Zobacz pełną wersję : D40 nie łapie ostrości - silniczek nie pracuje.
adam0201
31-05-2009, 14:51
witam. mam takie pytanie dotyczace nikona d40. aparat przestal reagowac na polecenia tj. w ogole nie lapie ostrosci na trybie AF. silniczek poprostu nie pracuje. aparat oddalem na gwarancje i zarzadali oplaty 300 zł za wyczyszczenie metrycy bo stwierdzili ze to jest powodem... podziekowalem im bo wiem ze takie zabiegi sa tansze i wydaje mi sie ze zabrudzona metryca nie ma nic z tym wspolnego. Prosze was o pomoc i o rady co to moze byc gdzie z tym się udac ?
pozdrawiam adam.
D.Anihilati
31-05-2009, 15:09
Jaki silniczek?, w aparacie? a on kiedykolwiek pracowal? a on kiedykolwiek tam byl?
Zakladajac, ze NIE chodzi o to, ze masz problem z obiektywem, ktore nie ma wlasnego napedu autofocusa, to napisz cos wiecej - np. z jakim obiektywem masz ten problem?, czy podpinales inny obiektyw?, czy nie masz przelaczonego obiektywu i/lub aparatu w tryb MF?, czy pracujac w trybie MF uzyskujesz potwierdzenie ostrosci?
adam0201
31-05-2009, 15:34
jaki silniczek ? ten ktory jest odpowiedzialny za ostrosc ;) (nie znam sie)
obiektyw AF-S nikkor 18-55. na obiektywie jest przelaczone na auto w ustawieniach aparatu rowniez. na manualu wszystko jest wporzadku zlapie ostrosc itd
czy problem jest z obiektywem nie mam jak sprawdzic poniewaz posiadam tylko ten obietyw.
żółto-czarny
31-05-2009, 16:47
Jesli masz potwierdzenie ostrości w MF to pewnie trzeba wysłać do serwisu sam obiektyw. Niech coś zrobią z tym jego silniczkiem :)
SlaWasII
31-05-2009, 16:49
Obiektywy AF-S mają silniczki do AF wewnątrz w sobie. W body D40 nie ma silniczka do AF (tzw. śrubokręta). Jak oddałeś body bez obiektywu, to nie za bardzo mieli jak to naprawić.
Pożycz od kogoś obiektyw Nikon AF-S lub Sigma HSM i sprawdź, czy z tym obiektywem będzie działać
adam0201
31-05-2009, 19:07
na gwarancje oddałem obiektyw i body ;) ale poslucham rady i odesle jeszcze raz sam obiektyw ;)
Moze zanim wyslesz po raz kolejny posluchaj rad kolegow.......
Sprawdz wszystko dokladnie......jesli robisz wszystko prawidlowo to pewnie padl ci silniczek autofokusa w obiektywie.....zaobserwuj czy kreci ci sie obiektyw na koncu podczas gdy przytrzymujesz spust....
Wtedy juz bedziemy wiedzieli czy silnik dziala.....moze dla pewnosci znajdz na body aparatu dwa przyciski przy ktorych jest zielona kropka i przytrzymaj je razem kilka sekund to zresetuje ci ustawienia aparatu do ustawien firmowych, wiec jezeli cos namieszales to powinno wrocic do normy:D
A co do serwisu....jesli taka byla odpowiedz to wstyd.....chmmm a moze oni nie mowili o czyszczeniu matrycy tylko o czyszczeniu lub wymianie matowki???! wtedy ten koszt byl by realniejszy....no i moze ale pewien nie jestem....moze miec to wplyw na ostrzenie.....co na to reszta??
Af działający na zasadzie detekcji fazy nie używa matrycy do ustawiania ostrości, matryca mogłaby być cała upaćkana, nie miałoby to wpływu na działanie af (pomijając fakt, że podczas ustawiania ostrości matryca jest cały czas zasłonięta migawką...). Serwisowi być może chodziło o zabrudzenie czujników af, które znajdują się w dolnej części komory lustra. Podłącz inny, sprawny obiektyw AF-S lub HSM do swojego aparatu - jeśli af działa, to coś jest nie tak z Twoim obiektywem, jeśli nie działa - to z aparatem. Możesz też podpiąć swój obiektyw do innego, sprawnego body i sprawdzić gdzie jest problem.
SlaWasII
01-06-2009, 09:04
Dziwne to wszystko co tu czytam.
Skoro matryca jest droższa od matówki, to dlaczego czyszczenie matówki ma kosztować 300zł, gdy czyszczenie matrycy kosztuje 80zł?! Poza tym, ani matryca ani matówka nie biorą udziału w ostrzeniu. Do tego służy AF sensor unit. Ten artykuł (http://www.fotosite.pl/artykuly/sprzet-fotograficzny/zasada-dzialania-lupy-nastawczej-i-af-w-slr.html) warto przeczytać.
żółto-czarny
01-06-2009, 11:30
Skoro matryca jest droższa od matówki, to dlaczego czyszczenie matówki ma kosztować 300zł, gdy czyszczenie matrycy kosztuje 80zł?!
Chodzi o delikatną strukturę (fakturę) matówki, którą łatwo zarysować nawet delikatnym pędzelkiem. Poza autoryzowanym serwisem, nie wszystkie prywatne zakłady chcą się za to brać.
adam0201
01-06-2009, 14:51
witam. puki co nie mam jak sprawdzic obiektywu ani body bo wszyscy znajomi przewaznie uzywaja canon'y
obiektyw na koncu podczas gdy przytrzymuje spust ani nie drgnie wiec chyba jednak padl silniczek.
przy odbiorze sprzetu napewno mowili o metrycy nawet w papierach zwrotnych jest tak napisane :)
witam. puki co nie mam jak sprawdzic obiektywu ani body bo wszyscy znajomi przewaznie uzywaja canon'y
obiektyw na koncu podczas gdy przytrzymuje spust ani nie drgnie wiec chyba jednak padl silniczek.
przy odbiorze sprzetu napewno mowili o metrycy nawet w papierach zwrotnych jest tak napisane :)
No to juz cos wiemy.....jesli na obiektywie masz ustawione AF na "A" a nie na "M" i koniec obiektywu sie nie rusza to na 99% padl silnik SWM w obiektywie......
Jak nie masz gdzie sprawdzic to idz do sklepu i popros sprzedawce o pozyczenie obiektywu, wtedy sprawdzisz w sklepie:)
Tylko wciaz zastanawiam mnie dlaczego serwis odpowiedzial tak jak odpowiedzial skoro mieli i body i aparat???!
Aaaa i co to jest metryca?
wciaz zastanawiam mnie dlaczego serwis odpowiedzial tak jak odpowiedzial skoro mieli i body i aparat???!
Możliwe, że papiery wypełnia osoba, która nie ma pojęcia o tym co pisze - mogła źle usłyszeć, spojrzeć itp. itd i wpisała głupotę. To samo tyczy się rozmowy telefonicznej. Zabrudzenia na "głównej" matrycy (tej co rejestruje obraz) nie mają wpływu na pracę af, ze względu na to, co napisałem w poprzednim poście w tym temacie.
SlaWasII
01-06-2009, 18:29
Chodzi o delikatną strukturę (fakturę) matówki, którą łatwo zarysować nawet delikatnym pędzelkiem. Poza autoryzowanym serwisem, nie wszystkie prywatne zakłady chcą się za to brać.
To chciałbym jeszcze wiedzieć, ile kosztuje ta matówka?!
D.Anihilati
01-06-2009, 19:34
To chciałbym jeszcze wiedzieć, ile kosztuje ta matówka?!
ale nowa matowke tez Ci musi ktos zalozyc ;-)
Serwisowi być może chodziło o zabrudzenie czujników af, które znajdują się w dolnej części komory lustra.
Tylko, ze wtedy nie dzialalby tez "dalmierz elektroniczny", czyli potwierdzenie ostrosci przy MF. A z tego co napisal adam0201, z manualnym ostrzeniem nie ma problemu.
Jedyne co jeszcze moglbym podejrzewac po stronie korpusu to jakis problem ze stykami czy czyms (w koncu korpus musi przesylac informacje sterujace do silniczka w obiektywie) - sprawdzenie "podejrzanego" obiektywu z innym korpusem oraz sprawdzenie "podejrzanego" korpusu ze sprawnym obiektywem powinno rozwiazac sprawe po czyjej stronie jest wina.
SlaWasII
01-06-2009, 20:20
Dobrze, że żartujesz. He, he...
wyczyść styki na obiektywie.
hehe zapraszam http://www.youtube.com/watch?v=3IjSPL584zg&feature=PlayList&p=3519049621DBA87D&playnext=1&playnext_from=PL&index=16
D.Anihilati
01-06-2009, 23:34
hehe zapraszam http://www.youtube.com/watch?v=3IjSPL584zg&feature=PlayList&p=3519049621DBA87D&playnext=1&playnext_from=PL&index=16
rownie prosto wyglada czyszczenie matrycy ;P
albo i wymiana filtra AA czy co tam siedzi na matrycy ;P
rownie prosto wyglada czyszczenie matrycy ;P
albo i wymiana filtra AA czy co tam siedzi na matrycy ;P
zgadzam sie....:) ale przyznac musisz ze za pierwszym razem raczki lataja:D
hej moze spróbuj zresetować ustawienia?
kiedyś sobie przyblokowałam i pomogło :)
tatusiek
04-06-2009, 12:02
Sprawdź czy nie włączyłeś MF w body bo wtedy obiektyw niedrgnie nawet przy włączonym A przy obiektywie. I napisz czy na wszystkich trybach masz to samo.
ufff dobrze ze o tym nie wiedziałem jak usuwałem paprochy ze swojej - tak to pewnie bym sie zestersował i nie czyścił w warunkach polowych, siedząc na krawężniku .... aleś mnie przestraszył...
żółto-czarny
04-06-2009, 20:45
Ech, ludzie! Co wy wyprawiacie z tymi aparatami! Potem pełno narzekań, że sprzęt Nikona nie wytrzymuje skrajnych zachowań użytkowników, więc nie jest warty swej obecnej ceny ;-)
ciekawe co wreszcie się okazało z tą ostrością???
No tez jestem ciekaw:) Co na to panowie z serwisu:)
Może trzeba było wejść do Menu i nacisnąć opcję resetuj ustawienia ;)
Sprawdź czy nie włączyłeś MF w body bo wtedy obiektyw niedrgnie nawet przy włączonym A przy obiektywie. I napisz czy na wszystkich trybach masz to samo.
Kolego a możesz mi powiedzieć gdzie się włącza i wyłącza to MF w body? Też mam D40 i ten sam problem co tamten kolega i nie mogę tej funkcji znaleźć o której piszesz. Dzięki
Piotr
Aparat w któryś z trybów PASM, wciskasz "info", wciskasz "lupa +" i wchodzisz w 5tą opcję od góry
Aparat w któryś z trybów PASM, wciskasz "info", wciskasz "lupa +" i wchodzisz w 5tą opcję od góry
Myślałem że to jeszcze coś innego. W tej opcji mam cały czas nastawione na AF-A. Zostaje chyba seriws i wydaje mi się że to silniczek padł.
Pozdr.
Myślałem że to jeszcze coś innego. W tej opcji mam cały czas nastawione na AF-A. Zostaje chyba seriws i wydaje mi się że to silniczek padł.
Pozdr.
Byłem w Media Markt i sprawdzałem iny odbiektyw na moim body no i działa jak należy, czyli wynika z tego na 99% że padł silniczek w obiektywie. Czy ktoś wie czy jest sens naprawiać ten obiektyw (ile to może kosztować) czy lepiej kupić nowy 300-500 zł.
Pozdrawiam
Wojtek Mąka
19-07-2009, 19:02
Wiesz, ja miesiąc temu puściłem kilkumiesięczny, nieuzywany 18-55 VR za 280 PLN... na alle...
Który obiektyw jest lepszy, który warto kupić?
1/ Nikkor AF-S 18-55 f/3,5-5,6 G EDII (taki mam z uszkodzonym silniczkiem)
czy
2/ Nikkor AF-S 18-55 f/3.5-5.6 G VR DX (ten jest ze stabilizacją) ale nie ma EDII - nie wiem co to za skróty (cena ok 500 zł)
czy coś innego (tylko z Nikkora) polecacie w dobrej cenie do Nikona D40
Pozdrawiam
SlaWasII
19-07-2009, 21:01
EDII - nie wiem co to za skrót
ED. (Extra-low Dispersion) Oznaczenie szkła optycznego niskiej dyspersji, stosowane m.in. przez Nikona.
wasilewk
19-07-2009, 21:01
Który obiektyw jest lepszy, który warto kupić?
1/ Nikkor AF-S 18-55 f/3,5-5,6 G EDII (taki mam z uszkodzonym silniczkiem)
czy
2/ Nikkor AF-S 18-55 f/3.5-5.6 G VR DX (ten jest ze stabilizacją) ale nie ma EDII - nie wiem co to za skróty (cena ok 500 zł)
czy coś innego (tylko z Nikkora) polecacie w dobrej cenie do Nikona D40
Pozdrawiam
Gdybym ja był w Twojej sytuacji, to kupiłbym Nikkora 35mm.
wasilewk
19-07-2009, 21:40
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=107010
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=107010
Dziękuję za propozycję ale jednak zostanę przy 18-55 lub jeszcze zastanowię się nad 18-105. Przy tych obiektywach mam większe możliwości niż przy 35mm.
Polsar74
19-07-2009, 22:30
Dziękuję za propozycję ale jednak zostanę przy 18-55 lub jeszcze zastanowię się nad 18-105. Przy tych obiektywach mam większe możliwości niż przy 35mm.
pozornie :-P
Obiektyw naprawiony. Dałem go jednemu "szpecowi" od elektroniki. Podobno w obiektywie są luty wciskane (kabelki) Dziecko biegło i zahaczyło o aparat (był w futerale zawieszony na krześle) i musiał ten pasek lutu to pod tą siłą wylecieć w tym obiektywie. Kosztowało mnie to 230 zł ale obiektyw działa jak należy.
Grygolas
24-07-2009, 14:07
Kurza twarz to niewiele mniej niż jakbyś inny model kupił....Ja swój za niecałe 200 sprzedałem.
Naprawa bez sensu coś dokładasz i kupujesz nie Kita
Naprawa bez sensu coś dokładasz i kupujesz nie Kita
Wiem kolego że bez sensu, gościu miał zrobić do max 100 zł , żona obiektyw zawoziła i powiedziała że pilne i żeby do max 100 zł , w razie czego dzwonił i powiedział co jest grane i ile itd... w tym samym dniu gościu mi dzwoni i mówi że naprawiony i że chce 280. Ale się wkurzyłem, trochę potargowaliśmy ale nie za wiele... ale zrypaliśmy gościa na maksa. Tłumaczył się że dużo czasu zajęło mu znalezienie tej usterki i pasuje za to coś wziąć. No cóż, takie życie. Nikon by wziął nie 280 tylko pewnie 2800 zł, heh. Napewno nie polecę tej osoby innym przez takie zachowanie.
A tak na boku to jakby mi się trafił w dobrej cenie oczywiście nowy czy prawie nowy NIKKOR 35mm f/1.8G AF-S DX to bym się nad nim zastanowił -jak koledzy piszą że warto coś takiego mieć, poczytałem o tym sprzęcie i opinie są niezłe.