadzek
pozdrawiam
Nikonozaur
01-06-2009, 23:03
"Pryszcza" już nie ma - zostały same skwarki. Bardzo na tak.
Extra, naprawde extra!!!!! Piekne BW, a kadr rewelacja. Kulten, ile Ty razy chodzich w plener, w tygodniu?
Extra, naprawde extra!!!!! Piekne BW, a kadr rewelacja. Kulten, ile Ty razy chodzich w plener, w tygodniu?
Hehe, dzięki, no cóż, to zdjęcie jest z szuflady i pstryknąłem je 28 grudnia ubiegłego roku. Dziś tylko przeglądając archiwum rawów się na nie natknąłem i obrobiłem :) . Ale odpowiadając na pytanie focę mniej więcej 2x w tygodniu :-D.
kolejne bdb :-D ( a ja nie lubie b/w jednak mimo to - podoba sie )
Polsar74
02-06-2009, 11:51
bomba - pochwalisz się trochę jaką techniką robisz takie śliczności ?
No i po co się rozpisywać - bardzo dobre i tyle :D
Choć ja osobiście ostatnio jestem za agresywnymi bw, mocno kontrastowymi to i tak mi się podoba.
bomba - pochwalisz się trochę jaką techniką robisz takie śliczności ?
Musisz sprecyzować pytanie :) .
No i po co się rozpisywać - bardzo dobre i tyle :D
Choć ja osobiście ostatnio jestem za agresywnymi bw, mocno kontrastowymi to i tak mi się podoba.
Tylko, że wtedy zginęłyby szczegóły w cieniach.
A tak w ogóle to nie jest to do końca bw :) dzięki czemu można zachować dużo więcej detali.
Polsar74
02-06-2009, 17:39
Musisz sprecyzować pytanie :) .
ok - czym / jakie ustawienia czasu|przysłony/ ile obróbki - konkretnie w tym przypadku ?
Kolejne świetne zdjęcie! Gratki!
Połączyłem posty żeby było widać poprawki :)
Następnym razem wyślij do mnie PW to Ci podmienię zdjęcie :)
A co do samego zdjęcia to jest naprawdę niezłe ;-)
ok - czym / jakie ustawienia czasu|przysłony/ ile obróbki - konkretnie w tym przypadku ?
Model: NIKON D200
Shutter Speed: 5 second
F Number: F/8.0
Focal Length: 10 mm (Sigma 10-20)
ISO Speed: 100
Date Picture Taken: Dec 28, 2008, 4:15:35
Zamontowanego miałem tylko polara. Jedna ekspozycja. 1 RAW. Obróbka zaczęła się od przebudowy do kwadratu i wyprostowania. Następnie Zdjąłem kolor blue i cyans na -50 i znacznie odjąłem im światła. Pozostałe kolory też zredukowałem ale nie do końca. Tak by uniknąć czystego bw. Dokonałem tego w Hue/Saturation. Następnie chyba z 2x jeśli pamięć mnie nie myli dałem czarny gradient na 20% krycia i na overlay. Potem o tej samych atrybutach dałem jeszcze 2x gradient ale o innej tonacji lekko żółtawej i delikatnym granacie. Potem dopieszczenie Dodgem i Burnem i czasami Spongem jeśli gdzieś kolor zbyt mocno się przebił. To w sumie zajmuje najwięcej czasu bowiem na podglądzie 100% dokładnie przeglądam całe zdjęcie by nic mi nie umknęło. Na koniec ostrzenie metodą polecaną przez kolegę Światło czyli 2x sharpen na 1.6 docelowego rozmiaru i na zduplikowanej warstwie by móc odjąć w razie gdzieniegdzie siłę efektu. Możliwe jeszcze, ze dałem linear contrast :) .
I to wszytko.
Jeszcze raz wielkie dzięki za tak pozytywny odbiór mojej pracy.
Jarku - będę pamiętał następnym razem :) . Dzięki .
Polsar74
03-06-2009, 09:06
piękne dzięki :-)
Proac150
03-06-2009, 10:19
Krawędź wody rewelacja, całość mroczna i piękna
Pablo 77
03-06-2009, 13:22
Bardzo ciekawy motyw i wykonanie.Za kolegami poziom wysoki:)
Leatherface
03-06-2009, 13:44
Kulten, czytając opis wykonania tej fotki miejscami nie czaję o co biega... Jakie książki / strony w necie przeczytać? :D (wiem, głupie pytanie)
Kulten, czytając opis wykonania tej fotki miejscami nie czaję o co biega... Jakie książki / strony w necie przeczytać? :D (wiem, głupie pytanie)
Najlepsza metoda to oglądanie zdjęć innych oraz powolne dłubanie w PSie by wypracować sobie własne metody. W życiu nie przeczytałem żadnej książki. W necie jedyna rzecz z jakiej skorzystałem to ten fragment o metodzie ostrzenia.
Piotr_ek
03-06-2009, 14:57
Kulten, czytając opis wykonania tej fotki miejscami nie czaję o co biega... Jakie książki / strony w necie przeczytać? (wiem, głupie pytanie)
Żadna filozofia. Kulten po prostu wie jakie narzędzie służy do uzyskania jakiego efektu. Posiedzisz rok w Photoshopie to się nauczysz. Żadna książka ani tutek nic Ci nie dadzą. Po prostu musisz sam wiedzieć co chcesz mieć na zdjęciu i do tego dążyć za pomocą dostępnych narzędzi. Myślę, że jedyną stosowną lekturą jest podręcznik/instrukcja PSa oraz doskonalenie własnej inwencji twórczej. Bo tak jak widzisz w przypadku kultena - PP to jedno a kadr, ekspozycja, kompozycja to drugie... i jedno z drugim musi grać.
pozdr, P.
Piotrku, już wiem kto będzie mnie bronił jak coś przeskrobię :mrgreen: .