Zobacz pełną wersję : Akty delikatnie światłem malowane
Sculptoris
31-05-2009, 21:30
Witam!
Chodzi mi o zdjęcie tego typu (źródło (http://www.maxmodels.pl/pokaz_foto_812650.html)):
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.maxmodels.pl/zarzadzaj/portal/galerie/13803/73036.jpg)
Zawsze marzyło mi się wykonanie zdjęcia w podobnym klimacie, ale totalnie nie wiem jak się za to zabrać. Da radę w warunkach domowych? Domyślam się, że należy zadbać o ukrycie wszelkich powierzchni odbijających światło, aby nie doświetlać miejsc, które mają pozostać niedoświetlone. Czyli koniecznie czarne tło... najlepiej by było stworzyć coś w rodzaju namiotu?
Jakie oświetlenie do tego można wykorzystać? Lampa błyskowa się nada? Tyle, że powinna błyskać bardzo delikatnie, aby tylko musnąć ciało modelki? Jakoś ukierunkować jej światło np. kartonowym rulonem?
ISO powinno być jak najniższe aby nie łapać światła otoczenia? Do tego krótkie czasy?
Przede wszystkim należy użyć światła kontrowego o - w miarę możliwości - skupionej wiązce. Zwykle używa się lampy studyjnej z wrotami, plastrem miodu, lub jeszcze lepiej softboxa z rastrem paskowym. Można też nie cudować, tylko odsunąć osobę maksymalnie od tła (ścian, mebli) z tyłu i przysmażyć zwykłą sabiną na full, a jeśli jednak w tle coś wyjdzie to wyplamkować toto w Photoshopie.
Sculptoris
31-05-2009, 21:45
Na maksa? No to mnie zaskoczyłeś bo jest odwrotnie niż przypuszczałem. Niestety nie dysponuję lampami studyjnymi a tym bardziej plastrami miodu. Tutaj fakt, jest kontra, ale nie muszą to być dokładnie takie ujęcia. Akurat w przykładzie zapodałem z takim oświetleniem, ale podobałoby mi się również bez tej kontry.
Czy w plenerze byłoby łatwiej uzyskać podobne efekty? Na pewno można wybrać miejsce w którym tło jest baaaardzo daleko.
barracuda
31-05-2009, 21:52
No mnie też zaskoczyłeś tym błyskiem na maksa. Możesz rozwinąć tą myśl i opisac technikę? Ja jak próbowałem zrobic tego typu zdjęcie to raczej dawałem minimum światła, i starałem się uzyskac wąską wiązkę...
Prosta sprawa - chodzi o to, by zarejestrować modelunek kontry, który ładnie obrysowywuje nam formę ciała modelki, a nie światło zastane i błądzące. Dlatego mocno smażysz i przymykasz przysłonę, dzięki czemu eliminujesz tło. W plenerze może być łatwiej, bo nie będzie problemów ze światłem błądzącym - o ile zdjęcia zrobisz wieczorem lub w nocy, przy niewielkiej ilości światła zastanego.
mozesz tez skupic wiazke swiatła np zastawkami po bokach sabiny
Sculptoris
09-06-2009, 17:00
Właśnie coś w ten deseń będę próbować zmontować. Dzięki za rady, jeśli jednak ktoś jeszcze ma ochotę uzupełnić to bez krępacji proszę :-)
barracuda
10-06-2009, 13:11
Właśnie coś w ten deseń będę próbować zmontować. Dzięki za rady, jeśli jednak ktoś jeszcze ma ochotę uzupełnić to bez krępacji proszę :-)
I jak idzie...?:)
Sculptoris
10-06-2009, 17:13
Próbuję się zsynchronizować z modelką ;-) Jak coś z tego wyjdzie pewnie wrzucę pod akt :-)
Sculptoris
16-06-2009, 19:29
A jeszcze jedno... jakim najlepiej pomiarem? Punktowy i matrycowy chyba nie bardzo. Centralnie ważony?
Sculptoris
16-06-2009, 19:59
Po histogramie raczej nie bardzo, bo będzie mocno w lewo. Dla przykładu patrzę na histogram zdjęcia zamieszczonego w tym wątku i co widzę? Niewiele. Gdyby chociaż jakieś piki.
I właśnie to niewiele masz w tym miejscu zobaczyć.
Sculptoris
16-06-2009, 20:03
Jak będzie ciemno jak w... to zobaczę dokładnie tyle samo :-P
Jak będzie całkiem ciemno, to nie zobaczysz tej górki z lewej. Ona właśnie taka ma być - b. mocno dosunięta do lewej. Cały modelunek jest oparty na b. ciemnych walorach w cieniu podkreślonych linearnym rysunkiem w światłach - tego drugiego na histogramie nie widać, bo jest tego mało.
Sculptoris
16-06-2009, 20:09
Hmmm... no w sumie tak to jest jak się na sucho gada. Muszę w końcu trzasnąć to zobaczę co i jak. Dzięki.