Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : sb400 mały problem

dragstar
28-05-2009, 22:26
Witam,

i się przywitam z forumowiczami. Jestem tu świeżynką i jak to czasami bywa, na to Forum przygnał mnie drobny problem. Otóż nabyłem drogą kupna używaną SB400. Z moją D50 w automacie działa bezproblemowo, jednakże jak włączam funkcję redukcji "czerwonych oczu" błysk nie zawsze synchronizuje się z migawką. Przy poprawnym działaniu są 3 przedbłyski i właściwy błysk, który jest zsynchronizowany właściwie (zdjęcia są eleganckie), natomiast co któreś zdjęcie błysk właściwy wyzwalany jest zamiast drugiego lub trzeciego przedbłysku a w momencie gdy otwiera się migawka nie ma nic.
I po tym lekko nudnym wstępie proszę o podpowiedź: czy takie lampy mogą działać w ten sposób? Czy to jest poprawne zachowanie? Wielkiego kłopotu nie ma bo kolejne zdjęcie po wadliwym wychodzą dobre. Ale ostatecznie nabyłem lampę jako 100% sprawną...:???:

Tymczasem pozdrawiam

conio
01-06-2009, 19:35
Jeżeli masz możliwośc podpięcia lampy do innego body Nikona to by mogło naswietlić sprawę czy problem leży po stronie lampy czy korpusu. Skoro lampa generalnie działa to pozostaje jeszcze sprawa zasilania. Akumulatory naładowane na full?