Zobacz pełną wersję : Przyszła kryska na matyska-ŚLUB!
Witam!
Jak w temacie.Wczoraj żona przyniosła do domu zaproszenie na ślub znajomych, oczywiście wszystko fajnie, ale jakbym porobił jeszcze zdjęcia, to byłoby super.Mniejsza o szczegóły historii. Do tematu! Pytanie do Was, jakie szkiełko dokupić do zestawu, który posiadam S 10-20, N 50 1/8 i sabinka. Dodam, że dysponuję kwotą 2000 zł. Zastanawiam się nad N 85/1.8 (na którą już trochę poluję) albo może jakas szeroką stałkę, badź może jakiś zoomik. Dzięki za rady i podpowiedzi! POZDRAWIAM
jacek.gold
29-05-2009, 22:38
85 1,8 i może 35 1,8 choć braknie kasy
"85 1,8 i może 35 1,8 choć braknie kasy"
Oj ten zestawik mnie kusi, jutro jade do komisu,wiec moze beda mieli w jakis ludzkich cenach.A gdyby wybierac to, które szkiełko?
jacek.gold
29-05-2009, 22:47
85 bo bokeh miód malina i na plener bajka ;) mam i sobie chwalę
aha:
koniecznie ND filterek żeby bez obawy strzelać w słońcu na pełnej dziurze i nie przepalać
"85 bo bokeh miód malina i na plener"
wiem i dlatego choruje......Dodam,że własnie chodzi mi o szkiełko, które poźniej bedzie mi przydatne. A N 18-200?
Zestaw optymalny jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości i możliwości to Tamron 17-50 f2.8 + Nikkor 85 f1.8 tylko to już powyżej 2k zł. Chociaż gdybyś sprzedał 50 i poszukał używek to dasz radę.
Przy zestawie N35 f1.8 + N85 f1.8 może ci brakować szerokiego kąta a Sigmą 10-20 w kościele nie poszalejesz.
O 18-200 zapomnij bo akurat do ślubów mało się nadaje.
Po pierwsze No Stress :) Skoro znajomi Ciebie osobiście nie prosili o zdjęcia, to znaczy jest już ktoś kto wykona czarną robotę ;) Już jesteś na wygranej pozycji :) Robisz jako gość, więc jak coś nie wyjdzie, to nic się nie stanie :) 85 oooj miód malina :) aż Ci zazdroszczę - ja sama robię Tamronem 17-50 i też jest dobrze :) moim zdaniem jak nie uda Ci się dokupić 35 to sama 85 do Twojego zestawu starczy :)
85 fajny wybor, napewno bedziesz zadowolony..
Mozna by jeszcze wziac pod uwage sigme 30 1.4 - naprawde fajne szklo do reportazu slubnego..
Mozna by jeszcze wziac pod uwage sigme 30 1.4 - naprawde fajne szklo do reportazu slubnego..
Można nim całą imprezę objechac :)
Można nim całą imprezę objechac :)
Dokladnie. to taki standard na dx :). A do tego bardzo jasny. A jak wiadomo w kosciele czy na sali weselnej swiatla nigdy nie za wiele :)
Mysle, ze naprawde warty uwagi.
bukowy dziad
31-05-2009, 11:17
e tam -18-200 do slubu jak najbardziej...a ze calkiem przypadkiem mam do sprzedania;)...(ale powaznie mowiac to jesli ktos nie ma zamiaru robic na pelnej dziurze i umie sie zgrabnie poslugiwac lampą - odbijac itp. to to szkielko naprawde moze dac rade - w mrocznych czasach gdy robilem d70 i d50 jedno zlecenie nim zrobilem, a N28-70/2.8 lezal w torbie - jak przegladam zdiecia z tego slubu to sie nie wstydze:)...no ok - moze dzisiaj juz ich bym nie pokazal, ale wstydzic sie nie ma czego:)
nie jestem mistrzem zonglerki i ja sobie nie wyobrazam robienia zlecenia samymi stalkami z jednym body...co nie zmienia faktu, ze jak ktos praktykuje to pewnie spokojnie da rade - pod warunkiem, ze wsrod szkielek bedzie cos kolo 30-50mm...
przemysl - jesli masz torche bardziej ambitne podejscie do fotogrfii, lubisz czasem sie pobawic w cos kreatywnego, lubisz robic portrety i magia "plastyki";) jest dla ciebie wazna, to bierz 85tke i powalcz o zdobycie czegos szerokiego (dobrej sigmy 30). a jesli to przede wszystkim hobby i czesto sie lapiesz na tym ,ze brakuje ci spacerniaka, nie lubisz zonglowac szklami i nie jestes maniakiem szerokiej dziury 18-200 moze cie milo zaskoczyc, a slub spokojnie sie nim zrobi (nie bedzie to poziom naszych forumowych guru tematu, ale moze byc wyzszy, niz przecietna polkskiego zawdowca tluczacego kotlety:) ).
pozdrawiam i zycze powodzenia
ps. a te 2000 wzielo sie z tego, ze przekonales maloznke, iz musisz uzupelnic zestaw pod slub?:) to nie ma tego zlego...;)
Witam!
Jak w temacie.Wczoraj żona przyniosła do domu zaproszenie na ślub znajomych, oczywiście wszystko fajnie, ale jakbym porobił jeszcze zdjęcia, to byłoby super.Mniejsza o szczegóły historii. Do tematu! Pytanie do Was, jakie szkiełko dokupić do zestawu, który posiadam S 10-20, N 50 1/8 i sabinka. Dodam, że dysponuję kwotą 2000 zł. Zastanawiam się nad N 85/1.8 (na którą już trochę poluję) albo może jakas szeroką stałkę, badź może jakiś zoomik. Dzięki za rady i podpowiedzi! POZDRAWIAM
Specjalnie na ślub znajomych będziesz kupował szkła? hehhehe... ;)
Ale OK, do rzeczy.. Do tego co już posiadasz dokup 85/1.8 i będzie git.
"Specjalnie na ślub znajomych będziesz kupował szkła?"
powiem tak-będzie to zakup bardziej uzasadniony, dla mojej małżonki, a szkło i tak planuje kupic.Dzieki wszystkim za rady i podpowiedzi.
Szanowny kolego ja używam D80 i 17-55 f2.8 czasami pożyczam D300. Miałem kilka szkiełek które leżały całe wesele w torbie, to co masz wystarczy do kościoła i na ciemną sale.Weż statyw jako monopad napewno przyda się na sali. Ustaw M iso 800 czas 1/200 f 4 do 8 sabinke na TTl BL i wykonaj kilka zdjęć testowych, zmieniaj korekte na lampie i odbijaj od czego się da. Jak umiejętnie ustawisz lampę to tylko znawcy poznają. Na sufit dodaj na lampie +1 lub wiecej, WB auto i wytnij większą kartke - dostaw do lampy zamiast tej małej w lampie. Ale to nie przepis, ustawiam różne ustawienia np: czas 1/30 mniejsze iso ale lampa TTl BL - 1/3 zależy jaki efekt chcesz osiagnąć. To czy używasz lampy czy nie zależy od ciebie - zdjęcie ma być ciekawe dla odbiorcy. Poczytaj na foto.jasiu.pl. D300 z sb800 + grip to cieżka sztuka i nie ma poruszenia nawet na 1/20 (muszę kiedyś to wszystko zważyć na wadze. Wołam ostatnio w Lightromie 2 (jest już nakładka PL) z tRAWy i zapisuje jpg w PSe 6
85 bo bokeh miód malina i na plener bajka ;) mam i sobie chwalę
aha:
koniecznie ND filterek żeby bez obawy strzelać w słońcu na pełnej dziurze i nie przepalać
Spierałbym się, czy ten bokeh taki miodny ;-)
ja sie na ślubach nie znam, ale sam bym na Twoim miejscu dokupił 85 f/1.8 i miał nadzieje, ze szerokiego Ci brakować nie będzie (chociaż myśle, że sigma by dała rade w sali z sabinką, nie wiem jak w kościele, ale myśle, że przy odrobinie szczecia również).
Adrian - co do bokehu 85tki, to osobiście go uwielbiam - przypomina mi troszke to, co zwykłem widzieć na odbitkach z mamiyi/kievów i innych kwadratów (nie twierdze, że jest taki sam, to moje subiektywne odczucie po prostu) i cholernie go lubie. Mysle, ze ma tylu zwolenników, co przeciwników, o ile tych drugich nie więcej.
Pozdr.
jAdrian - co do bokehu 85tki, to osobiście go uwielbiam - przypomina mi troszke to, co zwykłem widzieć na odbitkach z mamiyi/kievów i innych kwadratów (nie twierdze, że jest taki sam, to moje subiektywne odczucie po prostu) i cholernie go lubie. Mysle, ze ma tylu zwolenników, co przeciwników, o ile tych drugich nie więcej.
Mamiya czy kiev - obojetnie, to szkło robi bokeh a co do bokehu 85/1.8 to np. kiepsko wyglądają źródła światła w tle na przymkniętym szkle.
Przykłady tutaj:
http://www.utopia-photography.ch/lenses/85mm/test03.html
adrianie - tak dla scislosci - kiepsko wygladaja male, punktowe zrodla swiatla (lub coś co światło mocno - i też w miare puntkowo - odbija.) To oczywiste- przy tylu listkach przeslony:).
To jest wada tego obiektywu - ale coś za coś. Obaj wiemy ile kosztuje 85 f/1.4 :).
Przy takich zdjęciach z tele i przymknieta przeslona, to uzywam pentacona z 15 listkami:D.
Ale skończmy dyskusje, bo mały OT sie nam robi:).
pozdr.
adrianie - tak dla scislosci - kiepsko wygladaja male, punktowe zrodla swiatla (lub coś co światło mocno - i też w miare puntkowo - odbija.) To oczywiste- przy tylu listkach przeslony:).
To jest wada tego obiektywu - ale coś za coś. Obaj wiemy ile kosztuje 85 f/1.4 :).
Przy takich zdjęciach z tele i przymknieta przeslona, to uzywam pentacona z 15 listkami:D.
Ale skończmy dyskusje, bo mały OT sie nam robi:).
pozdr.
Luz ;-)
S M iso 800 czas 1/200 f 4 do 8 sabinke na TTl BL
A czemu ustawiasz lampe na TTL BL a nie na M?
O 18-200 zapomnij bo akurat do ślubów mało się nadaje.
rozpoczynajac dyskusje hehe jacek_z o 18-200 na slubach (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=481150&postcount=51) caly watek tu (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11554)
rozpoczynajac dyskusje hehe jacek_z o 18-200 na slubach (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=481150&postcount=51) caly watek tu (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11554)
Jacek_z pisał w tym poście o zalecie VR. Przy dłuższych ogniskowych to jest przydatne ale w zakresie poniżej 50mm trochę traci sens bo co z tego że umożliwi ci zrobienie zdjęcia z czasem powiedzmy 1/30s lub dłuższym jak prawie na pewno fotografowana osoba zdąży się poruszyć w kadrze.
Jacek_z pisał w tym poście o zalecie VR. Przy dłuższych ogniskowych to jest przydatne ale w zakresie poniżej 50mm trochę traci sens bo co z tego że umożliwi ci zrobienie zdjęcia z czasem powiedzmy 1/30s lub dłuższym jak prawie na pewno fotografowana osoba zdąży się poruszyć w kadrze.
sam jestem w moim systemie zwolennikiem szkiel bez vr z f2.8, niz z i f4, jednak caly watek daje do myslenia. inna sprawa, ze specjalnie na sluby by testowac nie bede kupowal ciemnych szkiel z vr ;]
A czemu ustawiasz lampe na TTL BL a nie na M?
Nastawiam się na swiatło zastane i doświetlam sabinką -1/3 a w ,,M'' jesli obiekt przesunie się do ciebie masz za dużo światła.
Nastawiam się na swiatło zastane i doświetlam sabinką -1/3 a w ,,M'' jesli obiekt przesunie się do ciebie masz za dużo światła.
Głowica na wprost sama czy z dyfuzorem?
Głowica na wprost sama czy z dyfuzorem?
eeee kolego podpuszczasz mnie czy co, z tego co wiem sabina ma ttl na wprost. :)
Nic a nic nie podpuszczam pytam tylko