PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z D50 :(

midab
18-09-2006, 11:53
W okienku gdzie wyświetla się przysłona pojawił się napis error.Robiłem wczoraj fotki i w pewnym momencie nie odbiła mi migawka, tak to wyglądało jak by był bardzo długi czas naświetlania. Aparat się zawiesił teraz mogę robić fotki tylko wygląda to tak jakby sie podnosiło tylko lustro i po 1-2 sekundach opadało ale nie ma żadnej fotki a mam napis Err co to się dzieje napis pojawił się w miejscu gdzie wyświetla się przysłona. Jestem początkującym w tej dziedzinie i może to głupio wyglada ale nie mam zielonego pojecia co się stało!

ALF
18-09-2006, 12:15
to może być błąd aparatu...
1 - wyłacz aparat, wyjmij baterię i odczekaj trochę...włóż baterię, odpal aparat i zrób zdjęcie na M z krótkim czasem
jeśli nie pomogło...powtórz...
jeśli dalej nie pomogło...
2- po włączeniu aparatu wciśnij przycisk reset na spodzie puszki taki mały guziczek...
wyłącz, włacz i próba...

jeśli nie pomogło - serwis...

midab
18-09-2006, 15:09
to może być błąd aparatu...
1 - wyłacz aparat, wyjmij baterię i odczekaj trochę...włóż baterię, odpal aparat i zrób zdjęcie na M z krótkim czasem
jeśli nie pomogło...powtórz...
jeśli dalej nie pomogło...
2- po włączeniu aparatu wciśnij przycisk reset na spodzie puszki taki mały guziczek...
wyłącz, włacz i próba...

jeśli nie pomogło - serwis...
chyba czeka mnie serwis probowałem wszystkiego na wyswietlaczy dalej mam napis Err oraznizej pojawil sie napis clock i migaja oba jednoczesnie :/

Szybszy26
18-09-2006, 16:14
Moim zdaniem masz problem z obiektywem a nie z aparatem. Proponuje odpiąć i podpiąć, ewentualnie zobaczyć ręcznie czy przysłona nie jest zblokowana.
Pozdrawiam

mOSAd
18-09-2006, 17:13
Też obstawiałbym obiektyw. Jeśli obiektyw ma pierścień przesłony sprawdź czy nie jest on w jakimś głupim położeniu. Włącz aparat bez obiektywu i zobacz czy nadal jest błąd. Jeśli jest to spróbuj jeszcze bez karty pamięci.

PS: sprawdź też co się dzieje jak wciśniesz przycisk służący do podglądu głębi ostrości. Aparat powienien ruszyć przesłoną jesli jest ustawiony mniejszy niż maksymalny jej otwór.

ALF
18-09-2006, 17:16
błędy obiektywu to najczęściej F--, zaś ERROR to błąd puszki, ale kto wie? możliwe, że na styku body i szkła coś nie gra...

Heimdall
18-09-2006, 17:35
D50 nie ma podglądu GO :???:

ALF
18-09-2006, 17:48
no nie ma...i co?

Michal_C
18-09-2006, 20:45
hej, jeśli masz możliwość to zmień obiektyw na inny, jeśli nie masz idź do sklepu i znów zobacz, jeśli nie no to niestety paczka i Postępu :cry:

GrAn
18-09-2006, 20:55
Z Twojego opisu wnioskuję że masz awarię związaną z mechanizmem podnoszenia lustra.

spiritchaser
18-09-2006, 21:00
Migający napis CLOCK oznacza, że bataria podtrzymująca zegar jest rozładowana, a ta z kolei jest ładowana z głównej baterii. Być może problem leży po stronie baterii. Spróbuj użyć innej baterii i sprawdź na liście na stronie NIKONa, czy twoja EN-EL3 nie jest w puli wadliwych baterii. Mojemu koledze właśnie bateria sposodowała blokadę D70.

Heimdall
18-09-2006, 21:12
PS: sprawdź też co się dzieje jak wciśniesz przycisk służący do podglądu głębi ostrości. Aparat powienien ruszyć przesłoną jesli jest ustawiony mniejszy niż maksymalny jej otwór.
chodziło mi odnośnie tej rady :cry:

ALF
18-09-2006, 21:56
ehhh...kolega nie zauważył, że masz D50, a takowy jest w D70 :P

ostatni pomysł jaki mi przyszedł do głowy...wyjmij baterię i odstaw aparat na kilkanaście godzin, baterię naładowaną włóż i wyzwól migawkę...nawet kilkanaście razy...jeśli po tym nie ruszy, to jeszcze raz reset, ponownie próba i...dalej to już tylko serwis :(

midab
19-09-2006, 08:26
powiem tak próbowałem chyba wszystkiego Err zostalo nic nie moge zrobic do serwisu sie chyba nie dodzwonie ale bede probował chyba pojade tam osobiscie bateria wyjeta na cala noc i reseta robilem clock pojawil sie po resecie chodzi o czas nie byl ustawiony w polu gdzie sie wyswietla przyslona jest Err wiec chyba Serwisko mie czeka dzieki za rady

mazilis
19-09-2006, 13:19
Witam, już pisałem kiedyś o tym, miałem bardzo podobnie, blokowała mi się migawka, wystarczyło wstępne podniesienie lustra i cieńkim śrubokrętem opuszczenie migawki w dół

midab
20-09-2006, 08:00
Witam, już pisałem kiedyś o tym, miałem bardzo podobnie, blokowała mi się migawka, wystarczyło wstępne podniesienie lustra i cieńkim śrubokrętem opuszczenie migawki w dół

A wiec zrobilem jak mówiles Aparat działa dziekuje bardzo za podpowiedz ulzylo mi.
po wielu probach dodzwonilem sie do serwisu udzielono mi info o jakis dwoch swiatelka ktore swieca na zielono i milem je nacisnac i mial sie zresetowac aparat czy oby napewno siedzą tam specjalisci?? az sie boje pomyslec co to by bylo jak oddal bym aparat migawka do wymiany czy jak :) dziekuje jeszcze raz za porady i Pozdrawiam wszystkich

aries.mehehe
21-09-2006, 03:32
Możesz ten zabioeg opisać dokładniej? Jak Ty ją opuszczałeś śrubokrętem? Na siłę jakoś czy wystarczyłą ją dotknąć i "spadała"?

midab
21-09-2006, 08:05
Możesz ten zabioeg opisać dokładniej? Jak Ty ją opuszczałeś śrubokrętem? Na siłę jakoś czy wystarczyłą ją dotknąć i "spadała"?

Ja delikatnie unislem lustro i opuscilem powolutku migawke trzeba znalesc takie miejsce by jej nie uszkodzic opuszcza sie swobodnie a wrecz moge powiedziec ze w moim przypadku opadla od polowy sama teraz jest wszystko. tyle moge ci podpowiedziec.
Jeszcze raz dziekuje za podpowiedzi!

mazilis
21-09-2006, 09:31
Witam, jak pisałem wcześniej, robiłem to po piwie, nie jednym, czyli bardzo delikatnie (migawka to rzecz święta w aparacie) w trakcie blokowania się lustra zauważyłem, że migawka się nie otwiera, wykorzystałem chwyt w menu wstępnego podnoszenia lustra i też migawka się nie otworzyła, więc do dzieła... Cieńkim śrubokrętem zahaczyłem za dźwigienkę łączącą listki migawki i baaardzo delikatnie opuściłem do dołu, do połowy doszła praktycznie sama, później minimalnie docisnąłem do końca, coś tam w środku leciutko zaskoczyło i już, od tamtego czasu zrobiłem ponad tys. zdjęć i jak narazie wszystko ok

Rajczakowski
21-09-2006, 10:06
mam pomysł. moze zalozymy serwis konkurencyjny dla NP? :twisted: puścimy ich z torbami jak tu tacy specjaliści

midab
21-09-2006, 11:56
mam pomysł. moze zalozymy serwis konkurencyjny dla NP? :twisted: puścimy ich z torbami jak tu tacy specjaliści

Specjalisci jak specjalisci jakie mialem cisnienie jak to robilem ale zaryzykowalem i sie powiodlo teraz trzaska foty jak nowka:)nie polecam takich zabaw ale dodzwonic sie do serwisu graniczy z cudem po 2 dniach sie udalo powiedzieli bym im wyslal body z gwarancja wiec zrobilem najpierw probe jak kolega polecil i sie udalo przeraz mnnie mysl ze trzeba czekac minimum 3 tygodnie na aparat a wiem ze to potrfa troszke wiecej niz 3 tygodnie