Zobacz pełną wersję : D700 - nie mruga ;) Jak ze szkłami DX?
Al Bundy
29-05-2009, 14:33
Wybaczcie ale nie mogę znaleźć opcji podglądu przepałów. Właśnie dostałem puszkę i chyba mózg mi ze szczęścia wyparował. A że za moment focę to by mi się przydało...
Inne pytanie mam lamerskie. Zapiąłem Tokinę 12-24 i od 17mm malina. Po co więc jest zgodność z DX? Czy wtedy matryca nie rejestruje tylko części obrazu z mniejszą rozdzielczością? Niczego nie przełączałem - klatka ma rzeczywisty rozmiar więc nie wiem o co chodzi. Ogólnie tylko winietę widać od 12 do 16mm. Dalej jest malinka...
Jak przełączę na DX to chyba klatka będzie miała 6Mpx a nie 12 - mam rację czy bzdury gadam?
Wybaczcie ale nie mogę znaleźć opcji podglądu przepałów. Właśnie dostałem puszkę i chyba musk mi ze szczęścia wyparował.
gdzieś w menu się to konfiguruje, ale nie pamiętam gdzie.
Inne pytanie mam lamerskie. Zapiąłem Tokinę 12-24 i od 17mm malina. Po co więc jest zgodność z DX? Czy wtedy matryca nie rejestruje tylko części obrazu z mniejszą rozdzielczością? Niczego nie przełączałem - klatka ma rzeczywisty rozmiar więc nie wiem o co chodzi. Ogólnie tylko winietę widać od 12 do 16mm. Dalej jest malinka...
Jak przełączę na DX to chyba klatak będzie miała 6Mpx a nie 12 - mam rację czy bzdury gadam?
zgodność polega na tym, że możesz podczepić do FX, ale powinieneś pracować wtedy na 6 MPx - będzie od 12 mm bez winiety.
Na logikę - gdyby miało być dobrze na 12 mm na FX to dlaczego by pisano, że to szkła DX ???
Szkło DX ma ograniczenie - nie rysuje na całej klatce (w całym zakresie swych ogniskowych i odległości)
Al Bundy
29-05-2009, 14:43
Rozumiem że innych warunków nie muszę spełniać i nie uszkodzę niczego nie przełączają body w tryb zgodności z DX? Ogólnie jest i tak szerzej na tej Tokinie przy 17mm niż było w D300 gdzie po cropie było 18mm. A zawsze to nadal 12Mpx...
W menu grzebię 20 min. i nie mogę znaleźć tych przepałów...
a może na LCD, w oknie prześwielteń( jedno z kilku "okien"), masz przełączone na któryś z kolorów i na nim akurat w przypadku danego zdjęcia nie ma przepału (?)
.
Rozumiem że innych warunków nie muszę spełniać i nie uszkodzę niczego nie przełączają body w tryb zgodności z DX? Ogólnie jest i tak szerzej na tej Tokinie przy 17mm niż było w D300 gdzie po cropie było 18mm. A zawsze to nadal 12Mpx....niczego nie uszkodzisz. Wiele osób kombinuje z szkłami DX na FX.
Trzeba bylo grzebnac w instrukcji ;) moze tak jak w D300 czyli:
Menu ODTWARZANIA -> TRYB WYSWIETLANIA -> zaznaczasz co tam chcesz, akceptujesz ustawiajac na WYBIERZ i dajac OK i gotowe.
Al Bundy
29-05-2009, 14:58
Hehehe, świetnie - właśnie o to mi chodziło ;) Podziękować ;)
Puszka już mi się baaardzo podoba ;)
lodzermensch
29-05-2009, 15:17
Jak przełączę na DX to chyba klatak będzie miała 6Mpx a nie 12 - mam rację czy bzdury gadam?
Jak chcesz pełny zakres szerokiego zooma to musisz się przełączyć na DX, ale wiąże się to ze zmianą rozdzielczości. Dokładnie tak jak napisano powyżej.
Natomiast to, że nie łapiesz winiety od 17mm jest normalne.
Ja czasem zapinam na analoga swojego Nikkora 12-24DX i od 18mm zero winiety. Czyli po przeliczeniu cropa: 18mm na DX i na FX także. :)
Al Bundy
29-05-2009, 15:42
Zgadza się tylko masz nadal 12MPX obrazek a nie 6 ;)
siedemczwartych
29-05-2009, 15:52
podobnie sie ma sprawa z nowym obiektywem 35 mm f/1.8
Pod FX prawie nie robi winiety. Zaskoczenie totalne.
Oczywiście bez przełączania na DX. Cały czas pracując na FX
Pawel Pawlak
29-05-2009, 17:47
widzę żę wróciłeś do t28-75 ? ciekaw jestem Twoich opini o tym tandemie ? Ja "za te pieniądze" baardzo sobie chwalę :)
W DX D700 nie ma 6mpix tylko coś około 5, chyba 5.1mpix.
A sama puszka świetna - mam od premiery i sobie bardzo chwalę :mrgreen:
widzę żę wróciłeś do t28-75 ? ciekaw jestem Twoich opini o tym tandemie ? Ja "za te pieniądze" baardzo sobie chwalę :)
Ja także sobie chwalę współpracę D700 z T28-75. Jedyny minus to szybkość AF w słabym świetle, mam wersję z silnikiem i doostrza, co chwilę niestety trwa.
Ja także sobie chwalę współpracę D700 z T28-75. Jedyny minus to szybkość AF w słabym świetle, mam wersję z silnikiem i doostrza, co chwilę niestety trwa.
wersja bez silnika lata dużo sprawniej. Trochę żałuję, że sprzedałem, bo bardzo fajne szkło na spacery...
Chcecie powiedzieć, że obiektyw w wersji "ze śrubokrętem" jest sprawniejszy?
Al Bundy
30-05-2009, 11:19
Przyznam bez bicia - wieszałem psy na Tamronie (wersja bez AF) kiedyś za ostrość przy 2.8 choć przy F4 walczył dzielnie nawet z 17-55. Tak było z D70 i D300. Teraz to samo szkło które wcześniej sprzedałem znajomemu od niego odkupiłem i z D700 poprostu wymiata ! Ostry od pełnej dziury - może to nie 24-70 ale do zaakceptowania nawet na ślubie. Naprawdę daje radę. To oczywiście moje pierwsze uwagi bo focę dopiero od wczoraj tym tandemem ale jest wzorowo. Myślałem że tak tanim szkłem sprofanuję puszkę ale nic podobnego - naprawdę jest nieźle...
Co ciekawe jeszcze. Ten tamron z D200 miał potężnego BF. U mnie zarówno on jak i 3 inne szkła celują bez korekty. Aż jestem w szoku...
Chcecie powiedzieć, że obiektyw w wersji "ze śrubokrętem" jest sprawniejszy?
MZ tak. Jest calkiem szybki, celny i nawet powtarzalny. Do nikkora 24-70 mu jeszcze daleko, ale daje rade w wiekszosci sytuacji