PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 50 mm AF-S f/1.4 G czy AF .. D?

Szauna
29-05-2009, 12:40
Witajcie,
Szykuje sie do kupna obiektywu 50 mm glownie do fotografii domowo - firmowej (produkty).
Zalezy mi na dobrym swietle wiec wybralam 1.4.
Jakie sa roznice miedzy tymi dwoma oznaczeniami?
Ktory radzicie bardziej do D90?

Pozdrawiam, S.

Rycerz
29-05-2009, 12:52
było milion razy :( wpisz w szukajkę ! naprawdę czasem warto zajrzec do dawnych wątków bo dużo ciekawostek jest w nich ukrytych ;)

edit: zeby nie było że nie jestem uprzejmy to proszę tu (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=87719&highlight=50%2F1.4) i tam (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=87467&highlight=50%2F1.4) ;)

Szauna
29-05-2009, 12:58
Właśnie nie mogę znaleźć, są porównania z Sigma czy zapytania o poszczegolne szkla ale takiego porownania i rady co kupic nie znalazlam...

Glównie zależy mi na odpowiedzi czy warto przy D90 inwestowac w dodatkowy silniczek kosztem utraty pierścienia przesłony.

Photoartbox
29-05-2009, 13:28
D to starsza wersja, "D" oznacza pomiar odleglosci od obiektu w trakcie fotografowania z lampa (mialem juz obydwie wersje np. 85-ki i 60-ki roznicy jakos nie stwierdzilem). AF-S, to wersja nowsza z silnikiem AF w obiektywie, czy lepsza, czy gorsza, do konca nie stwierdzono ;) ma wiecej platkow przyslony, podobno lepiej dla bokeh, mysle, ze optycznie sa do siebie wszystkie wersje zblizone.
PS. Na pytanie o pierscien przyslony, jedynie Ty mozesz znac odpowiedz :) Jesli masz zamiar fotografowac starymi puszkami w analogu, to Ci sie pierscien przyda, jesli nie, to po co Ci to?

Szauna
29-05-2009, 13:33
Dziekuje bardzo rycerz :)

Szauna
29-05-2009, 14:36
Photoartbox, wow. takiej odpowiedzi oczekiwalam. Dziekuje.

Frapuje mnie jeszcze jedno, skoro w stalkach nie ma VR, odczuwacie jego brak? Moj poprzedni system mial stabilizacje w korpusie.

Photoartbox
29-05-2009, 14:49
Photoartbox, wow. takiej odpowiedzi oczekiwalam. Dziekuje.

Prosze bardzo.

Frapuje mnie jeszcze jedno, skoro w stalkach nie ma VR, odczuwacie jego brak? Moj poprzedni system mial stabilizacje w korpusie.

Moj tez mial (Pentax), nadrabiam ISO (Twoj D90 pod tym wzgledem, tez jest OK) i jakos mi tego nie brakuje. W krotkich stalkach nie ma VR, w 105 makro juz jest.