Zobacz pełną wersję : Jaki zamiennik dla 18-70 DX ?
Witajcie!
Od 2 lat używam 18-70 DX z D70-tką. Teraz stałem się posiadaczem D80-tki i szkiełko do niego podpiąłem. Służy dobrze, ale myślę jednak o tym, żeby kupić coś nowego. Dlaczego? Myślałem o czymś jaśniejszym (chałtury ślubne, portrety) lub czymś ze stabilizacją. Szukałem, szukałem i nie znalazłem nic co by spełniło moje oczekiwania jednocześnie:
1. zakres od 18mm, górna granica conajmniej 50mm
2. silnik USM
3. światło 2.8 lub VR
4. jakość optyczna nie gorsza niż 18-70
Jeśli macie jakieś pomysły co to mogłoby być, to dajcie znać :)
jest tylko jedno takie szkło...nikkor 17-55/2,8 ale on kosztuje 4 tamrony :D
Tamron 17-50/2.8, ale przyznaje, nie spełnia punktu 2 - brak silnika
w szerszych ogniskowych nie jest to aż tak dokuczliwe.
za to cenowo - zdecydowanie lepiej od nikkora, około 1600 zł
Mam ten sam problem z tym, że ja przesiadam się z 18-55.
18-70 mimo że dobry i zachwalany wybiłem sobie już chyba z głowy. Przeboleję jakiś czas brak szerokiego kąta i dam się uwieść światłu 2.8 Na razie stoję przy Tamronie 28-75 2.8 albo Tokinie 28-80 2.8, chociaż niedawno znalazłem N 24-120 VR za 1400zł (i chyba do uzgodnienia) :twisted:
i co teraz? :?: :???:
odie83, tego VRa to ja bym odpuscil
loriath,
18-70 mam od ponad 2 lat. Dzisiaj sie z nim przeprosiłem i używałem zamiennie z sigmą 18-50/2.8 i tokiną 12-24/2.8. Po przejrzeniu zdjęć w C1 wiem już, że 18-70 nikora będę się starał unikać. Dla ułatwienia dodam, że zdjęcia robione D80. I generalnie nie chodzi o to, że nie da się zrobić "dobrego" zdjęcia. Da się. I są ostre. Ale poziomu jakości uzyskiwanego z tokiny będę szukał. Być może to dziwne, ale poziom szumów, który uzyskałem z nikora nie jest satysfakcjonujący. Oczywiście jest to opinia subiektywna.
josoko, a mógłbyś pokazać jakieś fotki z niego? najlepiej w pełnym wymiarze....
odie83, tego VRa to ja bym odpuscil
Czekałem na jakąkolwiek opinię o nim chociaż kiedys był temat, w którym dwie osoby prawie sie kłuciły o niego prezentując na jego temat zupełnie odmienne zdania... Niestety temat już gdzieś zniknął ;/
to byl chyba jedyny taki watek... wszyscy odradzaja to szklo... a byly jakies konkretnie problemy z pierwszymi seriami tego szkla
loriath, chodzi ci o zdjęcia z nikkora 18-70? Masz go, więc łatwiej będzie chyba obejrzeć pełen wymiar u siebie na kompie :)
josko, chodziło mi raczej o te pozostałe objektywy, które wymieniłeś, co potrafi 18-70 to ja dobrze wiem :)
Przy okazji najbliższego spotkania w siedzibie możesz przecież je sobie podpiąć. Daleko nie masz :)
Ocena na podstawie czyichś kadrów nie jest moim zdaniem zbyt miarodajna. Exif nie uwzględnia wielu parametrów :)
Tamron 17-50/2.8, ale przyznaje, nie spełnia punktu 2 - brak silnika
w szerszych ogniskowych nie jest to aż tak dokuczliwe.
za to cenowo - zdecydowanie lepiej od nikkora, około 1600 zł
Ja mam tego Tamrona. Jesli chodzi o ustawianie ostrosci to nie widze specjalnej roznicy w stosunku do Nikorra 18-55 (kit z d50 nie mylic z 17-55).Sample wrzucilem w tym watku http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=31009.
Kupowalem za 1499.
Pozdr
Olek
ddaanniieell
19-09-2006, 15:05
hicks, gdzie kupiles?
hicks, gdzie kupiles?
W FOTO-NECIE
pozdr
18-70 nikora będę się starał unikać
Może powiesz konkretniej co Ci w 18-70 nie pasuje że go tak odpychasz od siebie :roll:
King,
To dobry obiektyw, ale największą jego zaletą (dla mnie) jest zakres. Ma brzydki zwyczaj wprowadzania zimnego zafarbu, no i bokehowi trochę brakuje do ideału :)
Trzeba mu jednak przyznać, że rozdziela zafarb sprawiedliwie - zarówno suknia młodej, jak i garnitur młodego mają piękny, niebieski odcień. Zielenie, żółcie i czerwienie są ok. Przy większej liczbie zdjęć likwidacja dominanty może być męcząca. Ale tak to jest, jak ktoś sam sobie szuka roboty :)
18-70 nikora będę się starał unikać
Może powiesz konkretniej co Ci w 18-70 nie pasuje że go tak odpychasz od siebie :roll:
Jest jedna jedyna rzecz - światło. Gdyby miał 2.8 możnaby lepiej kontrolować GO i przy 2.8 osiągać lepsze efekty np. w kościele podczach chałtury. Jaśniejszy 2-gi plan. Z 18-70 foty trzeba wyciągać, a to wiadom jak się kończy...
co do światła to się zgodze jest ciemnawy niestety :sad: ale kolory jakoś niebieskiego nie zauważyłem tylko odcienie zółci występują w lekkim nadmiarze ale to pewnie kwestia korpusu. Słyszałem że d70 oziębia fotki i wychodzą niebieskawe a d50 aż za bardzo dociepla i wychodzą lekko żółte.
A co do głównego tematu to jak już zmieniać takie szkło to albo na Nikkora 17-55 ( miodzio ) albo zostać przy tym co masz bo dla samego światła 2,8 tracisz SWM w tokinie i innych więc nie dogodzą ci one w 100%.
Słyszałem że d70 oziębia fotki i wychodzą niebieskawe a d50 aż za bardzo dociepla i wychodzą lekko żółte.
D50 naswietla cieplej i jasniej. D70 chroni mocna swiatla co moze miec zalete przy foceniu w rawie. Lecz jak ktos chce wywolywac zdjecia prosto z aparatu to zdjecia imho sa lepiej naswietlane w d50. Zreszta zdjecie z d70 o iso400 lub wiecej podciagniete o 0,7 ev (a tyle czesto trzeba korygowac) dosc mocno zwieksza zaszumienie
pozdr
loriath
Witam! Gdybyś się na Tamrona 28-75 zdecydował to zajrzyj tutaj...
Podobno jest nas trzech na razie.
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=30929
... 18-70 ma brzydki zwyczaj wprowadzania zimnego zafarbu...
A ja glupi myslalem, ze to wina WB w D70 a nie obiektywu.
Swoja droga czy to tak wielki wysilek skorygowac dane ustawienie WB o -1 lub -2?
A ja własnie kupiłem nikkora 18-70
Ostatnio brakowało mi szerokiego kąta. Teraz już mi nie brakuje
A z zakupu jestem bardzo zadowolony
Breku,
Ja wiem co to balans bieli. I nie jest to specyfika D70 - akurat tym razem to było D80 :)
I nie jest to jedyne szkło, którego miałem okazję używać.
Maldoror13
21-09-2006, 08:28
Ja się ciągle zastanawiam na tamronem 17-50 i nikkorem Kitowyn od d70. Nikkora można nowego dotać za mniej niż 1000 a tamron to ciągle koło 1500. te 500 to dużo i nie wiem czy dla amatora jest sensownym pakować się w tamrona. Względy kaseowe odgrywają jednak znaczną ralę. A chce wymienić tego 18-50 DX bo jest makabryczny.
Ten niebieski zafarb to raczej D70 wprowadza a nie obiektyw.
Breku,
Ja wiem co to balans bieli. I nie jest to specyfika D70 - akurat tym razem to było D80 :)
I nie jest to jedyne szkło, którego miałem okazję używać.
Nie watpie, ze wiesz co to WB, lecz czy w praktyce korekta WB o -1 lub -2 nie usuwa tego zafarbu, jesli jak pisales jest on rowny i w swiatlach i w cieniach (suknia, marynarka)?
Ja taka korekte stosuje (co prawda z D70) i nie mam zadnych niebieskich zafarbow, bez korekty na sukni mlodej mam natomiast bardziej cyjanowe niz niebieskie. Moze inni forumowicze podziela sie swoimi spostrzezeniami na ten temat?
Ja się ciągle zastanawiam na tamronem 17-50 i nikkorem Kitowyn od d70. Nikkora można nowego dotać za mniej niż 1000 a tamron to ciągle koło 1500. te 500 to dużo i nie wiem czy dla amatora jest sensownym pakować się w tamrona. Względy kaseowe odgrywają jednak znaczną ralę. A chce wymienić tego 18-50 DX bo jest makabryczny.
Koledzy z forum sprzedają często 18-70 w bardzo dobrym stanie i jeszcze na gwarancji.
Mozna wyrwac nawet poniżej 800zł. Mnie się tak udało
Oszczsdzasz wtedy kolejna 200
Korchez,
Nie czytasz ze zrozumieniem :cry:
Breku,
Oczywiście, że korekta może usunąć nadmiar KAŻDEGO koloru. Problem jednak w tym, że WB ma charakter globalny. Co z tego, że zlikwiduję zaniebieszczenie bieli z sukni młodej, jeśli jej skóra będzie domagała się wizyty u lekarza. A zakres akceptowanego (wg. mnie) koloru skóry jest stosunkowo wąski.
Może napiszę inaczej - ten sam aparat, ta sama sceneria i oświetlenie, różne obiektywy i ten sam balans bieli w programie wywołującym (robię tylko nefy). Różnice widać i wymagają dodatkowego czasu przy komputerze (a wolał bym nie).
Widzę, że niektórzy traktują moje słowa jako totalną negację kita. TO NIE JEST PRAWDA. Kilka tysięcy zdjęć razem zaliczyliśmy i nie uważam ich robienia za stracony czas. Jak już napisałem - ten obiektyw posiada zakres, którego nie ma (dla mnie) nic na rynku (o chociaż porównywalnej jakości). Być może Tokina 17-70 będzie jego pierwszym konkurentem.
do 1400zl też :
SIGMA DIGITAL 17-70/2.8-4.5 DC MACRO
SIGMA DIGITAL AF 18-50mm F/2.8 EX DC
tak przy okazji, czy ktos na forum używa / używał powyższe obiektywy, ewentualnie jakie spostrzeżenia, zastanawiam sie nad kupnem jedego z nich (sorry za ot)
Edytka ta druga sigma jest za 1490zl ;)
do 1400zl też : SIGMA DIGITAL AF 18-50mm F/2.8 EX DC
:shock: :shock: :shock: gdzie ??