Zobacz pełną wersję : D50 robi lepsze zdjęcia niż D90?
Fidosanok
31-05-2009, 00:02
Witam!
Kilka dni temu zmieniłem body na D90. Nie wiem co jest grane, ale fotki z D50 normalnie były o niebo lepsze. Te z D90 przypominają fotki z kompaktu! Są zaszumione, niewyraźne, po prostu nieładne. Miał ktoś taki przypadek? Czy to kwestia ustawień? Próbowałem różnych ale porównanie wychodzi na korzyść D50 (!) Mówię o JPG-ach. Zdjęcia robiłem dwoma obiektywami I sytuacja jest podobna. Czy D-lighting powoduje może wzrost szumów? Mówię tu o niskich czułościach rzędu 200 ISO. Jakie ustawienia będą najodpowiedniejsze do przeprowadzenia porównania? Nie robię zdjęć od dzisiaj dlatego taka sytuacja mnie zaskoczyła. nie mogę sobie poradzić z odpowiednim ustawieniem aparatu czy co? (może tu jest problem?). Na jakich głównie Wy robicie ustawieniach. Wiem że to sprawa indywidualna, ale muszę coś spróbować zrobić. Nie daj Boże mój sprzęt ma wadę... możliwe to...? Przecież matryce CCD powinny dawać chyba ciut gorszy obraz od CMOSa, przynajmniej w kwestii szumów, a może gdzieś się mylę.
pomóżcie...
F5.6 T-1/60 lampa w sufit iso 200
crop z D50
http://images48.fotosik.pl/135/33e84360ad791302.jpg
A-F3.2 T-1/160 Iso 320
crop z D90
http://images41.fotosik.pl/130/a2cb44c46334a27f.jpg
F5.6 T-1/60 lampa w sufit iso 200
crop z D90
http://images48.fotosik.pl/135/ebf561379ab2c9a5.jpg
TristisAnima
31-05-2009, 00:24
Co do szumów to się nie zgodzę. Na zdjęciach, które podesłałeś, D50 ewidentnie bardziej szumi. Co do samej jakości, wydaje mi się, że powinieneś w D90 podkręcić ostrość, tak gdzieś w granicach 6. Wydaje mi się także, że fota z d90 jest nieco gorzej naświetlona.
Wygląda na to, że w D50 pracowałeś jakiś czas i z tym "czasem" ustawiłeś sobie wysoki parametr wyostrzania, kontrastu i czego tak jeszcze Nikon w D50 pozwolił zmieniać. A na drugim zdjęciu z D90 tego nie widać. Pierwsze zdjęcie z D90 jest na dodatek poruszone.
Nie popełniaj też częstego błędu i nie rób porównań cropów jeśli nie potrafisz zrobić tego obiektywnie. Bo powiem Ci, że zdjęcie butelki z D50 jest gorsze niż z D90. Tobie tylko się subiektywnie wydaje, że jest lepsze.
Szkoda również, że zdjęcia nie mają EXIF - pewnie można z tego więcej wyciągnąć.
Dokładnie ostrość o 2 i kontrast o 1 ipowinno być OK
podbij kontrast, nasycenie i daj ostrość na 7. Będziesz miał tak samo nierealne efekty jak w D50.
na oko zdjęcia się różnią o jakieś 1/3 EV (czułość matryc nie musi być idealna), WB też może jest minimalnie inny.
Polsar74
31-05-2009, 07:23
ja przy przesiadce z D50 na D80 też miałem takie wrażenia. Później doczytałem że to kwestia ustawienia przetwarzania przez producenta jpg-ów w obu body. JPG-z D50 (której się pozbyłem :-() mam teraz w D40 :-)
Ale i tak więcej czasu spędzam w łapce dzierżąc D90-tkę :-P
Photoartbox
31-05-2009, 07:41
Moim zdaniem, powinienes wylaczyc D-lighting w puszce, najlepiej robic zdjecia w NEF i stosowac go w postprocesie w Captur NX, efekt jest duzo lepszy.
Moim zdaniem, powinienes wylaczyc D-lighting w puszce, najlepiej robic zdjecia w NEF i stosowac go w postprocesie w Captur NX, efekt jest duzo lepszy.
podpisuje sie pod tym
robertG7
31-05-2009, 21:43
podpisuje sie pod tym
Pod warunkiem, że komputer jest w miarę "świeży", bo mój "dziadek" zanim obrobi zdjęcie przy prostych zabawach suwakami w LR to mnie już krew zalewa. Dlatego też zrezygnowałem z NEF-ów (niestety)
procesor d50 bardzo wyostrza i poprawia zdjecia, niestety to wszystko jest sztuczne
Fidosanok
31-05-2009, 23:30
hmm... czyli to znaczy, że przyzwyczaiłem się do zdjęć obrabianych przez aparat...? Też kiedyś czytałem o tych właściwościach D50, czytałem też, że z D70 zdjęcia były mniej obrobione i bardziej naturalne... Nie przeszkadzało mi to jednak. Co do obróbki NEFów, to owszem, ale zdjątek rodzinnych albumowych nie chce mi się obrabiać. Wolałbym żeby to aparat odwalił za mnie robotę ;) Co innego jakieś poważne rzeczy... Czyli mówicie, że to kwestia innego spojrzenia na całokształt? ... Wiem, że na odbitkach nie będzie widać niedoróbek, ale drażnią mnie jednak pewne, nie wiem jak to nazwać... - wady..., nieostrości w tych fotach z D90. Ale tylko pojawia się to w fotach z wnętrz. Cóż chyba będę musiał poznać lepiej sprzęt. Znaczy się nie ma on jakiejś wady ukrytej... :) ???
aaa ... co macie na myśli mówiąc sztuczne, nierealne foty z D50? Mam mnóstwo zdjęć z tej puszki i nie wydają mi się one jakieś sztuczne, przekłamane cy cuś... chyba, że się przyzwyczaiłem...
aaa ... co macie na myśli mówiąc sztuczne, nierealne foty z D50? Mam mnóstwo zdjęć z tej puszki i nie wydają mi się one jakieś sztuczne, przekłamane cy cuś... chyba, że się przyzwyczaiłem...
Ja też przesiadłem się z D50 na D90 i oczywiście też przeszedłem przez fazę porównywania jakości fotek, z nastawieniem, że te z D90 pobiją stare na głowę :-) A one są po prostu inne. Z D90 na domyślnych ustawieniach rzeczywiście można odnieść wrażenie, że są mniej ostre ale po to własnie menu daje tak duże możliwości wprowadzenia ustawień osobistych, żeby dopasować je do własnych potrzeb. Wymaga to tylko trochę cierpliwości i czasu:-) Trzeba też pamiętać, że oba aparaty mają zupełnie inne matryce, króre zachowuj się w inny sposób. Pozdumowując, to rzeczywiście kwestia przyzwyczajenia:-)
Z D90 na domyślnych ustawieniach rzeczywiście można odnieść wrażenie, że są mniej ostre
Dobrze powiedziane. Można odnieść wrażenie. Bo mniej ostre to raczej nie są. Zwykle ostrość na zdjęciu postrzegamy bardzo subiektywnie. Więcej Mpix przy tym samym polu widzenia to więcej pikseli na pojedynczym szczególe, który może wydać się nam wtedy nieco rozmyty. Ale nic bardziej mylnego.
Najlepszym przykładem są zdjęcia butelki. Fotki z D50 wydają się ostre w porównaniu z mdłymi zdjęciami z D90. Ale jak sie przyjrzeć "dacie ważności", to okazuje się że właśnie zdjęcie z D90 pokazuje więcej szczegółów - widoczne kropeczki tworzące "napis". Ta utrata jakości to właśnie wynik podbitych parametrów kontrastu itd.
Niestety często jest tak, że kupujemy lepszy sprzęt, a potem go degradujemy, i ostatecznie nie osiągamy lepszych wyników.
Fidosanok
01-06-2009, 15:20
Niestety często jest tak, że kupujemy lepszy sprzęt, a potem go degradujemy, i ostatecznie nie osiągamy lepszych wyników.
Co masz na myśli mówiąc degradujemy? Jeżeli o mnie chodzi, to generalnie jestem bardzo zadowolony z zakupu. Obsługa w porównaniu z D50 jest o niebo lepsza... wszystko jest lepsze :) Tylko kwestia tych zdjęć, a raczej ich postrzegania. Zdaję sobie sprawę, że na odbitkach będzie wszystko w porządku, tyle ,że większości albumowych nie wywołuję, a oglądam na kompie, dlatego byłem trochę zdziwiony jakością. Inny jest fakt, że mój tamron z d50 hulał elegancko, a teraz ma lekki bf na 17 mm, a ff na 50 :???:
Przesiadaj się tylko na sprzęt z wyższej klasy, nawet używany. Tak będziesz zawsze w tyle za swoimi oczekiwaniami. To tak jak z przesiadką ze starego Cinquecento do nowej Pandy. Myślisz, że nowa lepsza, ale i tak się podskakuje na każdym dołku :)
Też uważam że D50 ładniej oddaje kolory .
Kundzior
02-06-2009, 19:20
Na Auto D50 bije na głowe D90. Jak to rozwiązać??
Nie używać AUTO!!
d50 miałem 3 lata , d90 mam 8 m-cy w auto nic nie robie i tylko nefy - moje osobiste odczucie jest takie że do iso 800 d50 "ładniej" oddaje kolory.
Przesiadaj się tylko na sprzęt z wyższej klasy, nawet używany. Tak będziesz zawsze w tyle za swoimi oczekiwaniami. To tak jak z przesiadką ze starego Cinquecento do nowej Pandy. Myślisz, że nowa lepsza, ale i tak się podskakuje na każdym dołku :) popieram!
Tylko takie zmiany (z DXX na DXXX itd.) gwarantują satysfakcję współmierną do poniesionych nakładów,
no i w zasadzie mam na myśli nie tyle jakość, co komfort i szybkość obsługi.
Chociaż w przypadku CMOS'a z D90 różnica jakościowa w stosunku do CCD z D50 na pewno jest niemała,
zwłaszcza na wyższych ISO.
D50 dzisiaj chyba ciężko sprzedać za 1k PLN, a na D90 pewnie ze 4k potrzeba, zatem mamy 3 k PLN a za nie można
do D50 zapiąć szkło które pozamiata D90 z kitem w prawie każdej sytuacji, a przynajmniej do ISO800, a nawet i 1600
jak się umiejętnie odszumi i ogląda odbitki, a nie cropy na monitorze. No ale to takie moje, pewnie bardzo
subiektywne uwagi, bo sam mam D50 i nie czuję większej potrzeby zmiany.
A wracając do tematu, porównaj sobie NEFy , a nie jpg myślę że nie będzie znacznych różnic,
ja mam w D50 praktycznie wszystko, a zwłaszcza wyostrzanie na 0, jak trzeba coś podkręcić
( a z kitem przeważnie zawsze ;) ) to robię na kompie i jest OK
Kundzior - pod jakim względem bije na głowę?
Kundzior
02-06-2009, 23:28
Ja mam D50 i D80. D50 od D80 robi ładniejsze zdjęcia na auto :) Ogólnie sprzedaje ten sprzęt, na co dzień, więc mam okazje testować ten sprzęt osobiście. D50 używam zawsze w słabych warunkach oświetleniowych. Ale D90... miodne jest gdy światła mało.
czasem zmiany body dokonuje sie biorac pod uwage tez inne mozliwosci nowszej/lepszej puszki, ja np zmienilem d50 na d90 glownie dlatego, ze d50 nie obsluguje CLS, wygodniej tez obsluguje sie puszke majac dwa kolka nastawcze - w niektorych sytuacjach ma to spore znaczenie