Zobacz pełną wersję : 80-200 2.8 ED D new + telekonwerter..czy aby na pewno??
No i właśnie. Juz zdecydowany praktycznie na 100%, na zakup D ED new, zaczalem myśleć, ze z czasem można by zestaw rozbudowac o jakiś TC.
I tu Zonk. Wg tabeli kompatybilnosci nikona szkło to nie wspolpracuje z zadnym TC w AF.
Jak jest z telekowerterami nikon lub nie-nikon?? (sigma etc.)
ktoś uzywa?? z Jakim kowerterem (AF) i z jakim skutkiem??
Bo jeszcze moze sie skonczyc na Sigma APO 70-200 mm F2.8 EX DG MACRO HSM.
ja mam starszą wersję tej sigmy i to jest mój podstawowy obiektyw :grin:
Długo wachałem sie miedzy nikkorem a sigmą (wiele postów przestudiowałem) i zdecydowałem sie na nikkora - bo to nikkor.
Ale w przypadku kiedy do sigmy moge podpiąć telekonwerter i jeszcze dostaje HSM to juz mocno miesza mi sie w głowie :roll: :roll: :roll: :roll:
Przegladałem strone sigmy i tu kolejna sprawa ktora mnie mocno zastanowiła.
1.Sigma APO 70-200 mm F2.8 EX DG HSM TUTAJ (http://www.sigmaphoto.com/lenses/lenses_all_details.asp?id=3306&navigator=3)
2.Sigma APO 70-200 mm F2.8 EX DG MACRO HSM. (NOWA) TUTAJ (http://www.sigmaphoto.com/lenses/lenses_all_details.asp?id=3316&navigator=3)
Patrząć po oznaczeniach producenta w nowej wersji tego szkła (w stosunku do starszej) brak oznaczen:
IF - To ensure stability in focusing, this lens moves the inner lens group or groups without changing the lens' physical length.
Conv. - This lens can be used with the APO Teleconverter EX. It can increase the focal length and will interface with the camera's AE (automatic exposure) function.
Czy to mozliwe zeby w nowej wersji nie było IF i możliwości współpracy z telekonwerterem.
Taki krok wstecz :?:
na ogół w wersja z makro, sigmy są lepsze...
fotone,
Wszystko jest jak w poprzedniej wersji
Zobacz to
http://www.sigma-photo.co.jp/english/lens/telezoom/70_200_28.htm
Na strone sigmy wchodzi tylko japońską :wink: . Bo reszta ma w gdzies uaktualninia a o polskiej stronie nie wspomnie . Do tej pory nie ma żadniej informacji że ma wyjsc nowa lustrzanka :mad: .
Danko, many thx :wink:
Ok-więc wszystkie znaki wskazują na sigme.
jest problem z telekonwerterami.
najnowsze nikonowskie TC E II działają tylko z AF-S, więc musiałbys kupic nikkora 80-200 AF-S, była taka wersja. bedzie tez ten konwerter chodził z sigmą HSM.
z 80-200/2.8 bedzie chodził konwerter przenoszacy śrubokręty - czyli np Kenko pro 300 DG. (ten kenko przenosi tez AF-S, jest uniwersalny)
najnowsze konwertery sigmy - sa sprzeczne informacje. wg pewnej tabeli komaptybilnosci - chodzi z śrubokrętami i z AF-S. Ale widziałem jego zdjecie - i nie ma tam bolca przenoszenia srubokreta! Są na tym zdjeciu tylko konstrukcyjne śrubki skręcające go i zatrzask bagnetu.
maciey75
18-09-2006, 09:24
fotone, jeszcze jeden minus co do 80-200 m.in. z D70s. Poszukaj postow o BF dla tego aparatu z 80-200 wlasnie. Dla mnie byl to powod aby sie pozbyc tej pieknej rurki :cry:
O BF czytałem (ale dzieki za przestroge :smile: ) ,świadom tego postanowiłem zamówić i przekonać sie empirycznie (d70s-d70s nie równy). Zawsze przysługje mi 10 dni (przy zakupach przez net) na zwrot towaru bez podania przyczyny, ale to bylo przed zbadaniem sprawy z telekowerterami.
Jestem zdecydowany na sigme (3 dni temu bylem na nikkora :roll: ) za ta samą cene co nikkor - od sigmy dostaje HSM jako bonus i możliwość rozbudowy zestawu o
telekonwerter x2 z AF-S i calym APO DG shitem (za 800-900pln).
krzysztof jot
19-09-2006, 02:30
no cóz, zmartwie Cie ale ten HSM gratis :) niewiele jest szybszy od AF w Nikkorze
w wersji NEW. To jednak HSM a nie AF-S :). Dodatkowo HSM to pierwsze co zaczyna
w tym obiektywie byc słyszalne po kilku miesiacach eksploatacji, no i fakt utraty wartosci.
Nikkora kupisz za 3.6tys i za dwa lata sprzedasz za 3, Sigmy nie uda ci sie sprzedac
nawet za 2tys. A bedziesz chciał ją sprzedac, bo ona nie ma 2.8. :). Miałem oba ww
obiektywy i niestety Sigma jest gorsza pod wzgledem i ostrosci i kontrastu. Ona jest
bardzo dobra, ale ten Nikkor jest po prostu doskonały - to jedno z najlepszycg szkieł
jakie zrobił Nikon wiec nawet nie myśl o Sigmie.
Albo poszukaj wersji AF-S Nikora - wprawdzie uzywki, ale mozna gdzies zdobyc w
dobrym stanie, ja szukałem i znalazlem, aczkolwiek poszedłem na całosc i kupiłem
w koncowym rozrachunku VR, ale jak wspomniałem dopadłem do AF-S i był w swietnym stanie....
krzysztof jot,
jak to nie ma 2,8 jak ma...
robiłem porównanie z 70-200VR - optycznie bez różnicy
cena używanej sigmy to ok 2500zł, a starszej wersji 2100...zakup poniżej 2000 to wieeeelka okazja :smile:
krzysztof jot
19-09-2006, 11:12
coz, nie bede polemizował - ja przed zakupem miałem oba do przetestowania - czyli
Sigme i Nikkora 80-200 D ED New. To co daje Sigma na 2.8 i Nikkor stanowi duza
róznice, a ja chciałem miec te 2.8 nie przymykać szkła . Było tez kilka innych niuansów
jak bliki światła z przodu - no ale tu powiedzmy sytuacja niezbyt często występująca,
jednak ostrosc z zwłaszcza kontrast na 2.8 widac było słabość Sigmy, jak wspomniałem
bardzo dobrej - tylko ze ten Nikkor jest jeszcze lepszy :).
A VR mam wrazenie ze lepszy nie jest od d ED, ale napewno szybszy - a to było istotne
i dlatego potem zmieniłem.
Potwierdzam słowa krzysztofa j. Sigma w/g mnie dawała radę przy dobrym oświetleniu, jednak ostrość i kontrast w ciemnych scenach (koncerty!!!) były na 2,8 nie do zaakceptowania.
fotone, D ED new z tego co wiem ma napęd "śrubokręt" a nie AFS więc każdy TC zadziała. Ja mam Soligor 1,7 kupiony na allegro za niezałe 300 zł i działa pięknie, choć wolniej.
LuCaS, jestes zadowolony z jakosci zdjec zrobionych tym zestawem (80-200+Soligor 1,7)?
D ED new z tego co wiem ma napęd "śrubokręt" a nie AFS więc każdy TC zadziała. Ja mam Soligor 1,7 kupiony na allegro za niezałe 300 zł i działa pięknie, choć wolniej.
otórz nie, nie kazdy TC, konwertery nikon TC E II nie przenosza srubokrętów. maja tylko styki - są do AF-S
W innym wątku- http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=20309 pokazałem kilka sampli.
Moim zdaniem- za te pieniądze warto. To niejako przedłużenie ogniskowej z 200 do 340, może nieco spada rozdzielczość (która jest rewelacyjna w D ED), spowalnia AF, tracę prawie 2 działki światła, ale ciągle wynik jest o niebo lepszy niż w 70-300 G którego miałem wcześniej (choć uważam go wciąż za super szkło pod kątem jakość/cena).
[ Dodano: Wto 19 Wrz, 2006 ]
Jacek_Z, to oczywiste- do "śrobokręta" TC z przeniesieniem "śrubokręta". Po prostu mechanika musi być dostosowana. Zastosowałem skrót myślowy.
fotone, jeszcze jeden minus co do 80-200 m.in. z D70s. Poszukaj postow o BF dla tego aparatu z 80-200 wlasnie. Dla mnie byl to powod aby sie pozbyc tej pieknej rurki :cry:
Aktualnie mam drugą rurke 80-200. Nie mam zadnych problemow z BF.
Ogolnie uwielbiam to szkielko, kontrast kolor...
Niech ten sampelek bedzie potwierdzeniem:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.tekus.net/forum/jo.jpg)
Szkielko ma jeden minusik, swoje wazy i kilku godzinny spacer staje sie lekko meczocy, chyba ze ktos jest kulturysta :) Ale przynajmniej mozna nim gwozdzie wbijac :)
Fotone bierz Nikkorka :!:
tez polecam nikkora 80-200 mm f2.8
O BF czytałem (ale dzieki za przestroge :smile: )
Zadam głupie pytanie: Co to jest BF?
back fokus...czyli ostrzy poza punkt ustawienia
A czy są jakieś przeciwwskazania aby Sigme 70-200 czy nikkora 80-200 podpiąć do D50? Wiem, że moze wygladać śmiesznie ale zamiast nowego body wolałbym kupić któryś z wymienionych obiektywów. Czy miał ktoś jakieś problemy w zestawieniu z D50?
nie miałem i nie mam z sigmą problemów...to moje podstawowe szkło :D
A czy są jakieś przeciwwskazania aby Sigme 70-200 czy nikkora 80-200 podpiąć do D50? Wiem, że moze wygladać śmiesznie ale zamiast nowego body wolałbym kupić któryś z wymienionych obiektywów. Czy miał ktoś jakieś problemy w zestawieniu z D50?
Moja dziewczyna podpinala 80-200 do D50. Wszystko dziala jak powinno.
back fokus...czyli ostrzy poza punkt ustawienia
A możesz mi to jakoś prościej wyjaśnić? Tak łopatologicznie ;-)
stoją 2 słupki, ostrzysz na pierwszy, a obiektyw łapie ostrość na drugim...poczytaj...było sporo na forum o BFie i FFie...zwykle BF/FF ma kilka/kilkanaście mm
bobroy, poczytaj to: http://www.focustestchart.com/focus21.pdf
Tam jest wszystko dokładnie opisane.