PDA

Zobacz pełną wersję : Wracam do tematu wadliwych obiektywów sigmy względem D200

leszeg
18-09-2006, 12:00
Sigma podała :
Japoński koncern Sigma wystosował komunikat, w którym informuje o wadzie występującej podczas korzystania z przycisku AF w lustrzance Nikon D200, gdy zamocowany jest do niej jeden z obiektywów z napędem HSM (cichy silnik ultradźwiękowy).

Wadliwe działanie nie występuje gdy pomiar ostrości aktywowany jest przyciskiem zwolnienia migawki oraz podczas pracy z obiektywami nie-HSM.
Czy ktoś moze mi to jasniej wytłumaczyć :). Chce kupis obiektyw i nie wiem jak sprawdzic :)

JK
18-09-2006, 12:16
Nacisnąć przycisk AF-ON i zobaczyć, czy wyostrzy. Jak wyostrzy, to jest OK, jak nie wyostrzy, to nie jest OK.

leszeg
18-09-2006, 12:40
teraz czaje, ostatecznie jest taka kwestia że ja tego przycisku nie używam-nie zwąchałem potrzeby jego używania :) wiec moze i bez tego śmigać choć pewnie z czasem mogę żałować. Wtedy serwis sigmy sie kłania.

JK
18-09-2006, 13:09
Niewątpliwie. Jest nadzieja, że jak już "zwąchasz", to serwis może Ci obiektyw naprawi. Moja sugestia jest jednak taka. Szukaj "naprawionego" obiektywu. Od premiery D200 minęło już 9 miesiecy i jeśli Sigma potrafi to "naprawić", to już dawno wszystkie nowe szkła powinny być "naprawione". No, chyba, że nie potrafi i tylko pisze, że potrafi. Ja raczej Sigmy unikam, ale jak ktoś lubi, to czemu nie.

leszeg
18-09-2006, 13:15
ale jak ktoś lubi, to czemu nie. barziej chodzi o kase niz lubienie. Tej ogniskowej z takim światłem za takie pieniadze raczej nie kupie nigdzie indziej.

JK
18-09-2006, 13:48
leszeg, zawsze możesz uzależnić zakup od "naprawienia" tej wady. Serwis Sigmy ma to podobno robić bezpłatnie, czyli koszty dla obu stron nie ulegają zmianie.

leszeg
18-09-2006, 13:52
z mojego punktu widzenia to nie jest uciazliwa wada, miałem to szkło i musiałem sprzedać.Niedźwiedź sie teraz z niego cieszy :) jest mi potrzebne własnie takie jasne szkło i z oferty rynkowej jaka jest tylko ta sigma poprostu JEST. Pytałem bo nie wiedziałaem o co chodzi z ta wadą. Teraz wiem i wielkie dzieki za rozjaśnenie umysłu. Czekam teraz na cenę tego szkła i musze kupić. Przyjachało miesiac temu z hurtowni w niemczech wiec chyba juz poprawione.

Sedin
20-09-2006, 18:40
czy z D80 + Sigma 70-200/2.8 EX APO DG problem tez wystepuje? A z najnowsza wersja macro?

leszeg
20-09-2006, 18:44
moja z D200 śmiga i myslę ze D80 nie powinno byc takiego zonka jak z D200 wcześnie