Zobacz pełną wersję : nikkor vs tamron vs sigma 55-200 i 70-300
AF Nikkor 70-300mm 4-5.6 G
Tamron 55-200mm f/4-5.6 LD Macro Di II
SIGMA 70-300 APO DG f4-5,6
Który z tych trzech powyższych polecacie? Wiem, że w przypadku Tamrona to inny zakres ogniskowych. Posiadam go i jestem mile zaskoczony jakością zdjęć. Ładnie rysuje, trafia w punkt i wszystko gra, ale troszkę brakuje mi wyższego zakresu ogniskowania. Nie miałem za to nigdy 2 powyższych...
Warto wchodzić w nikkora lub sigme zamiast tamrona? Jak to jest z jakością?
Dzięki za konkretne odpowiedzi użytkowników powyższych szkieł :)
Piotrek Charchuła
27-05-2009, 01:04
Chyba najlepszym rozwiązaniem by było jak byś dozbierał do nikkora 70-300 VR ;-)
Fundusze raczej nie wystarczą... Póki co myślę o przesiadce z ww Tamrona. Chyba, że okaże się, że nie warto to pozostanę przy nim i kiedyś uciułam do porządnego szkła :)
Zostaw sobie na razie Tamrona i zbieraj na 70-300VR. 70-300G w zakresie 200-300 jest bardzo słaby, generalnie jedyną zaletą tego obiektywu jest cena.
Nie wiem jak inne szkła, ale Tamron bardzo długo trzyma 4.2 przesłonę... Także całkiem przyjemnie się go użytkuje bez żadnych wspomagaczy typu VR :)
Może rzeczywiście przy nim zostanę. Może coś sensownego na giełdzie poleci to się zastanowię, a tymczasem poczytam sobie jeszcze opinie :)
Co fotografujesz Tamronem i co masz zamiar pstrykać nowym, dłuższym szkłem?
wasilewskipiotr
27-05-2009, 03:30
Jedynie sie moge wypowiedziec o SIGMIE 70-300 APO DG f4-5,6 nie warto wymieniac na niego tamrona ze wzgledu na dluzsza ogniskowa bo na koncu i tak jest tragicznie .Najgorsze szklo jakie mialem w rekach i
jedyny pozytyw dla tego szkielka to to ze udalo mi sie odsprzedac za ta sama cene :D
noktoto, fotografuje wiele różnych rzeczy, sport amatorsko, jakieś imperezy na otwartej przestrzeni, czasami przyrode... Fajnie by było mieć światełko 2.8 :D ale póki co muszę się zadowolić ciemniejszym rozwiązaniem.
wasilewskipiotr, jeśli powyżej 200mm jest słabo to Sigma odpada. bo zależy mi własnie na przedłużeniu zakresu w górę.
...jeśli powyżej 200mm jest słabo to Sigma odpada...
70-300G podobnie więc zostaw Tamrona i zbieranie na coś naprawdę lepszego. 70-300VR to nie tylko przyzwoicie sprawująca się w całym zakresie optyka, ale też sprawny AF no i VR częściowo rekompensujący F4,5-5,6.
wasilewskipiotr
27-05-2009, 13:15
Zapomnialem dodac ze tez w Twojej sytuacji dozbieralbym na 70-300vr to naprawde chwalone szklo w odroznieniu do odpowiednikow
pozdr
To chyba zrobię tak, ze poszukam kogoś, kto mi weźmie to na firmę, sprzedam Tamrona i całkiem dobrze wyjdzie 70-300VR :) Bo kupić ze sklepu tak po prostu to dla studenta jeszcze słodkie marzenie :)
Używane 70-300VR mają całkiem atrakcyjne ceny, a dodatkowo zdarzają się sprzedający wystawiający faktury. Warto spokojnie poszukać dobrej oferty.
nokinnikon
27-05-2009, 17:48
Zostaw sobie na razie Tamrona i zbieraj na 70-300VR. 70-300G w zakresie 200-300 jest bardzo słaby, generalnie jedyną zaletą tego obiektywu jest cena.Nie potwierdzam że tylko cena. Przy f11 ostry - przynajmniej mój
Nie potwierdzam że tylko cena. Przy f11 ostry - przynajmniej mój
To zaleta? Że ostry od F11?
Z tych 3 to Sigmę. Ale skoro masz 55-200 to jak inni radzą bym sobie zostawił i uzbierał na coś fajniejszego.
Dzięki za pomoc w takim razie :)
Jeszcze tylko pytanko do noktoto: Co to znaczy przyzwoita cena? ~1800 chyba nowe chodzą?
Wydaje mi się, że kilka ofert wyraźnie poniżej 1500 widziałem w dziale "sprzedam", dokładnych kwot nie pamiętam.
Edit: Choćby taka ciekawa oferta za 1350 była:
http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=99739
nokinnikon
29-05-2009, 21:40
To zaleta? Że ostry od F11? Napewno nie wada
Napewno nie wada
Oczywiście że nie :)
Wadą jest mydło poniżej F11, zresztą powyżej też bo się refrakcja zaczyna...
andrzej_suse10
30-05-2009, 17:36
Wadą jest mydło poniżej F11, zresztą powyżej też bo się refrakcja zaczyna...
Refrakcja powiadasz? Gdyby nie refrakcja to żaden obiektyw by nie funkcjonował.
Refrakcja powiadasz? Gdyby nie refrakcja to żaden obiektyw by nie funkcjonował.
No przyznaje, że z rozpędu głupotę palnąłem :oops: Dyfrakcje oczywiście na myśli miałem.