PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Domki B&W

wojtek6308
30-05-2009, 10:51
##

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=ntpr8fki3q9axib91jzw.jpg)

Zapraszam

krakow.photo
30-05-2009, 10:56
ladne, podoba sie
(szkoda, ze nie mozna bylo bardziej pokazac odbicia w wodzie, ale spodziewam sie, ze warunki terenowe byly nieodpowiednie)

Radek_1
30-05-2009, 11:03
Kolor Wojtku był wg mnie lepszy...
Pozdrawiam

dawidlawecki
30-05-2009, 11:04
jak dla mnie bardzo dobre i B&W bardzo dobrze pasuje do tego zdjęcia ;)

borregaard
30-05-2009, 11:16
Wojtuś,no co ci mogę powiedzieć na ten ułomny kolorowo obrazek....no ładny jest...:mrgreen:

Shooter
30-05-2009, 11:31
ładne bw. fajna kompozycja.

malasana
30-05-2009, 11:43
Gdybym nie widzial koloru, napisalbym, ze to bardzo, bardzo dobre zdjecie. I takie jest, poodba mi sie. Tylko, ze widzialem kolor, i to zdjecie przy tamtym jednak gorzej wypada. Konwersja do b/w bardzo ladna.

morzon
30-05-2009, 11:53
Dla mnie lepsze niż kolor. Tamto jakoś świeciło i biło po oczach saturacją... to jest przyjemne, dość schludne bw.

kulten
30-05-2009, 12:04
Obie wersje są równie dobre dla mnie.

T_P_
30-05-2009, 12:31
Ładny kadr- brzeg stawu właściwie prowadzi wzrok... Konwersja również na plus...

T_P_

P.S. Zerknąłem prędko na kolor- jednak ustępuje ów odsłonie...

wojtek6308
30-05-2009, 12:48
Powiem tak: bardzo męczyłem się nad tym BW i miałem obiekcje co do
pokazania tej wersji ale ... wstawiłem.
Jednak Wasze komentarze podtrzymały mnie na duchu :-D, że aż tak źle
to nie wygląda.

Dzięki Wszystkim :-D

Szuwar
30-05-2009, 13:15
Obie wersje są równie dobre dla mnie.

Dla mnie również, ale BW jest świetne :mrgreen:

Wielkie gratki za to zdjęcie

Marcin T
30-05-2009, 13:27
Z obu wersji wybieram zdecydowanie BW w tej dobrze pokazanej konwersji. Ten kolorek był taki..no wiesz :mrgreen:

wojtek6308
30-05-2009, 13:39
Dla mnie również, ale BW jest świetne :mrgreen:

Wielkie gratki za to zdjęcie

Żebyś nie za sugerował tego BW, to by go nie było :-D

Z obu wersji wybieram zdecydowanie BW w tej dobrze pokazanej konwersji. Ten kolorek był taki..no wiesz :mrgreen:

Wiem, wiem :mrgreen:

jchyra
30-05-2009, 16:21
Cóż za uroczy zakątek! Gdzie to jest? Powiedz jeśli możesz.

Szuwar
30-05-2009, 16:55
Cóż za uroczy zakątek! Gdzie to jest? Powiedz jeśli możesz.

Jarku - Wojtek może Ci tylko napisać :mrgreen:

Wojtku - zadzwoń do Jarka i powiedz mu :mrgreen:

Przepraszam Jarku , ale nie mogłem się powstrzymać :mrgreen:

zaza67
30-05-2009, 17:19
Podoba mi sie kadrowo i obrobka ale wole twoje fotki w kolorku jednak :mrgreen:

moonrage
30-05-2009, 19:03
bardzo fajny kadr, ładne kolory :)

Piotr_ek
30-05-2009, 19:15
Wojtek ! Popełniłeś totalnego gniota ! Co tu dużo gadać ledwo Ci się popuściło bezlitosnej krytyki od razu zacząłeś popadać w nazwijmy to produkcję taśmową. Fotografia to nie fabryka. Nikt nie przymusza do pokazywania zdjęć na forum (kurde nikt też mi nie każe ich komentować) ale ja chcę, lubię i będę...
Nieraz jest kadr, który mi się piekielnie podoba. Siedzę nad nim godzinami. Ratuję jak się tylko da stosując różnego rodzaju zabiegi. Kolor, kontrasty, poziomy, sprowadzanie tematu do czarno-bieli itp... nieraz nic nie pomaga. Wówczas zdaję się na moją świadomość fotograficzną i odkładam to zdjęcie do folderu pt. GNIOT.

pzdr, P.

moonrage
30-05-2009, 19:23
Nieraz jest kadr, który mi się piekielnie podoba. Siedzę nad nim godzinami. Ratuję jak się tylko da stosując różnego rodzaju zabiegi. Kolor, kontrasty, poziomy, sprowadzanie tematu do czarno-bieli itp... nieraz nic nie pomaga. Wówczas zdaję się na moją świadomość fotograficzną i odkładam to zdjęcie do folderu pt. GNIOT.

ładnie powiedziane

jchyra
30-05-2009, 20:19

pzdr, P.

To ja mam inaczej. Jeśli można to w tym miejscu napiszę jak.

Przy takich (nieudanych, niepewnych, kontrowersyjnych) zdjęciach wolę wrzucić je na forum i w błyskawicznym tempie mieć odpowiedź co praca jest warta. Wiem bowiem, że jako autor nie mam dystansu do pracy i wiele słabych prac skazuję na szufladę a nad wieloma marnymi znęcam się godzinami choć nie ma to najmniejszego sensu.

Konkludując, nie jestem przeciwnikiem słabych fotografii na forum. Pod doskonałym można tylko siać zachwyt, pod słabymi niemal często rozwija się pouczająca dyskusja. Pod gniotami panuje cisza. Ta praca nie jest gniotem.

Marcin T
30-05-2009, 20:22
To ja mam inaczej. Jeśli można to w tym miejscu napiszę jak.

Przy takich (nieudanych, niepewnych, kontrowersyjnych) zdjęciach wolę wrzucić je na forum i w błyskawicznym tempie mieć odpowiedź co praca jest warta. Wiem bowiem, że jako autor nie mam dystansu do pracy i wiele słabych prac skazuję na szufladę a nad wieloma marnymi znęcam się godzinami choć nie ma to najmniejszego sensu.

Konkludując, nie jestem przeciwnikiem słabych fotografii na forum. Pod doskonałym można tylko siać zachwyt, pod słabymi niemal często rozwija się pouczająca dyskusja. Pod gniotami panuje cisza. Ta praca nie jest gniotem.
Święte słowa!
Polać mu ;)

wojtek6308
30-05-2009, 21:05
Wojtek ! Popełniłeś totalnego gniota ! Co tu dużo gadać ledwo Ci się popuściło bezlitosnej krytyki od razu zacząłeś popadać w nazwijmy to produkcję taśmową. Fotografia to nie fabryka. Nikt nie przymusza do pokazywania zdjęć na forum (kurde nikt też mi nie każe ich komentować) ale ja chcę, lubię i będę...

pzdr, P.
Skoro odebrałeś to jako gniota, to widać coś w tym jest.
Tylko jak mam się przekonać czy zdjęcie to gniot, czy można spokojnie pokazać je szerszej
publiczności nie publikując go, a sam nie potrafię ocenić.

Też muszę założyć sobie taki folder.

Dzięki Piotrek za treściwy komentarz.

Szuwar
30-05-2009, 23:36
Wojtek ! Popełniłeś totalnego gniota !

Nie wiem jak mozna nazwać to zdjęcie GNIOTEM.

Skoro odebrałeś to jako gniota, to widać coś w tym jest.

Wojtku, zastanów się dobrze nad pytaniem CO? Tak naprawdę CO?

Dzięki Piotrek za treściwy komentarz.

Treściwy komentarz :shock::shock::shock:

Piotr_ek
31-05-2009, 01:11
Czemu gniot ? a dlatego bo:

1. Patrząc na korony drzew stwierdzam, że ów drzewa świecą. Czy w obliczu tego faktu nie prościej było by sfotografować kilka świeczek na tle dramatycznego nieba ?
2. Skąd na budynkach wzięło się tyle detalu skoro niebo jest zachmurzone i a chmury są tak smoliste, że wątpię by były w stanie przepuścić chodź promyk słonka ?
3. Czemu to samo światło, które tak pięknie oświetla budynki nie oświetliło liści drzewek w pobliżu zabudowań - czyżby światło istniało tylko po to by oświetlać cegły i jakiś szerzej pojęty beton ? Czy może autor spędzając następną godzinę na ratowaniu fotografii będąc silnie zapracowany zapomniał poświecić na te listki ?

Z takich cięższych wad to chyba było by tyle.

Osobiście uważam, że fotografia pokazana w czarno-bieli powinna być czymś więcej niż tylko zdjęciem. Kiedyś do dyspozycji był tylko negatyw, ciemnia, stosowna chemia, papier i powiększalnik dziś zostało to zastąpione programem komputerowym. I tym samym wydaje mi się, że zdjęcia obrabiane komputerowo tak naprawdę mają coraz mniej wspólnego z tymi, które powstały przy zastosowaniu metody "analogowej". To już nie jest fotografowanie, możliwość modyfikacji takich parametrów jak kontrast czy barwienie wpływa na zdjęcie w ten sposób, że nieraz bardziej przypomina ono pomalowany przez Picassa płot niżeli fotografię.
Oczywiście rozumiem nawet znaczne podniesienie kontrastu czy użycie barwnika celem udoskonalenia zdjęcia. Nie rozumiem natomiast świecących drzew, domów itp. zjawisk, które wpływają na moją podświadomość tak, że odbieram zdjęcie bardziej jak jakieś rękodzieło chińskiej produkcji niżeli fotografię.
Popatrzmy na prace choćby Nemetha czy M.Stawiarza. Są one czarno białe ale oprócz mocnych i smolistych czerni zawierają też znaczną ilość innych odcieni szarości - można to nazwać umiejętnym operowaniem kontrastami. A czy to zdjęcie zawiera jakieś cechy umiejętnie przeprowadzonego post-processingu prowadzącego do udoskonalenia czarno-bieli ? Wydaje mi się, że nie.

Przepraszam Cię Wojtku za tą srogą i bezlitosną krytykę. Chcę być po prostu szczery. Zapewne wykonasz jeszcze wiele wartościowych fotografii, które mniej lub bardziej przypadną mi do gustu. Ćwicz oko, szlifuj swoją świadomość fotograficzną i staraj się sam wytykać błędy w swoich zdjęciach.

Nie wiem jak mozna nazwać to zdjęcie GNIOTEM.

Istnieje wiele narzędzi i technik perswazyjnych, które pomagają zdjęciu by przyciągało ono wzrok. Techniki te dodają zdjęciu wartości ideologicznej lub metaforycznej...w każdym bądź razie nie jest to wartość fotograficzna.

pzdr, P.

harb
31-05-2009, 08:02
Kolor Wojtku był wg mnie lepszy...
Pozdrawiam

a mnie tym razem bardziej b/w się podoba :-D