PDA

Zobacz pełną wersję : Zasilanie lampy błyskowej

ropusz
01-06-2009, 15:28
Witam,
Co będzie najlepsze do zasilenia lampy błyskowej. Standardowo używam Eneloop-y ale zauważyłem, że dość długo się ładują po każdorazowym odpaleniu. Miałem w zapasie zwykłe alkaiczne ale to była dopiero tragedia.

Czy Waszym zdaniem lepsze są zwykłe akumulatory czy baterie typu Eneloop (GP Recyko). Jaki konkretnie model polecacie?

tomek20stencel5
01-06-2009, 17:34
Według niektórych najlepsze są baterie, bo mają większe napięcie i ponoć przez to szybciej się ładują, ale moim zdaniem tylko aku, bo nie wiem czy ktoś się dokupi tylu baterii. A aku to raczej tylko eneloop i gp recyko.

ropusz
01-06-2009, 17:52
Taki eneloop ma tą zaletę, że się szybko nie rozładowuje nie używany. Ale ma też mniejszą pojemność od zwykłego akumulatorka. Jak dla mnie to trochę za długo trzeba czekać pomiędzy kolejnymi ujęciami z Eneloopami. Jak to wygląda ze zwykłymi akumulatorkami?

Majek
01-06-2009, 23:16
Aleś teraz pojechał... Moje doświadczenia z Eneloopami są zgoła inne. Na dobrze naładowanych aku robię serię kilku zdjęć (przy zerowej kompensacji FV), czyli z moją puszką, ok. 3 kl/s. Z resztą, o Eneloopach było już tyle pisane na forum, że chyba nie ma sensu pisać więcej...

pacyf
01-06-2009, 23:42
Witam,
Co będzie najlepsze do zasilenia lampy błyskowej ...

Jeśli to jest SB-800/900 to najlepiej SD-8A. Co do tego wsadzisz ma już mniejsze znaczenie.

sote
02-06-2009, 10:31
Moje eneloopki tez laduja sb-800 szybciutko, w porownaniu z GP 2500mAh (troche starszymi) laduja lampiszona szybciej.