Zobacz pełną wersję : Obiektyw kręcący mordą i filtr polaryzacyjny
Krzysi3k
30-05-2009, 12:04
Może pytanie laickie ale mnie nurtuje. W Nikkorze 18-55 jest ruchomy przód, jak wiem nie służy to filtrowi polaryzacyjnemu. Czy jest w ogóle sens kupna filtra polaryzacyjnego do tego obiektywu ? Pytam bo za pasem urlop w krajach śródziemnomorskich i do landszaftów by polar się nadał :). Jak pogodzić ten temat ? Jesli się da pogodzić to jaki polar jest godny uzytku ... i i nie mam na myśli "szkiełek" podwajających wartość kitowego obiektywu ;). Spotkałem się z opinią, że trzeba dać AF złapać ostrośc i dopiero kręcić polarem ... jesli to jedyne wyjscie to chyba sobie daruje :|.
Albo ustawiasz ostrość i dopiero ustawiasz polar, albo ustawiasz polar i przytrzymujesz jego obrotową część w trakcie ustawiania ostrości ;) W praktyce żaden problem, sam miałem kita 18-55 i polar na tym i problemów z tą kombinacją nie miałem. Jaki jest godny uwagi do tego szkła to ciężko powiedzieć, ja miałem Hoyę HMC i nie narzekałem.
Krzysi3k kupna filtra polaryzacyjnego na pewno nie pożałujesz ( chyba ze kupisz tanią chińszczyznę :D) , kręceniem się nie martw - dla chcącego nic trudnego. Możesz jeszcze pomyśleć o jakiejś szarej połówce typu Cokin do kompletu, nad Morzem Śródziemnym taki tandem powinien dac miodzio efekty :)
Krzysi3k
30-05-2009, 14:11
Krzysi3k kupna filtra polaryzacyjnego na pewno nie pożałujesz ( chyba ze kupisz tanią chińszczyznę :D) , kręceniem się nie martw - dla chcącego nic trudnego. Możesz jeszcze pomyśleć o jakiejś szarej połówce typu Cokin do kompletu, nad Morzem Śródziemnym taki tandem powinien dac miodzio efekty :)
no to jaki filtr polaryzacyjny kupić ?
Kup Marumi DHG CPL, ja mam założonego na swoim 18-55 VR i jestem bardzo zadowolony. Filtr świetny.
A kręcenie mordą Ci nie przeszkodzi. Ustawisz sobie najpierw ostrość a potem dokręcisz polarem, trzymając zablokowany spust. Zapewniam - żaden problem :)
Krzysi3k
30-05-2009, 14:34
Kup Marumi DHG CPL, ja mam założonego na swoim 18-55 VR i jestem bardzo zadowolony. Filtr świetny.
A kręcenie mordą Ci nie przeszkodzi. Ustawisz sobie najpierw ostrość a potem dokręcisz polarem, trzymając zablokowany spust. Zapewniam - żaden problem :)
hmmm ... kupując podwajam wartośc obietywu ;) ...a tak do 100 coś jest warte kupna ?:|
Krzysi3k
30-05-2009, 14:43
http://www.allegro.pl/item642431990_filtr_polaryzacyjny_cpl_52mm_renomow any_firmymatin.html cena niska, opis jak dla laika wdość wiarygodny. Warto kupić ten filtr ?
Leatherface
30-05-2009, 15:50
A wyżej pisali Ci koledzy, żeby kupić coś dobrego, a nie byle chińszczyznę ;) Dozbieraj do tego Marumi np.
lodzermensch
30-05-2009, 16:04
hmmm ... kupując podwajam wartośc obietywu ;) ...a tak do 100 coś jest warte kupna ?:|
Nie ma.
http://www.optyczne.pl/7.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych.html gdybyś miał jakieś wątpliwości.
tu masz link do aukcji - filtr jest po 129zł http://www.allegro.pl/item639461565_filtr_polaryzacyjny_marumi_cpl_dhg_5 2mm_wpc.html