Zobacz pełną wersję : S5 Pro - brak AF o_O
borowik23
30-05-2009, 00:41
Witam - piszę tutaj - poniewaz o ile się nie myle układ AF jest w S5 Pro ten sam co w D200 ...
Otóż - problem polega na tym - że po zostawieniu włączonego apratu na 5h - przestał działać AF - zarówno z obiektywami na śrubokręt jak i AF-S - próbowałem już czyszczenia styków etc - nic nie pomaga - resetowanie ustawien "zielonymi kropkami" też nie pomogło - google milczą na temat jakichkolwiek awarii AF w D200/S5 Pro - być możę jakimś cudem ktoś tutaj na forum będzie wiedizał o co chodzi ...
aparat ma zrobione 18k klatek - jest już po gwarancji :/
Oczywiście sprawdziłeś dzwigienkę trybu AF/M w korpusie?
borowik23
30-05-2009, 00:51
hehe - no jasna sprawa ;p bez przesady - sprawdziłem chyba autentycznie wszystko co mozna było - pewnie zostanie serwis - i nie wiadomo ile $$ do zapłacenia za naprawę :/
Ciul z pieniedzmi...najgorsze jest oczekiwanie az naprawia sprzet.
Znajomy wysylal sprzet do Niemiec i po 1,5m-ca dopiero go otrzymal ;/
Za takie podejscie i serwis fuji ma u mnie kreche :P
borowik23
30-05-2009, 07:50
o_O 1,5 miecha o_O ile ja kasy przez to strace :/ ja tego aparatu do zleceń miałem uzywac - przez 2 tygodnie mi odpadnie już sporo (jak dla mnie - student - kazda kasa sie liczy)
co do aparatu - próbowąłem juz nawet zmiany Firmware - nie dziala - nie wiem co mogło paść - ale jest to kompletnie dziwaczne - tak jakby calutki AF padł - bo ani śrubokręt, ani AF-S, nic z AF nie działa :/
a w manualu kropka zapala sie w dobrym momencie :/
Photoartbox
30-05-2009, 08:10
Ciul z pieniedzmi...najgorsze jest oczekiwanie az naprawia sprzet.
Znajomy wysylal sprzet do Niemiec i po 1,5m-ca dopiero go otrzymal ;/
Za takie podejscie i serwis fuji ma u mnie kreche :P
Serwis Fuji, to porazka. Uzytkownicy z Niemiec rowniez czekaja miesiacami na naprawe :(
borowik23
30-05-2009, 08:40
Serwis Fuji, to porazka. Uzytkownicy z Niemiec rowniez czekaja miesiacami na naprawe :(
toś mnie pocieszył teraz o_O pewnie nie dość żę długo - to jeszcze w ciul drogo :/ pięknie zem sie wpakowal - sie nie zdziwie - jak sie dowiem - ze nie maja pojecia o co chodzi (kumpel miał tak na zytniej z Canonem 40D - ale okazalo sie - ze jako pierwszy mial taki problem - i wyjatkowo sobie z nim poradzili ;p i to raptem w 2 tygodnie ;))
cóz - a tak się piękni te 5 dni S5 uzywalo :/
borowik23
01-06-2009, 13:55
no i byłem w serwisie - technik aparat obejzal, posprawdzał, z 30 minut mu to zajęło, po czym stwierdził, że nie ma bladego pojęcia o co może chodzic, i trzeba wyslac aparat do niemiec albo UK, żeby to tam swoim sprzetem posprawdzali - tydzien czekania na kosztorys etc mnie teraz czeka :/
no co to kurde moze byc :/
slawek213
01-06-2009, 16:55
Pytanie: Fotki robi?
Na manualnym i AFie?
Potwierdzenie ostroścci jest w postaci punktu?
Jak zdefiniowany jest przycisk wielofunkcyjny?
borowik23
01-06-2009, 17:31
zebym to ja pamital - ustawienia byly przywrócone do kompletnie startowyc (zielone kropki)
Fotki robił, potwierdzenie ostrości było - w postaci punktu w lewym dolnym rogu.
Ogólnie - działa wsio - tylko nie działało to - że nie był poruszany silnik obiektywu - czy to silnik AF-S - czy to za pomocą śrubokręta :/
borowik23
11-06-2009, 21:19
no i sie okazało - padło coś totalnie z AF - naprawa 660 zł, dobrze, że w pon już sobie spokojnie odbiore aparat - jest dziś, ale do pon nie będe miał na to czasu - czyli w 1,5 tygodnia sie uwinęli - pod względem czasu - jak dla mnie baaardzo ok gorzej, że cena nie taka :/ mam nadzieje że się dowiem co konkretnie się stało, kiedy będe go odbierał - bo jak może nawalić AF, kiedy torba sobie spokojnie w torbie leży :/