PDA

Zobacz pełną wersję : Pecherzyk powietrza na soczewce .Co z tym zrobic?

patcash77
01-06-2009, 00:41
Witam wszystkich!
Kilka miesiecy temu kupilem nowego nikkora 70-200 /2.8 vr a dzisiaj pierwszy raz go wyczyscilem.Spojrzalem na tylna soczewke pod swiatlo i dostrzeglem tam maly pecherzyk powietrza! Przyznam, ze bylem tym bardzo zaskoczony?Zastanawiam sie ,czy taka sytuacja miesci sie w normach jakosciowych nikona ,czy jest to ewidetna wada?Szczerze mowiac nie zauwazylem zeby to mialo jakis wplyw na zdjecia ale mimo to troche sie tym faktem zmartwilem.Moze ktos z was ma wiedze na ten temat i powie mi ,czy moge zadac wymiany tego obiektywu badz wymiany samej soczewki poniewaz jest on ciagle na gwarancji?Dziekuje z gory za pomoc i pozdrawiam serdecznie.

MirM
01-06-2009, 00:45
Jak na gwaracji, to do serwisu (wcześniej do nich wyślij e-mail z opisem problemu i umów się na termin).

velaskez
01-06-2009, 01:44
Ale, że w środku? W szkle?

Kosher
01-06-2009, 08:35
:shock::shock::shock: tyle że z drugiej strony nie chce mi się w to wierzyć... Możesz jakoś zrobić zdjęcie tego przypadku?

patcash77
01-06-2009, 16:47
Dokladnie w szkle .Jestem pewien ,ze to babelek bo patrzylem na niego przez lupe.Nie mam niestety zadnego macro zeby to dokladnie sfotografowac ale moze uda mi sie pozyczyc to zamieszcze klka zdjec.Ja sam nie moge w to uwierzyc,mam jezcze kilka nikonowskich szkiel tej klasy i niczego podobnego sie w nich nie dopatrzylem?Dziekuje za odpowiedzi.

rastula
02-06-2009, 10:30
Dokladnie w szkle .Jestem pewien ,ze to babelek bo patrzylem na niego przez lupe.Nie mam niestety zadnego macro zeby to dokladnie sfotografowac ale moze uda mi sie pozyczyc to zamieszcze klka zdjec.Ja sam nie moge w to uwierzyc,mam jezcze kilka nikonowskich szkiel tej klasy i niczego podobnego sie w nich nie dopatrzylem?Dziekuje za odpowiedzi.

ech - wszystko schodzi na psy - we flagowym szkle nikona taka mufa - no ale mercedesy się na widok łosia też wywracały ;-)

wigi
02-06-2009, 11:52
Dokladnie w szkle .Jestem pewien ,ze to babelek bo patrzylem na niego przez lupe.Nie mam niestety zadnego macro zeby to dokladnie sfotografowac ale moze uda mi sie pozyczyc to zamieszcze klka zdjec.
Jak nie zobaczę, to nie uwierzę ;)

czto
02-06-2009, 20:22
Mam podobnie w 17-55. Tylna wew soczewka przy samej ściance. Nie wiem co to, ale stwierdziłem, że skoro nie przeszkadza mi w fotografowaniu, to niech sobie tam siedzi.

zaqer
02-06-2009, 20:28
Postaraj się zrobić foto tego szkła bo przypadek trzeba przyznać ciekawy.

slider
02-06-2009, 21:01
W mojej 50'tce tez jest ale mi to nie przeszkadza raczej

Przemek Paśnik
02-06-2009, 21:04
W mojej 50'tce tez jest ale mi to nie przeszkadza raczej

Łączymy się z Tobą w bólu, ale 70-200 to trochę inna półka cenowa...:-P

dominikmiz
02-06-2009, 21:18
Dawaj na gwarancje do serwisu...ale nie wieze ze cos takiego mogl zrobic nikon...a teraz małe wyjasnienie moglo sie tak stac przy wytłaczaniu soczewki mogło do roztopionego szkla dojsc powietrze...ale z tego co mi sie wydaje nie powinno dojsc to do uzytku dziennego bo na tasmie produkcyjnej z tego co mi wiadomo sa ludzie za to odpowiedzielni a blizej za sprawdzanie wszystkich częsci jesli niewiadomo o co chodzi to chodzi o kase...czyli czym wiecej sprzedza tym wiecej w kasie a co z tego ze jakis tam czlowieczek powie ze ma pecherzyk na soczewce...:D ale moim zdaniem to juz nie pierwsze niedociagniecie z strony nikona np. pecherzyki na soczewkach,odklejajace sie gumy w aparatach itp....Życze powodzenia i życze też wymienienia szkla jesli sie na to zgodza i obejrzyj je do okola po powrocie z serwisu i przed wyslaniem tez czy nie ma jeszcze jakis niedociagniec...
Pzdr.Dominik

Kosher
02-06-2009, 21:22
Już widzę teraz wszystkich grzebiących w torbach i szukających swoich pęcherzyków...

PRR
02-06-2009, 21:50
Nawet mi to do głowy nie przyszło.

Nie szukaj dziury tam... gdzie jej nie widać :D

_Bobo_
02-06-2009, 23:24
Nawet mi to do głowy nie przyszło.

Nie szukaj dziury tam... gdzie jej nie widać :D

Mi takie rzeczy też do głowy nie przychodziły, zwłaszcza jak kupowałem nowy sprzęt, tylko że potem jest problem np. ze sprzedażą, jak się czegoś na początku nie zauważy... Ostatnio podczas oględzin mojego szkła, kupujący wypatrzył coś takiego:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.sebastianeichler.republika.pl/35.jpg)

O sprzedaży szkła mogę na razie zapomnieć... Pomijając fakt, że takie przypadki powinny być wyłapane na kontroli jakości, a nie trafić na rynek.

deep
02-06-2009, 23:34
Kontroli jakości nie ma od dawna i już nie będzie, takie czasy. Wszechobecna tandeta i niedoróbki w każdym segmencie cenowym, od 1zł do 600000zł (w każdej dziedzinie życia)

marcin_G
03-06-2009, 10:46
moglo sie tak stac przy wytłaczaniu soczewki mogło do roztopionego szkla dojsc powietrze
Jakim wytłaczaniu? Najpierw odlewany jest blok szkła optycznego (płaski), następnie z niego wycinane są krążki o średnicy soczewki, następnie proces szlifowania i polerowania. Potem napylanie powłok.
Pęcherzyk powietrza eliminuje szkło z dalszej obróbki! Zaglądałem w setki Nikkorów, rozbierałem/serwisowałem/czyściełm dziesiątki manuali, i NIGDY w żadnym Nikkorze nie spotkałem bąbla powietrza. Tylko raz w Pentaconie DDR coś takiego widziałem.
Nie uwierzę, że w 70-200/2,8 jest pęcherzyk powietrza. Coś takiego nie ma prawa zdarzyć się w żadnym obietywie (nawet tych kitowych plastixach), w żadnej lornetce / lunecie / dalmierzu / mikroskopie / teodolicie marki Nikon

zakwas
03-06-2009, 11:15
Już widzę teraz wszystkich grzebiących w torbach i szukających swoich pęcherzyków...

Pogrzebałem, i stwierdzam, że moje dwa pęcherzyki, lewy i prawy, są OK.:mrgreen:

Kosher
03-06-2009, 19:34
Pogrzebałem, i stwierdzam, że moje dwa pęcherzyki, lewy i prawy, są OK.:mrgreen:

:mrgreen::mrgreen::mrgreen: