PDA

Zobacz pełną wersję : Zakres obrazu widziany w obiektywie dla 35mm i asp-c oraz rozdzielczosc

romq
27-05-2009, 14:47
Chciałem sie dowiedziec, czy kupując obiektyw do lustrz. cyfr. dla pełnej klatki zyskam na ostrości zdjecia (myśle o brzegu zdjęć)?? Czy jest tak, ze matryca asp-c widzi obraz mniejszy niz pozwala jej na to obiektyw dla pelnej klatki? Przez co cześć danych z brzegu kadru nie beda w ogole rejestrowane przez matryce na zdjeciu. Poza tym wiadomo tez, ze dane na brzegu maja gorsza jakosc? Gdyby tak było mając na uwadze ostrość lepiej bedzie kupować dla cyfrówki obiektywy od analogów?
Jesli sie myle, poprawcie mnie.

jarecky
27-05-2009, 17:12
Z tego co wiem, to ostrość obrazu dawanego przez obiektyw zazwyczaj maleje idąc od środka pola obrazowania w kierunku brzegów. Czyli ten sam obiektyw będzie dawał ostrzejszy obraz na brzegach na matrycy DX niż FX. Ale to nie takie proste. Matryca cyfrowa jest bardziej wymagająca jeśli chodzi o ostrość w stosunku do bony światłoczułej. Wiele obiektywów spisuje się świetnie pod analogiem a pod cyfrą już niekoniecznie. Przykładem może być tutaj Nikkor 20/2.8D.