PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr czy efekt filtra?

Artur_A
28-05-2009, 23:38
Mam małe, laickie przyznam, pytanie i liczę na Waszą pomoc. Jutro będę robił albumówkę dla starszych osób, a więc w zbliżeniach nie najlepiej wychodzi skóra. Zdecydowałem się na b&w bezpośrednio z aparatu (fotki muszę oddać od razu i nie mam czasu na konwersję) i tu pojawił się problem. Chciałbym zastosować filtr pomarańczowy i nie wiem, czy go kupować, czy też wystarczy filtrowany b&w z puszki D90. Niestety nie zdążę przetestować obu wariantów.

Ma ktoś doświadczenie w temacie? Proszę o pomoc, to nic ważnego, pieniędzy nie biorę, ale dla własnej satysfakcji nie chciałbym spieprzyć.

Obiektyw będzie 28/2.8

koziołek_matołek
30-05-2009, 16:15
A ja mam ciekawskie pytanie:) Minęły dwa dni, więc zastanawiam się co wybrałeś i jak wyszło? Czy kupowałeś pomarańczowy filtr czy użyłeś jedynie teog z z puszki D90? A może już udało Ci się przetestować oba warianty? I mógłbyś tym sposobem podzielić się informacjami na ten temat?
Pozdrawiam.

żółto-czarny
30-05-2009, 16:31
Tytuł postu jest ogólny, więc podłączam się pod pytanie koziołka_matołka. Czy ktoś z użytkowników szklanych filtrów pokusił się o porównanie ich z efektami Nikona? Wprawdzie nie mam D90 ale nie sądzę, żeby akurat w tej funkcji ostatnio dokonała się jakaś rewolucja.

Artur_A
31-05-2009, 01:21
Cóż, nie doczekałem się na poradę, a więc nie ryzykowałem i pożyczyłem od kolegi 50/1,8 z filtrem. Niestety, ze względu na umowę nie mogę udostępniać tych zdjęć (a nawet już je usunąłem z dysku) więc, jeżeli Was zadowoli moja subiektywna opinia, to proszę:

- B&W z D90 jest zaskakująco dobre, miałem dużo ustawień auto i poradziło sobie bez większych wpadek. Bałem się ustawień z puszki, niesłusznie. Zwracam tylko uwagę, że to była albumówka, w świetle z okna. Nie wiem czy dla portretu też byłoby wystarczające.
- Stosując jpg dowiedziałem się, że automatyczny balans bieli potrafi skorygować filtr! Zupełnie tego nie rozumiem i będę testował przy innej okazji, tu nie miałem czasu, a więc wróciłem do RAW :) .
- Pierwszy raz miałem kontakt z Capture One. Rewelacja. Jedno co mnie zaskoczyło, przestrzeń sRGB nie działała dobrze po konwersji do jpg. Trzeba było zmienić na "Foto" cokolwiek by to miało znaczyć.

Pozdrawiam

mpwt
01-06-2009, 21:48
Stosowanie filtrów kolorowych do CZ-B przy użyciu cyfrowych dSLR mija się trochę z celem moim zdaniem. Ale to dlatego, że jestem zwolennikiem takiej obróbki już na kompie..

gALL
01-06-2009, 21:57
Klasyczne filtry do cz-b stosuje sie z dSLRami ALE jak uzywa za RAWa.

Zapis obrazu przefiltrowanego jest czyms zupelnie innym niz fitrowanie w PS w postprocesie, co prawda mozna w PS uzyskac zblizone efekty ALE nie bedzie to identyczne jak zapis swiatla przefiltrowanego.

gALL
18-06-2009, 13:35
W ten weekend postaram sie zrobic pare zdjec z filtrami do cz-b cyfra i pokaze efekty (mam nadzieje, ze uda mi sie wygospodarowac czas).