PDA

Zobacz pełną wersję : Wspomaganie AF w lampach

XGrzesX
26-05-2009, 11:01
W kilku miejscach czytałem, że w przypadku lampy Metz 48 AF1 jest problem z pokryciem wszystkich punktów AF przez wyświetlany przez lampę wzorek (nie łapią się boczne punkty). Czy taki problem wynika z tego że dany egzemplarz nie jest jakoś skalibrowany czy wszystkie lampy Metz 48 tak mają ? Czy w lampach systemowych (SB-600, SB-900) taki problem nie występuje ? Pomijam tutaj błąd paralaksy przy odległościach mniejszych niż 1 metr.

woytec60
26-05-2009, 11:50
Niestety, nie wiem jak ten problem wyglada w Nikonie ale miałem Metza 48-AF1 z Olypmusem i też tak miał.
Nie ma to większego znaczenia z daleka ale z bliska błąd paralaksy może przeszkadzać.

PS
Tak to wygląda u Olympusa: http://www.olympusclub.pl/olypedia/index.php?title=Lampa_b%C5%82yskowa_Metz_48_AF-1
Teścik mój ;)

XGrzesX
26-05-2009, 12:43
Niestety, nie wiem jak ten problem wyglada w Nikonie ale miałem Metza 48-AF1 z Olypmusem i też tak miał.
Nie ma to większego znaczenia z daleka ale z bliska błąd paralaksy może przeszkadzać.

PS
Tak to wygląda u Olympusa: http://www.olympusclub.pl/olypedia/index.php?title=Lampa_b%C5%82yskowa_Metz_48_AF-1
Teścik mój ;)

Czy z tego wynika, że taki problem nie występuje przy odległości większej niż 1 metr ?

siedemczwartych
26-05-2009, 12:47
pozwólcie, że sie podłączę z pytaniem do mądrzejszych.

Jeśli mam SB-900 podłaczoną za pomocą kabla SC-29, który wg instrukcji pozwala na działanie wspomagania AF, i fotografujemy w ciemnym pomieszczeniu gdzie wspomaganie AF będzie to ma znaczenie odległośc lampy i odległość aparatu od fotografowanego obiektu???
Inaczej mówiąc czy aby wspomaganie działało prawidłowo i obiekt był ostry to lampa i aparat muszą być w tej samej odległości od obiektu??

fishq
27-05-2009, 08:54
pozwólcie, że sie podłączę z pytaniem do mądrzejszych.

Jeśli mam SB-900 podłaczoną za pomocą kabla SC-29, który wg instrukcji pozwala na działanie wspomagania AF, i fotografujemy w ciemnym pomieszczeniu gdzie wspomaganie AF będzie to ma znaczenie odległośc lampy i odległość aparatu od fotografowanego obiektu???
Inaczej mówiąc czy aby wspomaganie działało prawidłowo i obiekt był ostry to lampa i aparat muszą być w tej samej odległości od obiektu??

Dokładnie tak, muszą. Masz to napisane w instrukcji aparatu. Chodzi o to, że po połączeniu lampy kablem "myśli", że lampa jest na stopce.

siedemczwartych
27-05-2009, 10:36
w instrukcji nie ma o tym mowy.(instrukcja lampy D-58,59)
A moej pytanie dotyczy tego czy lampa wspomagajaąc AF "tylko" wyświetla te czerwoną szachownice po to by AF mógł złapać kontrastujace mejsce, czy również lampa dokonuje jakichś pomiarów.
Wg moich organoleptycznych sprawdzeń wyświetla wyłącznie szachownice. Bo odsuwając lampę na inną odległość niż aparat zdjęcia nadal były ostre.

XGrzesX
28-05-2009, 15:16
Kurcze, nikt nie wie jak to jest z tym pokryciem wszystkich punktów AF przez lampy ?

pinio
28-05-2009, 15:34
Nie wiem jak jest z SB-900, ale wspomaganie SB-600/800 nie działa dla wszystkich pól AF w D300. Co więcej, działanie dla poszczególnych pól jest zależne od używanej ogniskowej. Dokładny opis pól wspieranych przez AF w zależności od ogniskowych jest opisany w instrukcji użytkownika (przynajmniej dla D300).