Zobacz pełną wersję : Sigma 300/4 APO D
mario_s_2007
28-05-2009, 21:10
Witam forumowiczów. Próbowałem coś znaleźć na forum odnosnie tego obiektywu, ale nic mi się nie udało (może nieudolnie szukam). Jestem zainteresowany kupnem takiego szkła i jeśli ktoś ma jakąś więdzę w temacie tej Sigmy to proszę o głos lub link. Dodam, że obiektyw miałby współpracować z D700 i ewentualnie z TC 1.4. Cel - fotografia przyrodnicza (sporadycznie wykonywana) oraz zawody i pokazy lotnicze. Pozdrawiam wszystkich kochających fotografię. Wiem, że ze światłem 2.8 i HSM jest lepsza ale niestety nie ta półka cenowa. Ewentualnie biorę pod uwagę Sigmę 135-400 4.5-5.6, ale wydaje mi się, że ta stałka powinna być lepsza optycznie.
mario_s_2007
28-05-2009, 23:11
Nikt się nie wypowie na temat tego obiektywu? Na necie niestety niewiele można też znaleźć, ale jak już coś to raczej dobre opinie.
Pytasz może o wersję Macro? Miałem kiedyś taki obiektyw, po przymknięciu do F5,6 całkiem ostry, ładny bokhen, jednak AF powolny (limiter trochę pomaga), a z telekonwerterem Kenko 1.4x robił się super ślamazarny. Z tego co się orientuje Sigma 135-400 jest dość marna, co innego jej następca 120-400 HSM OS.
mario_s_2007
29-05-2009, 07:28
Pytasz może o wersję Macro? Miałem kiedyś taki obiektyw, po przymknięciu do F5,6 całkiem ostry, ładny bokhen, jednak AF powolny (limiter trochę pomaga), a z telekonwerterem Kenko 1.4x robił się super ślamazarny. Z tego co się orientuje Sigma 135-400 jest dość marna, co innego jej następca 120-400 HSM OS.
Tak chodzi mi o wersję makro właśnie. Dzięki za opinię.
Tu masz troszke o trzy setkach.
http://www.pbase.com/sparky14/300mm_lens_test
Tu masz troszke o trzy setkach.
http://www.pbase.com/sparky14/300mm_lens_test
Dokładanie taką Sigmę miałem jak na pierwszym zdjęciu skrajnie po prawej jest. Oczywiście dla Nikona wersje i bez HSM, który (wydaje mi się) był tylko dla Canona dostępny.
Zapomniałem dodać, że używałem tego obiektywu z D50, w przypadku D700 AF może szybciej działać (jeśli silniczek w body jest mocniejszy) no i na FX to szkło trochę inne efekty da zapewne.
mario_s_2007
29-05-2009, 12:54
Właśnie nad taką się zastanawiam. Wersja APO z Macro. Noktoto myslisz, że na pokazy samolotowe (typu piknik lotniczy) stosując wspomniany ogranicznik dla focusa AF da redę? Chodzi mi o to, żeby nie pracowała wolniej od Nikkora 80-200 2.8 ED (stara wersja- pompka). A ma ktoś może dostęp do jakiegoś sampelka z takiej Sigmy?
Podeślij mi swój e-mail na PW, mam kilka NEFóf (chociaż o tematyce przyrodniczej, nie lotniczej).
Nie mam żadnego doświadczenia w fotografii lotniczej więc trudno mi ocenić czy prędkość AF w tym wystarczy, skoro jednak da się tym ptaszka ustrzelić to samolot pewnie też :)