Zobacz pełną wersję : zeiss 2/35 czy D200/S5PRO ?
Pytanie, jak widać dość dziwne, ale już wyjaśniam.
Dzięki uprzejmości kol. mariobigamista miałem możliwość wziąć na spacer 35-kę zeissa, zarówno szkło jak i ogniskowa ( nigdy takiej nie używałem ) bardzo fajne. Na streeta super. Może bym się już zdecydował, miałbym wtedy taki fajny zestaw lekko snobistyczny :) w postaci D700 i zeissów 35 i 100 mm, ale może lepiej kupić body DX i podpiąć 14-24, na spacery chodzić z dwoma aparatami i nie przepinać obiektywów, za czym nie przepadam.
Chciałbym pogadać, może coś się nowego pojawi, niekoniecznie zdroworozsądkowego ;)
Mariusz888
28-05-2009, 13:43
Jak drażni Cię ciągłe przepinanie to puszka- ja mam ten sam problem ;) po ostatnich zdjęciach kilku ludzi z D3 się podbudowałem i doszedłem do wniosku że jak ktoś nie umie zrobić zdjęcia np D50 to D3 też nie zrobi więc słynne powiedzenie że "amatorzy martwią się o sprzęt, profesjonaliści o pieniądze a mistrzowie o światło" do mnie bardziej dotarło ( OFC nawet nie przyszło mi na myśl wpisywać się do szufladki mistrzów a jedynie dementuję zawczasu żeby nie zostać o to posądzonym bo ja to generalnie amator jestem :P ale po prostu przestaję się już martwić o sprzęt hehe w technicznym tego słowa znaczeniu ;) ) - i doszedłem do wniosku że potrzeba mi drugiej puszki ale to już tak "must have" i obojętne co to będzie ale być musi - czasem człowiek biegnie z czymś zapiętym i potrzeba by było 1-2 kadrów np czymś bardzo szerokim i albo się nie chce człowiekowi przepinać albo nie ma czasu... to samo ze zdjęciami codziennymi - jak nie zajmujesz się stricte fotografią to też nie na co dzień masz możliwość targania tej D700 czy innych dużych szkieł a np D50 by wpadł do torby "jak raz" i już mamy lusterko ciągle przy sobie (może i to 2 różne półki ale lepiej mieć fotkę z D50 niż nie mieć jej w ogóle z D700 xD )
Dlatego ja głosuję na puszkę ;) (tylko musisz rozważyć czy jest sens wpianania 14-24 w DX a czy nie lepiej właśnie to jego wpiąć w D700 a coś dłuższego w DX na spacer :) )
Mariusz888,
myślałem, aby wpiąć 14-24 do DX, bo na FX przy tak szerokim spojrzeniu, to trzeba mieć niezły koncept na zdjęcie, ale to by wyszło w praniu jakie szkła do czego podpiąć i kiedy,
tak więc drugą puszkę jak najbardziej, problem w tym, że zasadniczo wolę kupić szkło, cieszy mnie to i daje przyjemność, niestety 7 szkieł i jedna puszka to też nie jest dobre rozwiązanie, nawet dla amatora...
Mariusz888
28-05-2009, 20:40
No to widzę że się zgadzamy :) co do konceptu to już wiadomo - jak jest co i do czego wpinać to można mieszać :D - wiadomo że nowe szkiełko fajna rzecz ale jeśli nie chce Ci się go potem przepinać to po co je kupować? ;) (tzn nie nakłaniam do 7 body do 7 szkieł ale te 2 potrafią ostro ułatwić życie ;) )
maciej007
03-06-2009, 12:56
Jeśli nie przepadasz za przepinaniem szkiełek a widzę że masz ich kilka , to na spacerku już widzę jak
będziesz chętnie targał dwa body :)) . Jeden FX drugi DX to i tak będziesz przepinał, no jeśli bawiłeś się
Zeissem 2/35 i posiadasz 2/100 to pewnie decyzja i tak podjęta , obstawiam że kupisz szkiełko.
Sam posiadam taki zestaw snobistyczny :)) , lepiej nie tykać Zeissa bez kasy.
masz rację, po ponownym przeanalizowaniu fotek ze spaceru po Warszawie, kiedy to miałem podpiętą 35-kę, doszedłem do wniosku, że i tak go kupię :)... więc wczoraj zamówiłem, a dziś odebrałem (razem z S5 pro - dobra oferta się trafiła)
dwa body są mi właściwie potrzebne do fotografowania autofokusami, aby mieć większe możliwości na szybko, zeissy raczej na FF dla przyjemności
teraz tylko znaleźć czas :(
ranbir kapoor
04-06-2009, 01:50
dobry wybor,tymbardziej gratuluje bo maczalem w tym palce :)
mario,
dzięki, i czekam na fotki w dziale fot. okolicznościowa i albumowa...;)