PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zrzut z ekranu......

harb
31-05-2009, 14:42
........zapraszam :-D

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img188.imageshack.us/img188/3098/dsc2591m.jpg)

większa wersja http://img46.imageshack.us/img46/92/dsc2591d.jpg

pozdrawiam :-D

morzon
31-05-2009, 14:46
Widoczek i kadr bardzo na tak. Z uwag to: jedynie dodałbym kontrastu (może nie jakoś duzo, ale jednak trochę ;) )
Co do ramki... to nie będę nic mówił :mrgreen:

kulten
31-05-2009, 14:49
Poza ramką wszystko pięknie.
Ładnie chmury się ułożyły, duży atrybut tego zdjęcia.

Marcin T
31-05-2009, 14:59
Ramkę potraktujmy jako eksperyment i pewną odmienność :) Jakby nie było powoduje ona u mnie wrażenie trójwymiarowości tej fotografii, niczym widok z okna.
Kolorki tym razem spokojniejsze i to na plus.

harb
31-05-2009, 15:01
nie kumacie ramki :mrgreen: jest w tytule fotki, to oczywiscie żart ok. wstawiam z tradycyjną

2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img200.imageshack.us/img200/2043/dsc2591kkopiakra.jpg)

kulten
31-05-2009, 15:02
I teraz nic nie psuje odbioru. Bardzo przyjemna fotografia.

morzon
31-05-2009, 15:04
Tak, teraz jest bardzo ok. I chyba dodałeś kontrastu ;)

harb
31-05-2009, 15:07
troszeczkę, o 3% sciemniłem fotkę co przełozyło się na kolory

jarek76
31-05-2009, 15:08
Ładny obrazek ale z ramką to Cię poniosło :)

harb
31-05-2009, 15:38
Ładny obrazek ale z ramką to Cię poniosło :)

:mrgreen:

borregaard
31-05-2009, 15:53
Poszaleć czasami warto........:-D

mamoń
31-05-2009, 16:28
Bardzo fajna fotografia i kadrowo,..i kolorystycznie. Bez ramki zdecydowanie lepiej.

zaza67
31-05-2009, 16:31
Bardzo fajna fotografia i kadrowo,..i kolorystycznie. Bez ramki zdecydowanie lepiej.

przychylam sie

harb
31-05-2009, 17:00

kurde a ja się tak trudziłem - ręcznie szlifowałem rameczkę a tu d..a :mrgreen:

mamoń
31-05-2009, 17:46
Prace ręczne, poprawiają podobno stan ducha, nie masz więc czego żałować...Pozdrawiam.

nothing
31-05-2009, 17:59
Mnie się bardziej podoba to jaśniejsze. I ramka może być, bo jak zrzut to zrzut ;-)

jendryn
31-05-2009, 18:03
Jestem także entuzjastą wersji z normalną ramką:)

Piotr_ek
31-05-2009, 18:26
wybieram ver. no. 2... wszystko pięknie...
nie wiem co Cię pokusiło wsadzać to zdjęcie w jakiś telewizor...
byłem bliski szoku gdy to zobaczyłem :)

Blasius.G
31-05-2009, 18:49
Jako windows-tapeta w duuuzo lepszej wersji mialo byc i stad ta ramka. Podoba sie. Szukam podobnego kadru. Cos w tych klimatach nawet znalazlem ale musze drabine skolowac bo z poziomu drogi nie da sie tego odpowiednio ujac:)

Skrzat
31-05-2009, 20:53
Rama zdecydowanie na NIE bo bardzo "ogranicza" tą fotkę.
Rozumiem, że chciałeś sprawdzić nasze poczucie humoru:mrgreen:

Co do fotki - śliczny kadr a to co przyciąga moją uwagę i najbardziej mnie w nim urzeka ta ta cudowna równowaga między lewą i prawą stroną.

Dzięki za duże wersje bo to jest dopiero toooooooooo.

T_P_
31-05-2009, 21:15
Tak, bez "ramy" odbiór jest właściwy... :)

T_P_

barbi
31-05-2009, 21:25
Zdjęcie bardzo przyjemne w odbiorze. Kadr świetnie wypatrzony. Te obłoczki jakby tworzyły drugi pagórek - bardzo ciekawie. Bardzo mi się podoba. :-D

Szuwar
31-05-2009, 21:28
Pierwsza wersja (pomijam ramkę) jest lepsza. Mniej agresywna.

Zmiana kosmetyczna, ale jednak.

Wspaniale skadrowałeś chmury, które idą do LG. U Ciebie to pewnie nie przypadek.

Ech ... bardzo mi się podobają kolorystycznie Twoje nieba.

Bardzo przyjemne zdjęcie.

harb
31-05-2009, 22:04
Pierwsza wersja (pomijam ramkę) jest lepsza. Mniej agresywna.

Zmiana kosmetyczna, ale jednak.

Wspaniale skadrowałeś chmury, które idą do LG. U Ciebie to pewnie nie przypadek.

Ech ... bardzo mi się podobają kolorystycznie Twoje nieba.

Bardzo przyjemne zdjęcie.

SzuwarU - zgadzam się ze wszystkim , na dwojce jest deczko za ciemna trawa - niby drobiazg a wpływa generalnie na "smaczek" fotki :-D

Nikonozaur
31-05-2009, 22:37
Mnie się ta fota po prostu podoba. Kolory są miodno-czadowe, kadr cieszy oko. Między wersją pierwszą i drugą nie ma jakieś przepaścistej różnicy, dlatego mówię w liczbie pojedynczej. Na ramki nie patrzę w zasadzie nigdy.

Karbulot
31-05-2009, 22:58
Pstryk...

erde
01-06-2009, 00:19
Harb raczej pstryków nie prezentuje...
ale muszę powiedzieć, że to zdjęcie mnie nie zachwyca. Oczywiście technicznie, obróbkowo itp jest na wysokim poziomie, natomiast nie ma na nim czegoś, co zatrzymałoby mnie przy nim na dłużej.

Karbulot
01-06-2009, 01:30
Dlatego nie napisalem "kiepska obrobka", tylko "pstryk". Bo na tej fotce nie ma w sumie nic. Ot gorka i kawalek lasu.

harb
01-06-2009, 05:46
Dlatego nie napisalem "kiepska obrobka", tylko "pstryk". Bo na tej fotce nie ma w sumie nic. Ot gorka i kawalek lasu.

umówmy sie tak - Ty mi dzisiaj szerzej napiszesz dlaczego to jest Twoim zdaniem pstryk - a ja Ci jutro (bo dobę mnie nie bedzie na necie ) uzasadnię dlaczego nie zaliczam tego zdjęcia do miana pstryków i jaka jest moja genaza fotki okreslonej mianem pstryka, bo ja takich pstryków robię całkiem sporo - ok :-D

pozdrawiam :-D

borregaard
01-06-2009, 07:44
Pstryk...
Też tak myślę,bez oczoj.......ej np.pagody,na górce, nie da się oglądać.....:wink: :mrgreen: :mrgreen:

Karbulot
01-06-2009, 09:20
umówmy sie tak - Ty mi dzisiaj szerzej napiszesz dlaczego to jest Twoim zdaniem pstryk - a ja Ci jutro (bo dobę mnie nie bedzie na necie ) uzasadnię dlaczego nie zaliczam tego zdjęcia do miana pstryków i jaka jest moja genaza fotki okreslonej mianem pstryka, bo ja takich pstryków robię całkiem sporo - ok :-D
A co mam pisac? Przeciez juz napisalem. Fotka mi sie nie podoba, bo nic na niej nie ma ciekawego. Nie przyciaga mojej uwagi. Zwykly krzywy pagorek i kawalek lasku. Wydaje mi sie, ze chyba mam prawo wypowiadac swoja opinie. Tak boisz sie krytyki, ze ja negujesz? To po co dawales zdjecie do krytyki?

Też tak myślę,bez oczoj.......ej np.pagody,na górce, nie da się oglądać.....:wink: :mrgreen: :mrgreen:
Bardzo smieszne, ze az zlosliwe. Albo mi sie wydaje, ze coraz czesciej zauwazam o ocenianiu fotek TWA.

Ciekawi mnie jedna rzecz. Czy gdybym ja zamiescil identyczna fotke, to czy tez bylyby okrzyki zachwytu na cztery strony.

borregaard
01-06-2009, 10:29
Bardzo smieszne, ze az zlosliwe. Albo mi sie wydaje, ze coraz czesciej zauwazam o ocenianiu fotek TWA.

Ciekawi mnie jedna rzecz. Czy gdybym ja zamiescil identyczna fotke, to czy tez bylyby okrzyki zachwytu na cztery strony.
A co to jest TWA...linie lotnicze...?
Tak,jest tu deko złośiwości,bo najważniejszym w tej całej zabawie,czytaj amatorskie foto,jest dystans,w pierwszej kolejności do własnych fot,a nie szukanie zmowy bliżej nieokreślonych sił,masonów,cyklistów i co tam jeszcze dookoła...
Pamiętaj,miliardy much nie mogą się mylić....:mrgreen:
Jeśli wystawisz fotę w stylu i wykonaniu,nawet choć trochę,podobną do "harbowskich",to pierwszy złożę gratulacje.:-D
Nie widzę abyś jakoś szczególnie był krytykowany na tym forum.Widze natomiast dużo konstruktywnych uwag i chęci pomocy.Twój post w brzmieniu "pstryk" do takich,na pewno,nie należy,wiec nie dziw się reakcjom.

Karbulot
01-06-2009, 19:05
harb, jestes dla mnie dobrym fotografem. Bylem na Twojej galerii i widzialem Twoje prace. I doprawdy szanuje Twoje opinie co do moich zdjec, bo wiem ze sie znasz na tym. Mniej zwracam uwage na komentarze ludzi, ktorzy sami nic nie pokazali a gadaja za dziesieciu. Czemu? Bo mam swoje powody. Przykladowo od lat robie strony internetowe (portfolio w mojej stopce) i rozni ludzie je oceniali. Mialem do czynienia z filozofami, ktorzy nic nie osiagneli, ale znali sie cholera na wszystkim lepiej ode mnie i mnie pouczali. Mieszkam w Danii 20 lat, ale mialem do czynienia z ludzmi, ktorzy po tygodniowym pobycie w Kopenhadze probowali mnie uswiadamiac, jak jest w Danii i jak sie tu zyje, bo oni przeciez zęby na tym zjedli. Dlategop z przymruzeniem oka traktuje dyskutantow, ktorzy w sumie poza wielka geba i garsciami madrosci w sumie nie wiadomo czy maja pojecie o czym pisza czy mowia.

Ale wracajac do dyskusji, Ty masz w swojej stopce adres galerii, zatem bylem juz wczesniej na Twojej galerii. Twoje prace bardzo mi sie podobaja i sa swietne. Nie krytykuje Ciebie jako fotografa w zadnym wypadku. Jednakze w tym przypadku, Twoja fotka jest slaba i nieciekawa. I dlatego ja ocenilem tak a nie inaczej. Nie mam w zwyczaju oceniac kogos, tylko jego prace. Zatem ocenilem fotke, a nie fotografa. Fotograf dobry, fotka niestety nie. I nie bede wysoko ocenial kazdej fotki dobrego nawet fotografa i sie slinil na jej widok tylko dlatego, ze przeciez zamiescil ja dobry fotograf, zatem wszystkie jego prace powinny byc brane bez zastrzezen. To tak jak z kucharzem. Mozesz byc doskonalym szefem kuchni, ale nawet Tobie sie moze przydarzyc przesolic potrawe i w zadnym wypadku nie nalezy Ciebie chwalic, na podstawie twojego ogolnego image'u.

borregaard - jestes zlosliwy nadal mnie napastujesz za zjechanie fotki harba. Zdaje sie, ze gdzies tu napisano, ze kazdy ma prawo wypowiadac swoja krytyke. Dlatego ja wypowiedzialem. Nie zgodzic z nią moze harb, i z nim moge porozmawiac. Ciebie niestety nie widze w tej dyskusji, po cholere adwokatujesz harbowi? Placi ci za to? A moze wyzlosliwiasz sie za to, ze i Twoja fotka zostala przeze mnie oceniona slabo?

A co to jest TWA, moge Ci wyjasnic na PM-a jak jestes taki niedomyslny.

borregaard
01-06-2009, 19:48
borregaard - jestes zlosliwy nadal mnie napastujesz za zjechanie fotki harba. Zdaje sie, ze gdzies tu napisano, ze kazdy ma prawo wypowiadac swoja krytyke. Dlatego ja wypowiedzialem. Nie zgodzic z nią moze harb, i z nim moge porozmawiac. Ciebie niestety nie widze w tej dyskusji, po cholere adwokatujesz harbowi? Placi ci za to? A moze wyzlosliwiasz sie za to, ze i Twoja fotka zostala przeze mnie oceniona slabo?

A co to jest TWA, moge Ci wyjasnic na PM-a jak jestes taki niedomyslny.

Teraz będę złośliwy,za bzdurną dziecinną argumentację.Ze mą nie musisz rozmawiac,nawet odpowiadać na PM.Chcesz mieć prywatny wątek z Harbem... poproś,może poczyta na PM......W wątkach wypowiadamy się wszyscy,jeśli chcemy,innej opcji nie ma.
To była krytyka ?...nie ..Zjechałeś fotę,zresztą sam to mówisz "komentarzem"...tfu..jednym słowem .."pstryk".Co to znaczy,zapewne nie wiesz,bo nie dostrzegasz żadnej różnicy pomiędzy pstrykiem ,a zdjęciem..Wystarczyło napisać.."nie podoba mi się"..i tyle .Byłoby mniej bufoniasto...Więcej pokory.
Nikogo nie interesuje co ,gdzie ,jak prywatnie robisz....Jeśli jednak wystawiasz fotę,komentarz,niezależnie od tego czy to Twój ,czy nie,wątek,to każdy ma prawo napisać co myśli...Czyż nie.?
Jeśli tego nie rozumiesz,to masz problem....:wink:
I nie wysyłaj idiotycznych pseudouzasadnień i nie snuj durnych teorii,bo tracisz fason...co zresztą i tak mi....dyńda.

Szuwar
01-06-2009, 19:58
borregaard - jestes zlosliwy

Karbulot - sorry, ale za krótko jesteś na forum, żeby ocenić w ten sposób Andrzeja.

Ja to mogę napisać - jest złośliwy do bólu :-D.

A serio i poważnie - przyzwyczaisz się do sposobu jego wypowiedzi. A jak się nie przyzwyczaisz to .... się nie przyzwyczaisz :-D.

Dajcie sobie na luz, bo to nie ma sensu

harb
02-06-2009, 07:38
witaj Karbulot - obiecałem, więc będzie odpowiedz :-D

PSTRYK - to mz.zdjęcie bez przemysleń ,koncepcji, kanonów fotograficznych - popełnione w biegu , pospiechu, z wcisnietym spustem migawki bo takie było widzimisię "fotografa" i w końcu ze spapraną obróbką

malasana
02-06-2009, 08:29
Przede wszystkim co widac na tym zdjeciu, to niesztampowa, przemyslana kompozycje. Do tego ciekawe niebo i bardzo poprawne naswietlenie. I dlatego pstrykiem tego zdjecia nazwac nie mozna. Zupelnie inna kwestia to czy to zdjecie powala na kolana. Mnie nie. Podoba mi sie, ale w kolekcji harba nie plasuje sie mz w czolowce. Ale widac w nim starannosc!

Karbulot
02-06-2009, 08:30
No dobra, moze z tym pstrykiem sie rozpedzilem :) .
Ale dalej podtrzymuje, ze fotka niestety jest jak dla mnie slaba.

harb
02-06-2009, 08:45
a teraz Karbulot -odpowiem Ci na twoje komentarze w mym wątku - najpierw jednak podziekuję Borregaardowi

dziękuję Ci Andrzeju

za obronę mego honoru - Karbulot nie dopatruj się w zwykłej forumowej lojalnosci jakiejś adwokatury, TWA, ect. jest to reakcja kolegi z forum na Twoją krytykę - jezeli słowo "pstryk" mozna do takiej zaliczyć, nie zgodził sie z Twoim osądem i wyraził swoje zdanie a ze Borregaard swoje opinie często wyraza w specyficzny sposób :-D no cóż jest z tego znany

przejdżmy do Twego komentarza a własciwie komentarzy

napisałem

Cytat:Napisał harb
umówmy sie tak - Ty mi dzisiaj szerzej napiszesz dlaczego to jest Twoim zdaniem pstryk - a ja Ci jutro (bo dobę mnie nie bedzie na necie ) uzasadnię dlaczego nie zaliczam tego zdjęcia do miana pstryków i jaka jest moja genaza fotki okreslonej mianem pstryka, bo ja takich pstryków robię całkiem sporo - ok

odpowiedziełeś

A co mam pisac? Przeciez juz napisalem. Fotka mi sie nie podoba, bo nic na niej nie ma ciekawego. Nie przyciaga mojej uwagi. Zwykly krzywy pagorek i kawalek lasku. Wydaje mi sie, ze chyba mam prawo wypowiadac swoja opinie. Tak boisz sie krytyki, ze ja negujesz? To po co dawales zdjecie do krytyki?

opowiem Ci więc tak

a.nie napisałem jeszcze nic na temat fotki a Ty juz piszesz o mojej rzekomej nadwrazliwosci na krytykę

b.zdjecie jest conajmniej poprawne, nie widzę więc powodu aby jako autor go nie bronić

c.w tym Twoim kolejnym bardziej rozwinietym komentarzu tez nie ma konstruktywnej krytyki, jest tylko wyrazenie opinii o swoim guscie - przyznasz ze to nie jest krytyką (mnie wiele zdjęć się nie podoba, mimo tego ze sa technicznie bez zarzutu - ja jednak nie piszę o nich że są pstrykami )

mój styl zna mnie tutaj wielu trochę bardziej anizeli Ty - to szukanie piękna w prostocie, dlatego między innymi moje stwierdzenie - że takich pstryków robię więcej, nie namawiam nikogo do zachwycania się takimi zdjęciami, nie zmuszam do wpisywania się w moje wątki
podobnych zdjęć mam w swoim dorobku wiele, i nadal bede takie popełniał czy się będa Tobie podobać czy też nie - wiem jest to jak napisałeś ...Zwykly krzywy pagorek i kawalek lasku... bez wbitego do połowy mysliwca F-16 co za atrakcja - prawda, a dla mnie własnie w tej prostocie jest to coś szczególnie w układzie linii pagórka i przecięciu chmur linii nieba (bardzo sugestywnego i ładnego nieba)
na tym plenerku byłem z kolegą z forum Viperem 345 - moze poswiadczyć, na taki układ chmur w mojej fotce czekałem około 15 minut (wędrowały po niebie) zrobiłem około 15 - stu ujęc tej "krzywej górki" w tym kilka pionów,
wersja pokazana to trzecia wersja tego zdjęcia, dwie wczesniejsze miały fioletowe zafarby na niebie i nie mogłem ich pokazać - jezeli uwazasz ze pokazanie na forum porawnego technicznie zdjecia jest takie proste, to się grubo mylisz zapytaj Kultena, Nemetha, lub kilku innych czy to jest tak że wystarczy tylko kilka ruchów suwakiem i już

słucham nieraz zarzutów pod moim adresem, niektórzy mi piszą o wrazliwosci na krytykę, a to wcale nie jest tak proszę krytykować nie mam nic przeciwko - chętnie się czegoś nowego nauczę, każdy popełnia błędy
JA JESTEM UCZULONY NA CZEPIALSTWO a to juz zgoła coś innego - dla mnie powiekszanie, skompresowanych małych zdjęć do granic mozliwosci i szukanie dziury w całym to choroba

tyle mam do powiedzenia w odpowiedzi na Twojego "pstryka" i Twoją "rzeczową konstruktywną krytykę"

miłego dnia :-D

AMI
02-06-2009, 11:27
A ja powiem tak, to jest właśnie styl Harba, niby nic a piękne :) Mimo że widziałem lepsze prace Harba tutaj trzeba zwrócić uagę na niebanalną kompozycje ( i trójkąt i piękna linie faliste po trójpodziale ) wszystko przemyślane nie trzeba się doszukiwać na siłę widać od razu. No i przedziwna trójwymiarowość zdjęcia, zapewne osiągnięta obróbką.

Jednym słowem mi się bardzo podoba.

Co do TWA, one są wszędzie, zachodzą nas niespodziewanie i chyc :) ja to już nawet ich nie licze, nawet uwagi nie zwracam :)

Pozdrawiam,
AMI

Seeker
02-06-2009, 13:00
Pierwszy plan nieostry... :) :)

Lubie takie prace, a dowcip z ramka tez swietny ;)

jchyra
02-06-2009, 21:37
No śliczności. Przemija moda na wysokie saturacje, to dobrze.