Zobacz pełną wersję : Wracam do tematu wadliwych obiektywów sigmy względem D200
Sigma podała :
Japoński koncern Sigma wystosował komunikat, w którym informuje o wadzie występującej podczas korzystania z przycisku AF w lustrzance Nikon D200, gdy zamocowany jest do niej jeden z obiektywów z napędem HSM (cichy silnik ultradźwiękowy).
Wadliwe działanie nie występuje gdy pomiar ostrości aktywowany jest przyciskiem zwolnienia migawki oraz podczas pracy z obiektywami nie-HSM.
Czy ktoś moze mi to jasniej wytłumaczyć :). Chce kupis obiektyw i nie wiem jak sprawdzic :)
Nacisnąć przycisk AF-ON i zobaczyć, czy wyostrzy. Jak wyostrzy, to jest OK, jak nie wyostrzy, to nie jest OK.
teraz czaje, ostatecznie jest taka kwestia że ja tego przycisku nie używam-nie zwąchałem potrzeby jego używania :) wiec moze i bez tego śmigać choć pewnie z czasem mogę żałować. Wtedy serwis sigmy sie kłania.
Niewątpliwie. Jest nadzieja, że jak już "zwąchasz", to serwis może Ci obiektyw naprawi. Moja sugestia jest jednak taka. Szukaj "naprawionego" obiektywu. Od premiery D200 minęło już 9 miesiecy i jeśli Sigma potrafi to "naprawić", to już dawno wszystkie nowe szkła powinny być "naprawione". No, chyba, że nie potrafi i tylko pisze, że potrafi. Ja raczej Sigmy unikam, ale jak ktoś lubi, to czemu nie.
ale jak ktoś lubi, to czemu nie. barziej chodzi o kase niz lubienie. Tej ogniskowej z takim światłem za takie pieniadze raczej nie kupie nigdzie indziej.
leszeg, zawsze możesz uzależnić zakup od "naprawienia" tej wady. Serwis Sigmy ma to podobno robić bezpłatnie, czyli koszty dla obu stron nie ulegają zmianie.
z mojego punktu widzenia to nie jest uciazliwa wada, miałem to szkło i musiałem sprzedać.Niedźwiedź sie teraz z niego cieszy :) jest mi potrzebne własnie takie jasne szkło i z oferty rynkowej jaka jest tylko ta sigma poprostu JEST. Pytałem bo nie wiedziałaem o co chodzi z ta wadą. Teraz wiem i wielkie dzieki za rozjaśnenie umysłu. Czekam teraz na cenę tego szkła i musze kupić. Przyjachało miesiac temu z hurtowni w niemczech wiec chyba juz poprawione.
czy z D80 + Sigma 70-200/2.8 EX APO DG problem tez wystepuje? A z najnowsza wersja macro?
moja z D200 śmiga i myslę ze D80 nie powinno byc takiego zonka jak z D200 wcześnie