Zobacz pełną wersję : Krzyżowe punkty AF
Jak zapewne większość użytkowników Nikona D300 i D700 wie, aparaty te mają tylko/aż (niepotrzebne skreślić) 15 krzyżowych punktów AF. Część osób wie również, że te krzyżowe punkty są lepsiejsze od innych, bo skuteczniej łapią ostrość.
Mnie natomiast zawsze interesowało, które dokładnie spośród 51 pól są tymi krzyżowymi i dlaczego z punktu widzenia technicznego są precyzyjniejsze od innych. Czy ktoś mądry mógłby to opisać/narysować?
krzyzowe sa wszystkie srodkowe... nie mam pod reka obrazka... patrzec przez wizjer... wszystkie czujniki tworza jakby krzyz, gdzie ramie poziome jest dluzsze , a ramie pionowe krotsze... to wszystkie czujniki na ramieniu pionowym tego krzyza sa krzyzowe :)
no to teraz zamotalem :)
http://static.photo.net/attachments/bboard/00R/00Rc4N-92295584.jpg ?
Mnie natomiast zawsze interesowało, które dokładnie spośród 51 pól są tymi krzyżowymi i dlaczego z punktu widzenia technicznego są precyzyjniejsze od innych. Czy ktoś mądry mógłby to opisać/narysować?
http://www.fotoporadnik.pl/krzyzowy-czujnik-ostrosci.html
kowalski
28-05-2009, 09:55
http://www.fotoporadnik.pl/krzyzowy-czujnik-ostrosci.html
Kurde, co to za głupoty?:
Cyfrowe aparaty kompaktowe nie mają możliwości detekcji kontrastu wzdłuż lini poziomych.
Piętnuję ten fotonieopradnik :)
Photoartbox
28-05-2009, 10:02
Kurde, co to za głupoty?:
Piętnuję ten fotonieopradnik :)
A maja?
kowalski
28-05-2009, 11:30
A maja?
A z jakiego powodu miały by nie mieć?
Pomijając to, artykuł sugeruje, że zaletą lustrzanek w porównaniu z kompaktami jest możliwość pomiaru AF krzyżowo. Głupoty po prostu i tyle. Dobrze, że nie napisano, że kompakty lepiej wykrywają twarze azjatów, bo mają trochę mniej poziome oczy.
Photoartbox
28-05-2009, 11:55
A z jakiego powodu miały by nie mieć?
Moze z tego samego powodu, dla ktorego lustrzanki maja tylko czesc krzyzowych (czesto tylko jeden)?
kowalski
28-05-2009, 12:02
Ale apraty kompaktowe robią to kompletnie inaczej! Biorą sobie zdjęcie z matrycy i mogą je przemielić tak jak im się podoba. Lustrzanka z opuszczonym lustrem niebardzo. Jeśli można zrobić wykrywanie twarzy, to z poziomymi liniami raczej nie powinno być problemu :) Ostatnio kompakty wykrywają nawet uśmiech i zamknięte oczy zdaje się.
Mam wrażenie, że jestem podpuszczany więc kończę :)
Photoartbox
28-05-2009, 12:07
Ale apraty kompaktowe robią to kompletnie inaczej!
W tym punkcie masz racje.
Mam wrażenie, że jestem podpuszczany więc kończę :)
W tym, rowniez. :-D
no to teraz zamotalem :)
to prawda :)
krzyzowe jest 15 pol w srodkowej sekcji kadru, tak jak jest zaznaczone na obrazku zielina:
--- xxx ---
---- xxx ----
---- xxx ----
---- xxx ----
--- xxx ---
warto jednak pamietac ze nawet te niekrzyzowe sa znacznie poprawione tak ze nie powinny miec problemu z lapenim ostrosci
kowalski
28-05-2009, 14:02
W tym, rowniez. :-D
:) :) :)
A tak z mojej ciekawości bo w różnych miejscach piszą ze punkty krzyżowe działają tylko z dziurą 2.8 i większą bo wymagają więcej światła inni że zupełnie odwrotnie że lepiej działają z mniejszym światłem niż liniowe bo niby są dokładniejsze więc jak to jest? ma ktoś jakąś wiedzę n ten temat?