Zobacz pełną wersję : NEF w D700 - różnice jakości ?
wakeford
28-05-2009, 23:32
Od niedawna mam D700 - zrobiłem kilka fotek na próbę, żeby stwierdzic różnicę w rodzajach proponowanych przez to dody NEF-ach. Oprócz różnicy w szybkości zjadania karty pamięci nie zuważyłem innych różnic. Na razie nie mam jednak doświadczenia, może ktoś mi poradzi, czy rzeczywiście warto robić w max najlepszym Nefie i kiedy te różnice wychodzą.
Poza tym trochę też mnie dziwi, że moje 5D ma większą trochę matrycę niż D700, a zdjęć na karcie wchodzi ok 30% więcej niż w D700, a powinno być na odwrót:-?
sejmajnejm
29-05-2009, 07:59
roznice w jakosci moga byc widoczne przy wyciaganiu detali z cieni.
calkiem ciekawy link na ten temat.
http://www.earthboundlight.com/phototips/nikon-d300-d3-14-bit-versus-12-bit.html
pzdr.
Andrzej
Pawel Pawlak
29-05-2009, 10:50
Od niedawna mam D700 - zrobiłem kilka fotek na próbę, żeby stwierdzic różnicę w rodzajach proponowanych przez to dody NEF-ach. Oprócz różnicy w szybkości zjadania karty pamięci nie zuważyłem innych różnic. Na razie nie mam jednak doświadczenia, może ktoś mi poradzi, czy rzeczywiście warto robić w max najlepszym Nefie i kiedy te różnice wychodzą.
Poza tym trochę też mnie dziwi, że moje 5D ma większą trochę matrycę niż D700, a zdjęć na karcie wchodzi ok 30% więcej niż w D700, a powinno być na odwrót:-?
14bitowe RAWy z d700 muszą być większe niż 12 bitówe z 5D. Poza tym nie wiem czy w 5D RAWy są kompresowane a jeśli tak to w jaki sposób? w d700 masz 2 rodzaje kompresji i ewentualnie niekomresowane - Ty możesz zdecydować jak wielkie mają być pliki - 12bitowe z kompresją będą najmniejsze i najmniej wyciągniesz ze świateł i cieni. Czy za mało ? musisz ocenić sam.
14bitowe RAWy z d700 muszą być większe niż 12 bitówe z 5D. Poza tym nie wiem czy w 5D RAWy są kompresowane a jeśli tak to w jaki sposób? w d700 masz 2 rodzaje kompresji i ewentualnie niekomresowane - Ty możesz zdecydować jak wielkie mają być pliki - 12bitowe z kompresją będą najmniejsze i najmniej wyciągniesz ze świateł i cieni. Czy za mało ? musisz ocenić sam.
Ktore ustawienie macie domyslne 12/14 ?
Pawel Pawlak
30-05-2009, 16:12
w d300 12bitów, w d700 14bitów.
Przy okazji, czy ktoś mógłby wytłumaczyć na czym polega zaleta 12 lub 14 bitowych RAW skoro obróbka np. w Photoshop'ie jest wykonywana na plikach 8 bitowych? Jeśli te bity są marnowane to czemu RAW nie jest 16 bitowy, co wtedy pozwoliłoby na pracę bez straty?
Przy okazji, czy ktoś mógłby wytłumaczyć na czym polega zaleta 12 lub 14 bitowych RAW skoro obróbka np. w Photoshop'ie jest wykonywana na plikach 8 bitowych?
Wtedy zaleta jest żadna, ale to Twoja wina, bo wykonujesz obróbkę zaczynając od konwersji na 8bitów, podczas gdy powinieneś pracować w 16, żeby wykorzystać zalety RAW.
Przy okazji, czy ktoś mógłby wytłumaczyć na czym polega zaleta 12 lub 14 bitowych RAW skoro obróbka np. w Photoshop'ie jest wykonywana na plikach 8 bitowych?
Dlaczego? Możesz pracować w 16 bitach w PS
Jeśli te bity są marnowane to czemu RAW nie jest 16 bitowy, co wtedy pozwoliłoby na pracę bez straty?Jeśli plik RAW 16 bitowy nie miałby więcej informacji (a przy możliwościach obecnych matryc nie ma) niż plik 12 czy 14 bitowy, to jedyną "korzyścią" byłby duży plik, a tego ze względu na procesor, bufor i pojemność kart pamięci się unika.
Dlaczego? Możesz pracować w 16 bitach w PS
Oczywiście mogę, ale nie widzę różnicy po upsamplingu (CS3), poza wielkością pliku ;) Mylę się?
Przeczytaj sobie książkę "Real World Camera RAW" a wszelkie Twoje wątpliwości się rozwieją. Będziesz wówczas Photoshopa "właściwego" używał tylko do wykadrowania zdjęcia i zapisania do jpg.
Oczywiście mogę, ale nie widzę różnicy po upsamplingu (CS3), poza wielkością pliku ;) Mylę się?
masz przytaczanego linka. http://www.earthboundlight.com/phototips/nikon-d300-d3-14-bit-versus-12-bit.html
popatrz, wyciągnij wnioski. W niektórych sytuacjach będą różnice w detalu.
Przeczytaj sobie książkę "Real World Camera RAW" a wszelkie Twoje wątpliwości się rozwieją.
zawsze powtarzam RTFM ;) ale jakoś zabyłem w tym wypadku :roll: Macie rację, różnice widać przy ciemniejszych zdjęciach, w przejściach tonalnych. z 16 bitowca wychodzi mniejsze smużenie (banding). Wrzuciłem przykład zdjęcia wyciągniętego na 16bit: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1306183
Dzięki za rady!