Zobacz pełną wersję : jaki dystans Nikkor 55-200 VR
pytajaca
30-05-2009, 23:25
witam
początkuje i raczkuje jesli idzie o aparaty, i nurtuje mnie pytanie, na jaką odleglosc bede mogla zrobic zdjecie takim na przyklad obiektywem Nikkor 55-200 VR? zeby zdjecie bylo dobrej jakosci.
Od 0,95m do nieskończoności, ale jeśli chodzi o dobrą jakość to powiedzmy, że to kwestia względna.
pytajaca
30-05-2009, 23:51
czyli co? moge zrobic fotografie wrobelkowi na wysokim drzewie?
Oczywiście. Tylko, że wróbelek będzie malutką kropką. :wink:
Zrób taki eksperyment. Wyciągnij maksymalnie przed siebie zaciśnięta pięść i porównaj jej rozmiar (tak jak widzisz) z obiektami na dalszym planie. Wszystko co będzie mniej więcej rozmiaru twojej pięści będzie wypełniać cały kadr przy ustawieniu ogniskowej na 200mm (obiekt o rozmiarze połowy pięśći wypełni połowę kadru itd.). Na podstawie tego możesz szybko ocenić czy obiektyw spełni twoje oczekiwania.
Dla wyjaśnienia: mówię tu o rozmiarze kątowym, czyli rozmiarze jaki postrzegamy pozornie, a nie rozmiarze rzeczywistym podawanym w metrach.
A co do jakości zdjęcia - to już inna sprawa i wiele zależy od klasy obiektywu, warunków w jakich będziesz wykonywać zdjęcie.
pytajaca
31-05-2009, 00:16
ooo.. o tym nie wiedzialam!
dziekuje:)
tak sie dopytuje bo stoje przed wyborem jaki aparat oraz do tego jakie obiektywy, no i dlatego ciekawi mnie 'jak to widac'
To takie prawo natury :) - rozmiar kątowy wyciągniętej zaciśniętej pięści to około 10 stopni, a 55-200 ma na maksymalnej ogniskowej kąt widzenia 8 stopni o ile się nie mylę.
Możesz jeszcze zrobić taki eksperyment - rozmiar kątowy wyciągniętego go przodu palca (szerokość paznokcia) to ok. 1 stopień (tyle co dwie tarcze księzyca w pełni). Jeśli obserwowany wróbelek jest taki mały jak twój palec, to na zdjęciu będzie bardzo malutki. Oczywiście będzie jeszcze można go rozróżnić, ale może Cię to już nie zadowolić. Jednak pamiętaj - tak jak mówi pawel - zrobisz zdjęcia od metra do nieskończoności, tylko od Ciebie zależy czy rozmiar sfotografowanego obiektu będzie zadowalający.
Edit: Mały błąd w rozmiarze kątowym palca - poprawiony, a oczy już mi się kleją.
Możesz skorzystać z kalkulatora z linku poniżej, żeby obliczyć, "ile będzie widać". Możesz też zrobić tak: Weź jakąś tekturkę, wytnij w niej prostokątny otwór o rozmiarach takich, jak matryca aparatu, czyli dla Nikonów DX będzie to 24mm na 16mm, dla pełnej klatki 36mm na 24mm. Trzymając ten kartonik w określonej odległości od oka, zobaczysz przez dziurę tyle, ile załapie się na zdjęciu przy fotografowaniu obiektywem o takiej własnie ogniskowej. Czyli ustawiasz otwór np. 30cm od oka i widzisz tak samo jak przez obiektyw 300mm. Możesz nawet zoomować, przesuwając kartonik w takim zakresie odległości jak zakres ogniskowych danego obiektywu :)
pytajaca
31-05-2009, 11:38
to musze jeszcze zapoznac sie z nowym slownictwem jakie tu pada..np. kat widzenia
to musze jeszcze zapoznac sie z nowym slownictwem jakie tu pada..np. kat widzenia
To nie tu pada, jest to czysta fizyka-dział optyka.
Tadziu. Od przyszłego roku powinno już być łatwiej - obowiązkowa matura z matematyki. :wink:
Wtajemniczeni ponoć mówią, że to nie będzie prawdziwa matematyka, tylko rachunki, ale zawsze coś. :-D
No tak, ja też mam starą maturę:-D
pytajaca
03-06-2009, 14:43
maturę z matmy pisałam.
co do kątu widzenia, może nie do konca zdawałam sobie sprawę z tego co to, ale od czego są fora? czasem od czytania, a czasem od pytania.
mam wrazenie, że tutaj pytania powinny byc bardzo mądre i bardzo wyrafinowane, bo inaczej zostanie się wysmianym. chciałabym widzieć Was jak zaczynaliście, jak bywaliście bezradni. teraz każdy obeznany traktuje tego 'głupszego' jak nie pożadanego osobnika na forum.
i najśmieszniejsze, że wiem jakie będą na to ewentualne odpowiedzi:)
co do pięści i kciuka to z ciekawościa przeczytałam o tym, bo w życiu nie spodziwałabym się takich trików.
Photoartbox
03-06-2009, 15:48
Mala pomoc http://www.tamron.de/aktuelles/brennweitenvergleich/
mam wrazenie, że tutaj pytania powinny byc bardzo mądre i bardzo wyrafinowane, bo inaczej zostanie się wysmianym. chciałabym widzieć Was jak zaczynaliście, jak bywaliście bezradni. teraz każdy obeznany traktuje tego 'głupszego' jak nie pożadanego osobnika na forum.
i najśmieszniejsze, że wiem jakie będą na to ewentualne odpowiedzi:)
to jest typowe zachowanie na forach internetowych...
zarówno twoje , jak i kolegów, którzy czasem już nie mogą wytrzymać jak widzą 1050 raz to samo pytanie , na które odpwiedź można znaleźć
a) czytając instrukcję
b) wpisując hasło w googlu
c) czytając pierwszą lepszą książkę o fotografii
ja np . jestem w 100% amatorem, o fotografii wiem mało , większości rzeczy na temat systemu nikon dowiedziałem się z forum... i to jakoś nigdy nie poczułem się, że ktoś traktuje mnie jak głupka itp itd
po prpstu jakość odpowiedzi zależy od jakości pytania
mam nadzieję że twoje przewidywania co do odpowiedzi się sprawdziły :P...
ps. też nie znałem numeru z pięścią :) - dobre - na PO uczyli mnie tylko jak kciukiem miezyć odległość od obiektu ;-)