Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Spacerowo
zapraszam
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img29.imageshack.us/img29/2189/dsc2220kcropwinrmk.jpg)
większa wersja http://img40.imageshack.us/img40/2387/dsc2220.jpg
2. i bonus
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img38.imageshack.us/img38/300/dsc2597kaowinrmk.jpg)
pozdrawiam :-D
Jestem za 2-ką chociaż jedynka też jest niezła. To co najbardziej podoba mi się w Twoich pracach...to kolorystyka fotek i jakość obróbki. Kolory są piękne, stonowane a jednocześnie wyraziste i dobrze nasycone. Przyjemnie ogląda się Twoje prace.
Marcin T
28-05-2009, 19:59
A mi tam się podoba jedynka. Nawet bardzo :)
Oba , ale dwójka jednak lepsiejsza - taka "czysta"...
malasana
28-05-2009, 20:27
Zdecydowanie dwojka. Piekny, pionowy kadr. Do tego przepiekne, urzekajace niebo! Na jedynce zbyt ostre swiatelko mz.
2 robi większe wrażenie :)
Dwójka bardzo ładna - czuć jak "faluje" niebo - wprowadza mnie w dobry, wyciszony nastrój.
Sowulus12
28-05-2009, 20:30
2 - gratki Janusz ;)
1 jak zwykle trzyma poziom ale to bonus pokazuje duży odskok w stosunku do prac jakie ostatnio wstawiałeś. Perfekcyjna kompozycja i obraz jako całość. Świetne zdjęcie.
a mnie dwojka - równiez bardzo :-D
I mnie też. Ma wspaniały podział kadru i kolory.
borregaard
28-05-2009, 22:37
Dwójka..!!!:-d
Subtelność, delikatność i głębia 2-ki po prostu mnie zachwyca.
andrzejp
28-05-2009, 23:40
Janusz ja także opowiem się bardziej za 1
1 i 2 sa extra, klasa, ale do tego juz przywyklismy;-)
irek6311
28-05-2009, 23:41
Extra fotki :D
Nikonozaur
29-05-2009, 00:06
Dwójeczka zdecydowanie.
Obie foty naprawdę dobre (zresztą jak zawsze) ale dwójeczka bardziejsza :D
downunder
29-05-2009, 00:35
Dwójeczka ma piekny kadr i kolory, wszystko w tym zdjęciu zagrało. No, może przydałoby się trochę ostrzej. :)
W jedynce mimo nienajgorszego kadru mamy do czynienia z czymś bardzo nie tak.
Zdjęcie jest nieostre, może przeostrzone?
Nie wiem gdzie tkwi błąd.
Czy to twój egzemplarz szkla, czy obróbka, ale zdecydowanie efekt końcowy wygląda niedobrze. ;)
Tomasz121
29-05-2009, 09:12
dwójeczka za niebo
Marcin T
29-05-2009, 09:36
downunder, jeżeli nie potrafisz stwierdzić czy fotografia jest nieostra czy przeostrzona (mimo zapodanie większej wersji) to może problem jest z....Twoim monitorem ?
Potwierdzać to może fakt, iż tylko jedna na kilkadziesiąt osób wpisujących się w dwóch ostatnich wątkach harba zwraca uwagę na ten temat :)
Dwójeczka ma piekny kadr i kolory, wszystko w tym zdjęciu zagrało. No, może przydałoby się trochę ostrzej. :)
W jedynce mimo nienajgorszego kadru mamy do czynienia z czymś bardzo nie tak.
Zdjęcie jest nieostre, może przeostrzone?
Nie wiem gdzie tkwi błąd.
Czy to twój egzemplarz szkla, czy obróbka, ale zdecydowanie efekt końcowy wygląda niedobrze. ;)
mam wrazenie że Twoje komentarze to coś osobistego - począwszy od 3 maja (po zjezdzie NKP w Rewalu) pokazałem sporo zdjęć wiele podobało się ogółowi, Tobie żadne - zreszta na przestrzeni kilku m-cy zadnego mojego zdjęcia nie skomentowałeś pozytywnie, przeszkadza Ci wyzsze ISO które zastosowałem nie wiem dlaczego o tym wspomniałeś dla zasady czy tez dla szukania dziury w całym, bo różnice w D700 pomiędzy ISO 200 a 400 przy fotografii krajobrazowej jężeli są do zauwazenia to chyba tylko na ogromnym bilbordzie
jednak ostatnio masz chyba fobię nieostrosci, raptem D700 przestał ostrzyć a szkło które mam od roku i którym wiele osób robiło zdjęcia (dla samych testów- równiez w ciagu ostatnich dni) przestało robić ostre zdjęcia, przy tym obiektywie a szczególnie, przy 14mm i F- 9 trzeba być naprawdę geniuszem aby niedoostrzyć - prawidłowosć pomiaru potwierdza mi otwarty NX pointy ostrosci stoja jak byki na własciwych miejscach
jęzeli nie jest to zła wola, to być moze Twój monitor, nie sugeruję innych opcjii .......
pozdrawiam :???:
Proac150
29-05-2009, 10:27
Dwójka !!!!! Chociaż obie bardzo dobre, dwójka, kadr kolor i niebo.
Mojej osobie, pierwsze ujęcie przypadło do gustu... Począwszy od kadru- droga ładnie prowadzi wzrok w głąb kadru, "strażnicy rzepaku", a raczej drzewa po lewej stronie kadru i rozpościerające się niebo po prawej- idealnie równoważą kompozycję... Kończąc na kolorycie pracy...
Druga odsłona, to spektakl na niebie... Stąd też zastanowiłbym się, czy nie pozbyć się znacznej części zboża u dołu (do końca uwidocznionych śladów), by podkreslić ów widok...
T_P_
Dla mnie Jedyneczka ;) moje klimaty, bardzo ładnie pokazane, dobry kadr i przyjemnie nasycone kolorki.
downunder
29-05-2009, 15:36
Marcin T (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=385) nie, nie to na pewno nie kwestia mojego monitora (a właściwie monitorów) skoro nie widzę podobnego problemu w zdjęciach wielu innych forumowiczów.
harb (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=5681) próbuję zwracać uwagę na fakt, że coś jest nie tak w twoich zdjęciach, najdelikatniej jak potrafię, gdyż zauważyłem, że jesteś bardzo czuły na punkcie krytyki.
Dlaczego uważasz, że to coś osobistego skoro nigdy w życiu się nie spotkaliśmy?
Czy dla ciebie to, że ktoś krytykuje twoje zdjęcia to oznaka czegoś osobistego?
Dla mnie kompletna bzdura ... w ten sposób to można zawsze odwrócić kota ogonem. :roll:
Wydaje mi się jednak, że drugie zdjęcie z tej serii pochwaliłem, nieprawdaż?
Ja dla zasady komentuję przede wszystkim te zdjęcia, które dla mnie są w pewnym sensie niedoścignionym wzorem. Bądź takie, co do których uważam, że mogę autorowi podpowiedzieć jak mógłby je wykonać lepiej. Na inne najzwyczajniej brakuje mi czasu.
Nieostrość, w twoich zdjęciach wykonywanych tym szkłem, zauważyłem już bardzo dawno (obserwowałem je gdyż też przymierzałem się do zakupu N14-24).
Przez długi czas się jednak nie odzywałem gdyż przewidywałem, że mogę się spotkać ze świętym oburzeniem.
Faktycznie dziwne jest, że tylko ja widzę problem z twoim szkłem bądź obróbką.
A może inni co widzą boją się na ten temat odezwać?
Zreszta nie ważne.
Uwaga o zawyżonym ISO była niepotrzebna.
Była reakcją na fakt zwrócenia mi uwagi, że w ogóle śmiałem cię w poprzednim zdjęciu skrytykować.
Wszak, jesteś fotografem świadomym - tak mi napisałeś.
Przepraszam, że niepotrzebnie szukałem dziury w całym.
Uważam, że najlepiej będzie będzie omijać twoje podwórko. Oboje będziemy mieli święty spokój. ;)
downunder - nie będę z Toba polemizował, zbyt wiele w tej odpowiedzi uprościłeś, sugestywnie przeinaczyłeś fakty, sprytnie umieszczając jednoczesnie w swych wypowiedziach sugestie tyczące mojej osoby - nie lubię dyskusji z podtekstami
miłego dnia
borregaard
29-05-2009, 17:36
Dlaczego uważasz, że to coś osobistego skoro nigdy w życiu się nie spotkaliśmy?
No to się spotkajcie...mieszkacie miliony kilometrów od siebie....:-D
Ja funduję flaszkę rozruchową i pierwszą "właściwą"....przy okazji.. :mrgreen:
Powiem tak, WOW-bardzo mi 2 przypadla do gustu
I mnie też. Ma wspaniały podział kadru i kolory.
Dla mnie Jedyneczka ;) moje klimaty, bardzo ładnie pokazane, dobry kadr i przyjemnie nasycone kolorki.
No ... to jest nas więcej :-D
Na dwójce niby mniej a jednak lepiej. Głosuję na 2.
obydwa mi pasują, chociaż ten żółty kolor powoli zaczyna mnie drażnić :D dobrze, że już koniec tego rzepaku :D
wojtek6308
30-05-2009, 10:36
1 bardziej mnie się podoba :) 2 też jest dobra.
bardzo ładne warstwy na niebie! w 2.