Zobacz pełną wersję : Filtr czy efekt filtra?
Mam małe, laickie przyznam, pytanie i liczę na Waszą pomoc. Jutro będę robił albumówkę dla starszych osób, a więc w zbliżeniach nie najlepiej wychodzi skóra. Zdecydowałem się na b&w bezpośrednio z aparatu (fotki muszę oddać od razu i nie mam czasu na konwersję) i tu pojawił się problem. Chciałbym zastosować filtr pomarańczowy i nie wiem, czy go kupować, czy też wystarczy filtrowany b&w z puszki D90. Niestety nie zdążę przetestować obu wariantów.
Ma ktoś doświadczenie w temacie? Proszę o pomoc, to nic ważnego, pieniędzy nie biorę, ale dla własnej satysfakcji nie chciałbym spieprzyć.
Obiektyw będzie 28/2.8
koziołek_matołek
30-05-2009, 16:15
A ja mam ciekawskie pytanie:) Minęły dwa dni, więc zastanawiam się co wybrałeś i jak wyszło? Czy kupowałeś pomarańczowy filtr czy użyłeś jedynie teog z z puszki D90? A może już udało Ci się przetestować oba warianty? I mógłbyś tym sposobem podzielić się informacjami na ten temat?
Pozdrawiam.
żółto-czarny
30-05-2009, 16:31
Tytuł postu jest ogólny, więc podłączam się pod pytanie koziołka_matołka. Czy ktoś z użytkowników szklanych filtrów pokusił się o porównanie ich z efektami Nikona? Wprawdzie nie mam D90 ale nie sądzę, żeby akurat w tej funkcji ostatnio dokonała się jakaś rewolucja.
Cóż, nie doczekałem się na poradę, a więc nie ryzykowałem i pożyczyłem od kolegi 50/1,8 z filtrem. Niestety, ze względu na umowę nie mogę udostępniać tych zdjęć (a nawet już je usunąłem z dysku) więc, jeżeli Was zadowoli moja subiektywna opinia, to proszę:
- B&W z D90 jest zaskakująco dobre, miałem dużo ustawień auto i poradziło sobie bez większych wpadek. Bałem się ustawień z puszki, niesłusznie. Zwracam tylko uwagę, że to była albumówka, w świetle z okna. Nie wiem czy dla portretu też byłoby wystarczające.
- Stosując jpg dowiedziałem się, że automatyczny balans bieli potrafi skorygować filtr! Zupełnie tego nie rozumiem i będę testował przy innej okazji, tu nie miałem czasu, a więc wróciłem do RAW :) .
- Pierwszy raz miałem kontakt z Capture One. Rewelacja. Jedno co mnie zaskoczyło, przestrzeń sRGB nie działała dobrze po konwersji do jpg. Trzeba było zmienić na "Foto" cokolwiek by to miało znaczyć.
Pozdrawiam
Stosowanie filtrów kolorowych do CZ-B przy użyciu cyfrowych dSLR mija się trochę z celem moim zdaniem. Ale to dlatego, że jestem zwolennikiem takiej obróbki już na kompie..
Klasyczne filtry do cz-b stosuje sie z dSLRami ALE jak uzywa za RAWa.
Zapis obrazu przefiltrowanego jest czyms zupelnie innym niz fitrowanie w PS w postprocesie, co prawda mozna w PS uzyskac zblizone efekty ALE nie bedzie to identyczne jak zapis swiatla przefiltrowanego.
W ten weekend postaram sie zrobic pare zdjec z filtrami do cz-b cyfra i pokaze efekty (mam nadzieje, ze uda mi sie wygospodarowac czas).