Zobacz pełną wersję : przedziwna sprawa z sb-800
Rajczakowski
18-09-2006, 08:20
pozyczyłem sobie na weekend lampe od kolegi. naladowalem 2kpl aku 2500mAh. lampa na tryb ittl BL. aparat d50 na P, matrycowy pomiar, iso 200 i 400. i dziwna sprawa, bo zdjecia praktycznie wszystkie w nieco ciemniejszej scenerii wyszły lekko "podmyte" :wink: tak jakby aparat sam przestawial na tryb synchronizacji z dlugim czasem. czy sb800 ma w swoich opcjach jakies wewn ustawienie na dlugi czas niezalezne od aparatu? moze cos przeoczylem?
usaw aparat na M albo S, ustaw bezpieczny czas, lampa na TTL-bl i wal... bedzie dobrze
to nie sb, ale body wykrywa włączenie lampy i dostosowuje czasy synchronizacji - zależy jak masz nastawiona automatykę (czy manual)
W niektórych body mozesz sobie zakres zmian czasu synchronizacji regulować. w d50 chyba nie.
co to znaczy długi czas? opisuj dokładniej problem.
jaki miałeś czas przed włączeniem lampy, a jaki po ?
Rajczakowski
18-09-2006, 16:51
nop tego to dokładnie nie powiem, bo na P czas i migawka sie zmienialy bardzo bo w roznym swietle cykalem, ale chodzi mi o to ze zawsze zdjecia byly ustawiane tak, że oprocz ostrych partii kadru, osoby mialy lekko rozmazane ruchome czesci ciala, czyli np rece ktorymi akurat machali... a powinno byc wszystko zatrzymane. musze sie jeszcze duzo nauczyc o wspolpracy z lampami SB bo widze ze troche inaczej jest nz w canonie
Zalecenie lampa na iTTL BL nie musi być słusznym rozwiazaniem - zależy to od wielu czynników - przy przyciemnionej scenerii raczej użyłbym bez BL - jak wiadomo z definicji iTTL BL niedoświetla. Uzywanie P spowoduje, że wiekszość zdjec bedzie przy pełnej dziurze - a to wiązę się z mniejszą GO oraz gorszymi właściwościami optycznymi. Przy P czas się zmienia od 1/60 do 1/500. 1/60 przy słabym świetle mogło byc przyczyną poruszeń - zwałszcza, gdy iso było 400. Gdy robię z lampą bardzo rzadko mi się zdarza zmienić ISO na więcej niz 200 - przecież lampa mi doskonale doświetli wszystko (najczęsciej z mydelniczką i od sufitu)
jaki czas w efekcie miałes to możesz zobaczyc w exifie zdjecia.
to były zdjęcia w ciemności czy w jasnym?
mozesz wkleic tu zdjęcie? (nie usuwaj exif)
jak postawic diagnoze gdy nie wiadomo o co chodzi?to nie tak, że iTTL BL niedoświetla. jaki ma byc błysk decydujesz ty - ustawiając BL na + albo na -
jak jest ciemno, a body da krótki czas synchronizacji to spowoduje , że nie da się dobrac wg zamierzeń błysku
z lampa często sie podnosi ISO, by wydobyć światło zastane, sam błysk lampy na body nie daje ładnego swiatła, szczególnie gdy nie ma o co go odbic. mydelniczka to półsrodek.
Gdy iTTL BL podamy dużej korekcji zrobi się z niego po prostu iTTL. Algorytm jest tak dobrany, żeby jak największa część światła zastanego została wykorzystana. I wszystko działa fajnie do pewnej granicy - jeżeli zaczniemy zmiejszać ilość światła zastanego, żeby zachować te same proporcje między nim a sztucznym musimy zmiejszyć tez błysk - mamy tu oczywiste niedoświetlenie - da się to wyciągnąć w programie graficznym. Idealne warunki, że przy BL zdjecie będzie naswietlone poprawnie zdarzają sie rzadko (dodam od razu, że mi). Mozna tez zwiekszać ISO, ale przy ciemnych scenach BL się nie sprawdza (w moim d70/sb800). Dyfuzor może i jest półśrodkiem - ale ja lubię zdjecia robione z lampą i dyfuzorem - pewnie dlatego, że więkoszość robię z błyskiem. Wklejenie zdięcia z informacja EXIF wskazane.
trzeba powalczyc z body,tez tak miałem i cos ustawiłem w body w funkcji lampy i czas zmienił sie na 1/60 i było ok ale ja nigdy nie robiłem na P tylko A,S lub M (wiekszosc A)
[ Dodano: Wto 19 Wrz, 2006 ]
oczywiscie tez tak miałem z D50 ale to chyba nie ma róznicy,zmien ustawienia lampy w body.