Zobacz pełną wersję : Interwalometr - jak ustawic?
Przewertowalem cala instrukcje, o interwalometrze przeczytalem z 5 razy a i tak nie moge skumac jak on dziala.
Ja mu ustawiam 1min, 2 interwaly i 2 zdjecia na interwal. Dla mnie logiczne jest, ze wtedy aparat zrobi dwa zdjecia, kazde w odstepnie 30sec (1min/2), a tu lipa. Aparat trzaska dwa zdjecia zaraz na poczatku, czekam ta minute i znowu. To jak w takim razie ustawic, zeby zdjecie bylo co 30 sec?
ustaw wartosc interwalometra na 30 sek ;)
1 zdjecie na interwal.
no i juz - bedziesz mial zrobione jedno zdjecie do 30 sek.
D.Anihilati
31-05-2009, 17:23
Ustawic interwal na 30 sec, 2 interwaly i 1 zdjecie na interwal.
interwał - 30 s
liczba interwałów - tyle ile potrzebujesz zdjęć
liczba zdjęć na interwał - 1
Ok, dobra, na to tez wpadlem, ale to lipa troche. W takim razie chce robic zdjecie co 15sec, a wiec ustawiam interwal na 15sec i 1 zdjecie. W takim razie wychodzi, ze max moge robic (999 / 4) minut zdjec, co daje te 250min, ktore rownaja sie raptem 4 godzinom. Raczej dobrze licze, prawda? A jak chce zdjecie co 5 sec, to wychodzi 999 / 12 = 12minut :/
o kurczaczki, 1 tys zdjęć to mało? 150 takich eksperymentów i kupujesz nowe body. Przy pracy na RAW bys musiał miec karty CF 64 GB by tyle fotek zmieścić. Do czego ci tak duże ilości zdjęć?
Jacku, do niczego. Po prostu znalazlem kolejny powod, dla ktorego warto zrobic OT, ba zeby zmienic na Canona:)
A tak powaznie, to chcialem porobic dzisiaj kilka eksperymentow i tak sobie ustawiam ustawiam te interwaly i cos mi nie pasowalo do mojego myslenia. Az moja kobieta zaczela sie ze mnie smiac, jak wyciagnalem instukcje:D
dlatego dla mnie camera control pro rzadzi w tych przypadkach. albo mc-30 :)
Szkoda sprzętu na takie zabawy (o ile to zabawa). Wbrew pozorom cyfrowa klatka też kosztuje.
no to przeciez jest 40 sekund
po cholere ci dluzsze ujecie?
olo
to juz zalezy. D40 czy 50 spokojnie starcza na filmiki poklatkowe hdtv, a jesli ma sie jeszcze do dyspozycji jakies czesciowo uszkodzone body to tym lepiej :) a juz abstrahujac od tego: te kilkaset klatek w ciagu kilku godzin nie jest zadnym problemem a mozna ciekawe rzeczy zrobic
Witam wszystkich forumowiczów . Mam Nikona Coolpix P610 , który też posiada interwał. Mam problem z ustawieniem czasu interwału, gdyż aparat ma od razu ustawiony ma najkrótszy czas 30s, a chciałem ustawić krótsze czasy i nie mogę zejść poniżej 30s ( w górę nie ma problemu). Co może być powodem ? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Jacek .