Zobacz pełną wersję : Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR
BogdanSD
29-05-2009, 08:56
Witam serdecznie.Mam pytanko.Jak będzie sprawował się Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR z D-300 ?Czy jest to bardziej obiektyw do DX czy FX ?Proszę o pomoc :-D
co prawda o tym szkle jest pierdylion wątków ale że rano nuda to napiszę: :)
1. z d300 będzie się sprawował dobrze, bo to dobry aparat ;-) - różnice w porównaniu do innych zestawów (np d80) dotyczą głównie sprawności układu af - w d300 widomo 51 punktów daje radę
2. to szkło jest przeznaczone głównie do aparatów z matrycą APS czyli dxa ale działa w pełnym zakresie z aparatami FX - w recenzjach dostrzeżono w tym ostatnim wypadku (FX) obniżenie ostrości w rogach
ogólnie szkło polecane, szczególnie świetne w zakresie 70-200 mm -
po resztę odsyłam do opcji szukaj ... :)
2. to szkło jest przeznaczone głównie do aparatów z matrycą APS czyli dxa ale działa w pełnym zakresie z aparatami FX - w recenzjach dostrzeżono w tym ostatnim wypadku (FX) obniżenie ostrości w rogach
Wiem ze sie czepiam ale.. poniewaz szklo nie jest DX to znaczy ze jest przeznaczone do FX.
To ze na DX wypada lepiej w rogach niz na FX jest chyba raczej oczywiste.
Wiem ze sie czepiam ale.. poniewaz szklo nie jest DX to znaczy ze jest przeznaczone do FX.
To ze na DX wypada lepiej w rogach niz na FX jest chyba raczej oczywiste.
jeśli patrzeć na symbole szkła to właściwie masz rację - nie ma dx znaczy się szkło fx :)
ale jest to konstrukcja przeznaczona jednak głownie dla amatorów / średni zaawansowanych użytkowników - a tutaj króluje format dx i myślę że w konstruowaniu tego obiektywu wzięto to pod uwagę...
BogdanSD
29-05-2009, 18:14
a jakie szkiełko polecasz Rastula do mojego D-300 ?
a co chcesz fotografować i ile chcesz wydać? :)
jeśli patrzeć na symbole szkła to właściwie masz rację - nie ma dx znaczy się szkło fx :)
ale jest to konstrukcja przeznaczona jednak głownie dla amatorów / średni zaawansowanych użytkowników - a tutaj króluje format dx i myślę że w konstruowaniu tego obiektywu wzięto to pod uwagę...
Bzdura, po prostu matryce DX rejestrują jedynie środek.
Taki sam spadek ostrości i winietę masz w topowym 70-200.
BogdanSD
30-05-2009, 08:38
posiadam już 17-55/2,8, szukam fajnego szkiełka wyżej tj 70-200,70-300.może coś z tamrona lub sigmy ?kwota aż tak bardzo nie gra roli,obiektyw ten będzie używany sporadycznie .
Jeżeli kwota nie gra roli to Nikkor 70-200 f/2.8 VR.
Jeżeli jednak gra to możesz poszukać Sigmy 70-200 f/2.8.
70-300 vr też będzie działał :) - a jest jednak sporo tańszy i jako spacer zoom pewnie sprawdzi się lepiej niż ww. ( waga , rozmiar, zakres)
ale oczywiście nikkor 70-200 vr to inna klasa ...
Miałem 70-300 Vr prawie rok czasu z D300. Nie zwala na kolana ale za te pieniądze nie dostaniesz chyba lepszego szkła. Warte swojej ceny. Jest to obiektyw Fx, na Dx masz zakres 105-450. Jak Chcesz coś jasniejszego to sigma 70-200 f/2,8 lub nikoś 70-200 vr.